World Cup MTB Albstadt U23: Joshua Dubau voert een nummertje op

Door Jan Geys -

• Sport

De Fransman Joshua Dubau was in het Duitse Albstadt voor het eerst in zijn carrière de beste in een wereldbeker MTB bij de U23. Dubau kwam er solo over de meet, voor zijn landgenoot Antoine Philippe en de Deen Jonas Lindberg. De Nederlander Milan Vader kon in de slotfase nog een mooie achtste plek uit de brand slepen; de Belg Pierre de Froidmont moest tevreden zijn met rang 13.

De Zuid-Afrikaan Alan Hatherley nam in de startloop de beste start, maar op een modderig en nat circuit moest hij al in de eerste volledige ronde de leiding afstaan aan een trio, bestaande uit de Fransen Joshua Dubau en Antoine Philipp en de Deen Jonas Lindberg. De Belg Wout Alleman haalde zelfs het begin van de eerste ronde niet, voor hem was de wedstrijd al gedaan voor ze goed en wel begonnen was.

In de tweede ronde trok Joshua Dubau alleen op avontuur. Twintig seconden werden dertig seconden en dertig seconden werden er veertig … Groter zou het verschil tussen Dubau en zijn landgenoot Philipp echter niet worden.

Joshua Dubau klokte na vijf ronden als winnaar af in een tijd van 1u17’48”, Antoine Philipp maakte 41″ later het Franse feestje compleet. Ook de Deen Jonas Lindberg wist zijn derde plaats vast te houden, hij eindigde op 1’08”. Wereldbekerleider Petter Fagerhaug werd vierde en behoudt zijn witte leiderstrui. De Zwitser Filippo Colombo maakte de top vijf compleet.

Met een sterke slotronde wist de Nederlander Milan Vader alsnog in de top tien te eindigen, de achtste plaats werd zijn deel. Ook de Belg Pierre de Froidmont had lange tijd zicht op die top tien, maar het nummer vijf van Stellenbosch viel in het slot terug tot een dertiende plaats. Met David Nordemann (19de) finishte er nog een Nederlander in de top twintig.

Marc Bouwmeester (32ste), Timo Kielich (59ste), Max van Hoorne (75ste), Rob Vanden Haesevelde (92ste) en Sam de Nijs (119de) waren de andere Nederlanders en Belgen die het einde haalden. Opgaves waren er voor Nick Vanpol (die onderweg was naar een top 40, maar in de laatste ronde uit de wedstrijd verdween), Siert Minkema en Wout Alleman.

De Noor Fagerhaug blijft leider in de tussenstand van de wereldbeker MTB U23, met 50 punten voorsprong op dagwinnaar Joshua Dubau.