WK MTB Marathon Sakarya: goud voor Hector Leonardo Paez en Ramona Forchini!

Sport
26 October 2020 — Jan Geys

Hector Leonardo Paez mag zich een jaar langer wereldkampioen MTB marathon noemen. In het Turkse Sakarya was niemand bij machte om de Colombiaan zijn titel te ontfutselen. Bij de vrouwen was het goud voor de Zwitserse Ramona Forchini die in de laatste hectometers de Poolse Maja Wloszczowska naar het zilver verwees.

Marathonrenners die alsnog hun seizoen wilden redden, hadden vandaag in het rood aangestipt in hun agenda. Met velen waren ze echter niet, want met amper 35 vrouwen en 57 mannen die het startblad tekenden, was de bezetting van dit WK MTB marathon wel heel mager. Vorig jaar in het Zwitserse Grächen waren dat er respectievelijk nog 73 en 181.

Niet iedereen had er evenveel zin in om in deze coronatijden het vliegtuig in te stappen richting Turkije. Vandaar geen Amerikanen, Australiërs of Brazilianen aan de start in Sakarya, maar ook van de grote namen ontbraken er enkelen op het appel.

Een aanloop van tien kilometer bracht het peloton naar een circuit van ongeveer 30 kilometer dat drie keer moest afgelegd worden alvorens terug te keren naar de finish in Sakarya. De wegen: breed! Niet alleen de renners tekenden niet present op dit WK, ook de singletrails waren in geen velden of wegen te bespeuren. Volgens sommigen was dit dan ook eerder een WK gravel dan een WK MTB.

Maar zoals altijd is het de sterkste die wint, ongeacht het parkoers. Met zijn vijven gingen ze bij de mannen de finale in. Daarbij twee Tsjechen, Martin Stosek en Kristian Hynek, de Portugees Tiago Ferreira, de Italiaan Juri Ragnoli en de Colombiaanse titelverdediger Hector Leonardo Paez.

Onder het moordende tempo van Paez moest Hynek als eerste de rol lossen, wat later gevolgd door Ragnoli. Ferreira zong het nog iets langer uit, maar ook hij moest eraan geloven. Paez moest dan enkel nog afrekenen met Stosek, die twee weken geleden op Elba nog de beste was in de Capoliveri Legend Cup waar volgend jaar het WK MTB marathon wordt betwist.

Ook de Tsjech was een maatje te klein voor Paez die niet meer omkeek en als een sneltrein naar de finish snelde om er zijn tweede opeenvolgende wereldtitel MTB marathon te vieren. Stosek werd nog opgehouden door een lekke band, waardoor Ferreira kon terugkeren. De Portugees snoepte zelfs het zilver nog af van de Tsjech. Op bijna vijf minuten van Paez eindigde Ragnoli als vierde, de Spanjaard David Valero werd vijfde.

De Belg Frans Claes sleepte een mooie achtste plaats uit de brand, op 10’38” van winnaar Paez. De enige Nederlandse deelnemer, Jasper Ockeloen, werd 13de; Sebastien Carabin was de tweede Belg in Sakarya, hij werd 26ste.

Uitslag WK MTB Marathon Sakarya 2020 mannen:

Download (PDF, 505KB)

Ramona Forchini te sterk voor Maja Wloszczowska

De geschiedenis van het WK MTB marathon gaat terug tot 2003 toen in het Zwitserse Lugano voor het eerst werd gestreden voor de medailles. De winnaars toen waren Thomas Frischknecht en Maja Wloszczowska … die 17 jaar later in Sakarya bijna voor een stunt zorgde maar er nipt naast haar tweede wereldtitel XCM greep.

De Zwitserse Ramona Forchini had in de laatste hectometers nog net iets meer overschot dan de Poolse. Samen hadden ze een groot deel van de wedstrijd gekleurd in het gezelschap van de Oekraïense Yana Belomoina. Voor de 26-jarige Forchini is deze wereldtitel de eerste grote zege uit haar carrière.

Ariane Lüthi en Robyn de Groot gingen nog over Belomoina, die stevig ten val was gekomen, met als inzet het brons. Die laatste medaille was uiteindelijk voor de Zwitserse Lüthi. Yana Belomoina moest tevreden zijn met rang vijf.

Er stonden geen deelneemsters uit de Benelux aan de start in Sakarya.

Uitslag WK MTB Marathon Sakarya 2020 vrouwen:

Download (PDF, 489KB)

Fotos copyright UCI Mountainbike / Michal Cerveny