World Cup MTB Les Gets 2024 | XCC U23: de beurt aan Holmgren en Riley

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup MTB Les Gets 2024 | XCC U23: de beurt aan Holmgren en Riley

Wie de beloften-categorie een beetje volgt, zal niet verrast zijn bij de namen van de winnaars van de shorttrack: Isabella Holmgren en Bjorn Riley trokken dit keer het laken naar zich toe in Les Gets.

U23-vrouwen

Isabella Holmgren was afwezig in Crans-Montana, maar dit weekend in Les Gets is ze er wel weer bij. En dat heeft iedereen geweten! De Canadese schitterde in de shorttrack zoals ze eerder ook al deed in Nove Mesto.

In het begin van de wedstrijd liet ze het werk nog over aan Kira Böhm, maar na halfweg nam ze het heft in handen om vervolgens in de laatste twee ronden een voorsprong van meer dan 10 seconden bij elkaar te rijden.

Kira Böhm, Olivia Onesti, Ginia Caluori en Emilly Johnston sloegen de handen in elkaar in de achtervolging, maar konden niet voorkomen dat de Duitse Sina Van Thiel nog kon terugkeren uit de achtergrond.

De tweede plaats ging uiteindelijk toch naar Kira Böhm voor Sina Van Thiel. Böhm sprokkelde daarmee weer heel wat belangrijke punten en mag dromen van de eindwinst in de wereldbeker.

Olivia Onesti eindigde als 4de.

De top tien werd vervolledigd door Ginia Caluori, Ella McLean-Howell, Adéla Holubová, Emilly Johnston, Lea Huber en Elina Benoît.

Volledige uitslag World Cup XCC Les Gets U23-vrouwen

U23-mannen

Bij de mannen was er één opvallende afwezige aan de start: Riley Amos, dit seizoen winnaar van 9 van de 10 verreden wereldbekerwedstrijden (XCC en XCO)! De door zijn federatie geselecteerde renner voor de Olympische Spelen is ziek en daarom sloeg de Amerikaan de manche in Les Gets liever over om de tijd te nemen om goed te herstellen. Jammer van de uitzonderlijke winstreeks die hij tot nu toe kende, maar we kunnen het hem niet kwalijk nemen.

Tijdens zijn afwezigheid kijkt iedereen naar één man: zijn landgenoot Bjorn Riley, de enige renner die erin geslaagd is om hem op reguliere wijze te verslaan (in de XCC in Val di Sole). Is hij vandaag weer op de afspraak?

De start van de race was ultrasnel, waarbij Finn Treudler bijna vanaf het begin een ontsnapping probeerde op touw te zetten. Luca Martin was de enige die volgde terwijl de rest van het peloton ‘verstandig’ op zo’n tien seconden achterstand reed. In de tweede ronde reden de twee mannen nog steeds aan de leiding en Yannis Musy deed alle moeite om zich bij hen aan te sluiten, maar tevergeefs. Twee lussen verder volgde een algemene hergroepering, maar deze drie renners hebben bij hun actie veel krachten verspeeld.

Bjorn Riley, die de achtervolgende groep aanvoerde, leidde vervolgens de race. Het tempo dat de Trek Future Racing-renner oplegde, deed Martin en vooral Musy pijn, die uit de kopgroep verdween. Finn Treudler was er wel nog bij. Knap, of de Zwitser reed slim en spaarde zichzelf wat in de wielen van de Fransen of hij is echt sterk … of allebei.

De kopgroep bleef relatief compact tot de laatste ronde, zonder enige andere ontsnapping. Achteraan stond de deur wel open, door het waanzinnige tempo dat sinds de start van de race werd aangehouden.

Zoals verwacht was Bjorn Riley op het beslissende moment de snelste en wist hij zelfs vóór het laatste rechte stuk afstand te nemen van zijn tegenstanders om een ​​sprint te voorkomen. Achter hem was Finn Treudler degene die het beste stand hield en tweede werd.

De laatste plaats op het podium was uiteindelijk voor de Nederlander Rens Teunissen van Manen die de snelste was voor de Oekraïner Oleksandr Hudyma, zijn teamgenoot binnen Ridley-KMC.

Daarachter was het een verrassende Martin Groslambert die vijfde werd.

De top tien werd vervolledigd door Paul Schehl, Gustav Pedersen, Joseph Blackmore, Owen Clark en Frits Biesterbos. Tom Schellekens werd 15de, Jarne Vandersteen 29ste en Chris van Dijk 31ste.

Volledige uitslag World Cup XCC Les Gets U23-mannen

DoorJan Geys