World Cup MTB Crans-Montana 2024 | XCO U23: de eerste voor Onesti, routine voor Amos

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup MTB Crans-Montana 2024 | XCO U23: de eerste voor Onesti, routine voor Amos

De World Cup MTB hield dit weekend halt in het hart van de Zwitserse Alpen, in het skioord Crans-Montana. Op een zeer technisch en modderig parcours boekte Olivia Onesti er bij de U23 haar eerste overwinning in de wereldbeker, terwijl de onverslaanbare Riley Amos zijn zegereeks verderzette.

U23-vrouwen

Madigan Munro kende een zeer goede start en wist een voorsprong van enkele seconden op te bouwen. Ze werd daarbij vergezeld door Valentina Corvi. De twee vrouwen bewogen hemel en aarde om deze kostbare kloof te behouden, maar ze werden gevolgd door enkele toppers zoals de winnares van de shorttrack op vrijdagavond, Emilly Johnston, de Duitse Carla Hahn en Kira Böhm.

De verrassing zal echter uit een andere hoek komen. De Franse Olivia Onesti kwam als achtste door na de startlus, maar ze verkleinde zienderogen haar achterstand.

Na de Italiaanse Valentina Corvi te hebben ingehaald, ging Olivia Onesti door op haar elan en ging ze op zoek naar Madigan Munro. De Amerikaanse kon het tempo van de Française niet bijhouden, waardoor Onesti op weg was naar de zege. Merk op dat Olivia Onesti dit seizoen met een vaste zadelpen rijdt, een verrassende keuze, zeker voor dit technische circuit.

Aan de meet mocht de dolgelukkige Franse kampioene haar eerste wereldbekeroverwinning vieren. Nadat de resultaten van manche tot manche verbeterden (6de in Mairiporã, 5de in Araxà, 3de in Nove Mesto en 2de in Val di Sole), maakt Olivia Onesti het waar!

“Het was een heel moeilijke race, met veel regen en modder”, legt Olivia Onesti uit. “Ik vind het leuk omdat het anders is, maar het was moeilijk. Ik ben heel blij”, vervolgt ze.

Nadat ze werd achtergelaten door de winnares van de dag, stelde Madigan Munro haar tweede positie veilig.

Emilly Johnston werd derde.

Ziehier het volledige podium!

In de top tien vinden we vervolgens Luisa Daubermann (4de – linkerfoto), Ella MacLean-Howell (5de – rechterfoto), Valentina Corvi (6de), Kira Böhm (7de), Finja Lipp (8ste), Monique Halter (9de) en Sina Van Thiel (10de).

In de tussenstand van de wereldbeker MTB ziet Kira Böhm de Canadese Emily Johnson naderen tot op 64 punten.

Volledige uitslag World Cup XCO Crans-Montana 2024 U23-vrouwenTussenstand World Cup XCO 2024 U23-vrouwen

U23-mannen

De U23-mannen vertrokken in de stromende regen voor een wedstrijd over zes ronden. Op de eerste rij herkennen we van links naar rechts: Dario Lillo, Bjorn Riley, Luca Martin, Luke Wiedmann en Paul Schehl. De ene Riley verbergt de andere, de onklopbare Riley Amos en zijn nr. 1 bevinden zich net achter Bjorn Riley.

Maar de leider in het algemeen klassement zal daar niet lang blijven zitten, want vanaf de eerste ronde zal de Amerikaan een kopgroep aanvoeren, met Bjorn Riley en Rens Teunissen van Manen (hier op de foto).

Riley Amos trok er vervolgens al snel alleen op uit, waardoor zijn twee rivalen van de dag met elkaar moesten strijden voor de ereplaatsen. Het gat was niet groot, maar genoeg om zijn achtervolgers ertoe aan te zetten een fout te maken door te proberen het gat te dichten, vooral omdat de Amerikaan er alles aan deed om zijn voorsprong te vergoten.

Rens Teunissen Van Manen moest noodgedwongen stoppen in de technische zone (zonder de reden te kennen) en verloor op die manier kostbare plaatsen. Hij zou als zesde terug het circuit opdraaien. Het ongeluk van de ene is het geluk van de andere: Luca Martin was plots 3de, op 24 seconden van Bjorn Riley en 38 seconden van Riley Amos.

En de Fransman kwam na een val van Bjorn Riley weer in contact met laatstgenoemde. De renner van Trek Future Racing ging over het stuur van zijn fiets, stond meteen op, maar moest opnieuw stoppen in de technische zone om zijn stuur recht te zetten. Een paar seconden die in dit soort situaties eeuwig lijken te duren en waardoor Luca Martin naar de tweede positie kon glippen. Erger nog, Riley zag ook zijn Canadese landgenoot Cole Punchard passeren.

Maar als er een prijs zou zijn voor de strijdlust, dan zou Bjorn Riley de voor de hand liggende keuze zijn hier in Crans-Montana. Nadat hij Cole Pinchard opnieuw had ingehaald en weer naderde op Luca Martin, kreeg de Amerikaan een probleem met zijn aandrijving en moest hij opnieuw stoppen. Maar opnieuw begon Riley aan een inhaalrace en, tegen alle verwachtingen in, wist hij Luca Martin opnieuw in te halen. Met nog minder dan een ronde te gaan reden de twee coureurs nek aan nek.

Riley Amos mocht ondertussen een nieuwe zege vieren, hij eindigde met 37 seconden voorsprong op zijn naaste achtervolger en zette zijn winnende reeks voort: 4 overwinningen uit 5 races in XCC en 5/5 in XCO!

“Ik denk dat vandaag de zwaarste en moeilijkste race uit mijn carrière was”, bracht Riley Amos aan de finish uit. “Iedereen wist dat het een absolute oorlog zou worden, ik heb vanaf het begin alles gegeven om te proberen vroeg de leiding te nemen, de race in eigen handen te nemen en zo min mogelijk fouten te maken. Het was de hel vandaag”, sluit hij af.

In de strijd om de tweede plaats was het Bjorn Riley die de overhand wist te krijgen op Luca Martin.

Nog een podium voor deze drie mannen, en Riley Amos die de U23-categorie blijft domineren!

Cole Punchard en Dario Lillo eindigden respectievelijk als 4de en 5de, Mathis Guay als 6de, Finn Treudler als 7de, Martin Groslambert als 8ste, de onfortuinlijke Rens Teunissen van Manen als 9de en Paul Schehl als 10de. Jarne Vandersteen werd 51ste, Frits Biesterbos 55ste en Chris van Dijk 57ste. Tom Schellekens gaf op.

Volledige uitslag World Cup XCO Crans-Montana 2024 U23-mannenTussenstand World Cup XCO U23-mannen

DoorJan Geys