WK XCR Cairns: meteen goud voor Zwitserland

Sport
6 September 2017 — Jan Geys

Zwitserland heeft op de openingsdag van de wereldkampioenschappen MTB meteen goud veroverd in de Team Relay. Onder aanvoering van sterkhouders Jolanda Neff en Nino Schurter waren de Zwitsers sterker dan Denemarken en Frankrijk. België moest genoegen nemen met de 15de plaats, terwijl Nederland niet aan de start verscheen.

Het was Nino Schurter himself die het werk van zijn teammaats afmaakte door in de slotronde op en over Canada te springen, dat in de derde en de vierde ronde de leiding in handen had.

Canada ging, dankzij onder meer een sterke ronde van deze Catharine Pendrel, de slotronde in met een minuut voorsprong op Zwitserland, nadat Jolanda Neff in de voorlaatste ronde het Zwitserse team van de zevende naar de tweede plaats stuurde. Maar dat Canada geen schijn van kans zou hebben, dat kon iedereen voorspellen. Hoe hard U23-renster Anne Julie Tremblay haar best ook deed, als een olympische kampioen jacht op je maakt weet je hoe laat het is. Canada zou uiteindelijk zelfs terugzakken naar de tiende plaats.

Sebastian Fini Carstensen zorgde ervoor dat Denemarken met slechts 7 seconden achterstand op Zwitserland aan de slotronde zou beginnen, in hun spoor gevolgd door Frankrijk.

De sprint om de tweede plaats. Foto copyright UCI/Cerveny

Voor de tweede plaats kregen we dan ook een spannende strijd te zien tussen Denemarken en Frankrijk. De twee U23-renners Simon Andreassen en Neilo Perrin Ganier gingen samen de slotronde in en een sprint zou uiteindelijk moeten beslissen welk land met het zilver naar huis mocht. In die sprint was de Deen Simon Andreassen nipt sneller dan de Fransman Perrin Ganier.

Het Belgische team bestaande uit Jens Schuermans, Githa Michiels, Pierre De Froidmont, Emeline Detilleux en Timo Kielich kon geen rol van betekenis spelen tijdens deze team relay en moest genoegen nemen met de 15de plaats op achttien deelnemende landen. Nederland kwam niet aan de start van de Team Relay.

Het winnende Zwitserse team. Foto copyright UCI/Cerveny

Opnieuw goud dus voor Zwitserland nadat het eerder ook al tijdens de Europese kampioenschappen de beste was in de Team Relay. Van het winnende team tijdens de Europese kampioenschappen kwamen in Cairns enkel Joel Roth en Filippo Colombo in actie, aangevuld met Nino Schurter en Jolanda Neff en Sina Frei.

“Het toevoegen van een vijfde renner heeft onze strategie niet gewijzigd,” aldus Schurter. “We beginnen altijd met een snelle starter, een rol die was weggelegd voor Filippo Colombo en ik start altijd als laatste. De toevoeging van de vijfde renner maakt de sterkste landen nog sterker, want kleine landen beschikken niet in elke categorie over een goede renner. De Team Relay is dan ook nog beter voor ons.” 

Het zilver ging dus naar Denemarken, net zoals tijdens de Europese kampioenschappen, dat Annika Langvad, Simon Andreassen, Malene Degn, Sebastian Fini Carstensen en Alexander Young Andersen in de strijd gooide. Het bronzen Franse team bestond uit Pauline Ferrand-Prévot, Jordan Sarrou, Mathis Azzaro, Lena Gerault en Neilo Perrin Ganier.

De wereldkampioenschappen MTB in Cairns duren nog tot zondag en na de openingsceremonie van vanavond staan op donderdag de wedstrijden van de junioren op het programma.

Uitslag WK MTB Cairns 2017: Team Relay

Download (PDF, 392KB)