World Cup DH Fort William: Amaury Pierron en Rachel Atherton het snelst

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup DH Fort William: Amaury Pierron en Rachel Atherton het snelst

Amaury Pierron doet het weer! Een jaar nadat Pierron in het Schotse Fort William naar zijn eerste wereldbekerzege ooit reed, deed de Fransman dat succes opnieuw over. Bij de vrouwen was Rachel Atherton de beste in haar thuiswedstrijd.

Bijna overal in Europa scheen de zon, maar Schotland maakte zijn reputatie waar met tijdens de wedstrijden veel mist, wind en regen.

Vrouwen

Tracy Hannah reed de snelste tijd in de kwalificaties en begon zeer sterk aan haar finale. Aan het derde tussenpunt had ze nog de snelste tijd achter haar naam staan, maar aan het slot verzwakte ze om uiteindelijk op 1.6 seconden van Rachel Atherton te eindigen.Het podium met van links naar rechts Marine Cabirou, Tracy Hannah, Rachel Atherton, Nina Hoffmann en Veronika Widmann. Rachel Atherton neemt ook de leiding over in de tussenstand van de wereldbeker.

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/06/fwil_dhi_we_results_f_x.pdf”]

Heren

De eerste naam om in het oog te houden bij de heren, is die van wereldkampioen Loïc Bruni, in Maribor nog winnaar van de eerste wereldbeker DH van 2019.

Doordat hij in de kwalificaties nog stevig ten val was gekomen, moest Bruni bij de eersten starten. De Fransman mocht even in de hot seat plaatsnemen, maar niet voor lang. Matt Walker was de eerste om Bruni uit de hot seat te kegelen.Daarna keek iedereen uit naar de komst van Greg Minnaar, de man met de meeste zeges achter zijn naam hier in Fort William! De Zuid-Afrikaan ontgoochelde niet en klokte de snelste tijd.

Vervolgens was het de beurt aan Finn Iles om de spanning ten top te drijven. In het eerste deel van de wedstrijd verpulverde de Canadees de tijd van Minnaar met maar liefst 4 seconden. In het tweede deel moest hij wat terrein prijsgeven, maar met één seconde verschil nam hij voorlopig toch de leiding in handen.

En het zag er niet slecht uit voor Iles wanneer Danny Hart en Brook MacDonald hun tanden stuk beten op zijn chrono.

Voor Aaron Gwin werd het een weekend om snel te vergeten. Eerst werd zijn fiets gestolen en nadien zou hij tijdens de finale opgeven na een zware val.Tijd voor de top drie, want ook Finn Iles zou het niet halen. Troy Brosnan kneep maar liefst drie seconden van de tijd van Iles.

Iedereen dacht dat de winnaar daarmee gekend was …

… maar dat was zonder Amaury Pierron gerekend. De Fransman legde hier vorig jaar de basis voor zijn eindzege in de wereldbeker downhill.En ook dit jaar was hij de snelste. Pierron tastte de grenzen van het onmogelijke af en deed aan alle tussenpunten beter dan Brosnan!

Toch bezorgde hij het publiek nog bijna een hartaanval, want enkel met het nodige geluk kon hij bij de laatste jump, waar hij op zijn voorwiel landt, recht blijven. Hij zou het uiteindelijk halen met 3,5 seconden op Brosnan.Restte enkel nog Loris Vergier die naar beneden moest komen. Ook hij reed een perfecte run, maar de Fransman moest genoegen nemen met de derde plaats.

Voor Troy Brosnan wacht er nog een troostpirjs; hij neemt de leiding over in de tussenstand van de wereldbeker en telt daarin 20 punten voorsprong op Pierron en 49 op Bruni.

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/06/fwil_dhi_me_results_f.pdf”]

Op 8 en 9 juni volgt de derde manche in het Oostenrijkse Leogang.

DoorJan Geys