WK XCO 2023 U23: wereldtitels voor Charlie Aldridge en Samara Maxwell

Door Jan Geys -

  • Sport

WK XCO 2023 U23: wereldtitels voor Charlie Aldridge en Samara Maxwell

Het is alweer de voorlaatste dag van de mountainbikewedstrijden tijdens het Super WK Wielrennen 2023 in Schotland. Op vrijdag was het de beurt aan de U23 om te strijden voor de felbegeerde regenboogtrui. En die trui ging respectievelijk naar Charlie Aldridge bij de belofte-mannen en Samara Maxwell bij de belofte-vrouwen.

U23-mannen

11u30, lokale tijd. De U23-mannen gaan van start. Op de eerste rijen herkennen we de Canadees Carter Woods, de Fransman Adrien Boichis, de Zwitser Dario Lillo, de Brit Charlie Aldridge en de Amerikaan Riley Amos.

De start wordt jammer genoeg overschaduwd door twee incidenten. Carter Woods, de Canadese kampioen, krijgt te kampen met een mechanisch probleem waardoor hij meteen tegen een achterstand van 30 seconden aankijkt. Nog slechter vergaat het de Maltees Clyve Chetcuti en de Braziliaan Eiki Yamauchi Leoncio die elkaar aantikken en ten val komen. Gelukkig kunnen ze beide hun weg vervolgen.

Aan het einde van de startlus voert Charlie Aldridge een groepje aan, op de voet gevolgd door Riley Amos, Adrien Boichis, Dario Lillo en Tobias Lillelund. Vanaf de tweede helft van de eerste ronde zien we de eerste scheuren en rijdt er een groepje met vier van de vijf bovengenoemde renners weg. Enkel Tobias Lillelund ontbreekt. De achtervolgers, aangevoerd door Andreas Vittone en Oliver Solvhoj, volgen op 14 seconden.

Op twee ronden van het einde rijdt het kwartet nog steeds aan de leiding, wetende dat er voor slechts drie van hen een beloning ligt te wachten aan de meet.

En het is Riley Amos die de hemel op hem krijgt tijdens de eerste beklimming van de laatste ronde. De Amerikaan heeft een lekke achterband, waardoor zijn hoop op een medaille meteen voorbij is.

De drie vooraan zijn aan elkaar gewaagd en het is moeilijk te voorspellen wie de betere is. Charlie Aldridge en Dario Lillo delen meermaals een speldenprik uit, terwijl Adrien Boichis strategisch afwacht in de wielen.

Met een goed getimede aanval gooit de Fransman zijn kaarten op tafel, maar de Brit Charlie Aldridge laat zich niet verrassen en gaat meteen op en over Boichis.

Charlie Aldridge houdt stand en wint voor eigen volk de wereldtitel bij de beloften.

“Ongelooflijk! Ik heb hier lang op gewacht en ik heb nog steeds moeite om het te beseffen … Ik heb moeite om op adem te komen. Het parcours lag me goed, er waren behoorlijk uitdagende beklimmingen en technische afdalingen waar ik veel plezier aan beleefde. Het tempo lag ook behoorlijk hoog. En tot slot heeft mijn aanval geloond”, verklaarde de Brit aan de finish.

Negen seconden later pakt Adrien Boichis het zilver, voor Dario Lillo werd het brons.

Riley Amos en de Nederlander Tom Schellekens maken de top vijf compleet. 

De andere Belgische en Nederlandse renners eindigden als volgt: Rens Teunissen van Manen werd 21ste, Chris van Dijk 35ste, Jarne Vandersteen 42ste, Jente Michels 61ste en Lukas Malezsewski 62ste en Morris Gruiters 76ste.

Uitslag WK XCO U23-mannen Schotland 2023:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/08/Results-U23-MEN-Glasgow-2023.pdf”]

U23-vrouwen

Bij de U23-vrouwen deelt de uittredende wereldkampioene Line Burquier de favorietenstatus met Sofie Pedersen, dit seizoen goed voor winst in alle wereldbekermanches. Nog namen om in het oog te houden zijn die van Noémie Garnier, Ronja Blöchlinger, Noelle Buri en Ginia Caluori.

Het gaat van bij de start heel erg snel onder impuls van de Nieuw-Zeelandse Samara Maxwell.

Na twintig minuten wedstrijd zien we nog steeds Samara Maxwell aan de leiding met een kleine voorsprong van 5 seconden op Ronja Blöchlinger en 13 seconden op Sara Cortinovis.

Bij het ingaan van de derde ronde heeft Maxwell haar voorsprong verder weten uit te bouwen, de Nieuw-Zeelandse heeft nu een bonus van 21 seconden op Blöchlinger. Achter dit duo lijkt het erop dat men nog enkel voor het brons rijdt. Ginia Caluori en Kata Blanka Vas zijn de dichtste achtervolgers.

Op drie ronden van het einde heeft Ginia Caluori de Hongaarse van zich afgeschud. Nog een ronde later zit ze al in het spoor van haar landgenote Blöchlinger.

Samara Maxwell kroont zich wat later tot de eerste Nieuw-Zeelandse wereldkampioene bij de U23.

“Ik wilde echt snel van start gaan, ook al dacht ik niet dat ik het tempo zou kunnen volhouden. Ik heb veel moeten opofferen om vandaag klaar te zijn en het is mijn eerste overwinning dit seizoen, ik ben zo blij. Ik hou van dit circuit, met het droge weer waren de omstandigheden perfect. Ik vond het geweldig”, aldus de nieuwe wereldkampioene aan de finish.

Achter haar gingen de andere medailles naar de Zwitserse vrouwen Ginia Caluori (zilver) en Ronja Blöchlinger (brons). De Canadese Emilly Johnston en de Hongaarse Kata Blanka Vas maakten de top vijf compleet.

Rosa van Doorn tekende voor het beste Nederlandse resultaat, zij werd 27ste. De Belgische Julia Grégoire eindigde als 41ste.

Uitslag WK XCO U23-vrouwen Schotland 2023:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/08/Results-WO-XCO-U23-Glasgow-2023.pdf”]

DoorJan Geys