World Cup MTB Crans-Montana 2024 | XCC U23: de eerste voor Johnston en opnieuw raak voor Amos

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup MTB Crans-Montana 2024 | XCC U23: de eerste voor Johnston en opnieuw raak voor Amos

Een week na Val di Sole heeft het wereldbekercircus zijn tenten opgeslagen in het Zwitserse Crans-Montana, dat in 2023 het toneel was van de Zwitserse kampioenschappen maar waar nu voor het eerst in zijn geschiedenis een XC-wereldbeker wordt gehouden, ter voorbereiding op de wereldkampioenschappen van volgend jaar. De bal ging aan het rollen met de U23 Short Track, dit zijn de uitslagen:

U23-vrouwen

Door de afwezigheid van de Canadese Isabella Holmgren, die zegevierde in 3 van de laatste 4 wereldbekerwedstrijden (XCC en XCO), lag de koers open bij de U23-vrouwen. Voor de start waren de ogen vooral gericht op Kira Böhm, die het seizoensbegin domineerde en vorige week opnieuw won in de XCC van Val di Sole.

Haar tegenstandsters weten dat de Duitse minder dominant is dan aan het begin van het seizoen en het is uiteindelijk Emilly Johnston die als winnares uit de bus komt! De Canadese, die sinds de start van het seizoen al 4 podiumplaatsen behaalde, ontsnapte in de tweede ronde met de Duitse Carla Hahn (2de) en de Amerikaanse Madigan Munro (3de) om ze even later voorgoed achter te laten.

Olivia Onesti eindigde als 4de, op maar liefst 25 seconden van winnares Johnston en 13 seconden achter de nummer drie, Madigan Munro. Ongebruikelijke verschillen toch wel in de Short Track. In de top 10 vinden we vervolgens de Britse Ella MacLean-Howell (2de in de XCC in Nove Mesto), de Duitse Sina Van Thiel, de Braziliaanse Giuliana Salvini Morgen, de Zwitserse Ginia Caluori, Kira Böhm en een andere Zwitserse, Elina Benoît.

Volledige uitslag World Cup XCC Crans-Montana 2024 U23-vrouwen

U23-mannen

Bij de U23-mannen keren we terug naar het ‘normaal’. Nadat Riley Amos vorige week in Val di Sole genoegen moest nemen met een tweede plaats achter Bjorn Riley, reed de Amerikaan in Crans-Montana opnieuw naar de hoogste trede in de XCC. Daarmee zet hij zijn ongelooflijke seizoen verder met nu al vier overwinningen in de XCC (op 5 gereden wedstrijden). In de XCO staat de teller voorlopig ook op 4 stuks, in 4 gereden wedstrijden!

Bij de mannelijke beloften had het parcours minder invloed; het peloton bleef tot de laatste momenten gegroepeerd en het ging er tactisch aan toe zoals in de meeste XCC-wedstrijden. Aan de meet ging Amos Bjorn Riley en Luca Martin (foto) vooraf.

Dario Lillo eindigde in eigen land als 4de, voor de Zuid-Afrikaan Luke Moir. Vervolgens eindigden twee andere Zwitserse vaste klanten in de top 10, Finn Treudler en Luke Wiedmann. De Duitser Paul Schehl werd 8ste, de Deen Tobias Lillelund 9de en de Amerikaan Bead Carlson 10de.

Rens Teunissen van Manen werd 12de, Frits Biesterbos 22ste en Chris van Dijk 35ste. Tom Schellekens haalde het einde niet.

DoorJan Geys