World Cup Eliminator Waregem: Jeroen van Eck neemt de volle buit

Sport
21 September 2020 — Jan Geys

In niet-coronatijden hadden we ons rond deze periode opgemaakt voor de ontknoping in de World Cup Eliminator, maar het voorbije weekend werden in Waregem wel degelijk pas de eerste punten voor de wereldbeker 2020 uitgedeeld. Nederlands kampioen Jeroen van Eck nam de volle buit mee naar huis bij de mannen en de nog maar 18-jarige Italiaanse Gaia Tormena was de snelste bij de vrouwen.

Jeroen van Eck (onderaan in beeld) zette in de kwalificaties meteen de toon door op het parcours waar vorig jaar nog gestreden werd voor de wereldtitel, de snelste tijd op de tabellen te zetten.

Ook de heats konden hem niet in de problemen brengen en in de uiteindelijke finale sprintte Van Eck sneller dan Europees kampioen Hugo Briatta en de Duitser Simon Gegenheimer. De Fransman Lorenzo Serres werd als laatste finalist vierde.

Jay Bytebier was net daarvoor de snelste in de kleine finale en mocht als vijfde nog net mee op het podium. Een kleine troost voor Bytebier die door een aflopende ketting kansloos was in de halve finale.

Jeroen Van Eck heeft iets met de openingsmanche van de World Cup Eliminator by City Mountainbike, want de Nederlandse kampioen wint nu voor het derde jaar op rij de eerste wereldbeker van het seizoen. Wat later in de namiddag zou hij ook nog de shorttrack winnen, een geslaagde dag dus.

“Deze overwinning was niet mogelijk geweest zonder de inspanningen die ik de afgelopen maanden heb gedaan en natuurlijk City Mountainbike om dit evenement in deze uitdagende tijden te organiseren. Het was geweldig om op een geweldige locatie en onder een stralend zonnetje, hier in Waregem samen met de beste Eliminator-atleten een strijd te leveren. Ik kan niet wachten om mijn leiderstrui te verdedigen in de volgende race”, aldus Jeroen van Eck na afloop.

Gaia Tormena scoort opnieuw

Bij de vrouwen waren alle ogen gericht op de nog piepjonge wereldkampioene Gaia Tormena. De Italiaanse kwam gemakkelijk door de heats en reed in de finale solo naar haar eerste wereldbekerzege van het seizoen.

Ze haalde het voor de Française Coline Clauzure en twee Nederlandse vrouwen. Didi de Vries werd mooi derde en Chimène Boer vierde. De Duitse Marion Fromberger maakte het podium compleet.

Gaia Tormena: “Ik ben erg blij om het seizoen te beginnen met een wereldbekerzege. Ik zal mijn best doen om de leiderstrui in de komende rondes te verdedigen. Een speciale dank aan mijn familie en mijn team die me altijd hebben gesteund.”

Jeroen van Eck en Gaia Tormena eerste leiders

Het is logisch dat Jeroen van Eck en Gaia Tormena na deze eerste manche ook de eerste dragers zijn van de wit-rode leiderstrui in de wereldbeker. Er wachten hen nu intense weken omdat er verschillende manches naar oktober en november werden verplaatst. De grote vraag is of Van Eck en Tormena hun leidersplaats de komende weken met succes kunnen verdedigen?

Uitslag World Cup Eliminator Waregem 2020:

Mannen:

1. Jeroen van Eck (NED)
2. Hugo Briatta (FRA)
3. Simon Gegenheimer (GER)
4. Lorenzo Serres (FRA)
5. Jay Bytebier (BEL)

Vrouwen:

1. Gaia Tormena (ITA)
2. Coline Clauzure (FRA)
3. Didi de Vries (NED)
4. Chimène Boer (NED)
5. Marion Fromberger (GER)

Meer info en uitslagen via www.citymountainbike.com