World Cup MTB Les Gets 2024 | XCO U23: de dubbel voor Holmgren en Riley

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup MTB Les Gets 2024 | XCO U23: de dubbel voor Holmgren en Riley

Als Isabella Holmgren ergens aan de start verschijnt dan weet de rest zich al bij voorbaat geklopt, zo ook in het Franse Les Gets. Bij de belofte-mannen profiteerde Bjorn Riley van de afwezigheid van Riley Amos om naar zijn eerste wereldbekersucces van het seizoen te snellen.

U23-vrouwen

Olivia Onesti deed in eigen land heel wat Fransen dromen, maar de U23-categorie in crosscountry bij de vrouwen heeft een koningin en zij is Canadese: dit seizoen is Isabella Holmgren onverslaanbaar in de wedstrijden waaraan ze deelneemt.

Na een bemoedigende shorttrack (4de) en een reeks van 3 opeenvolgende podia, probeerde Olivia Onesti toch het heft in eigen handen te nemen door vanaf de eerste ronde voor een solo te kiezen.

We moesten anderhalve ronde wachten voordat Isabella Holmgren terugkwam op de Française, maar daarna duurde het duel niet lang. Vanaf de eerste klim van de derde ronde sloeg de Canadese een kloof.

Olivia Onesti hield de hoop lange tijd levend door binnen de tien seconden te blijven hangen, maar dat was niet genoeg.

Hoewel ze zich zeker niet het meest op haar gemak voelde in de modderige omstandigheden van de dag, wist Isabella Holmgren de valkuilen te vermijden en slaagde ze er zelfs in om haar voorsprong tegen het einde van de race te vergroten en zo haar derde overwinning van het seizoen in evenveel wereldbekerwedstrijden veilig te stellen (afwezig in Brazilië en Crans-Montana).

Daarachter kende de strijd om de podiumplaatsen iets meer spanning. Ella McLean-Howell was de eerste die in achtervolging ging op Onesti, maar zij betaalde vervolgens voor deze inspanningen en moest vechten om een ​​vijfde plaats uit de brand te slepen.

Tussen haar en Onesti eindigde Kira Böhm, de leidster in de tussenstand, op de derde plaats. De Zwitserse Fiona Schibler werd 4de.

In het algemeen klassement verdedigt Kira Böhm nog steeds haar eerste plaats, maar Olivia Onesti schuift op naar de tweede positie, 63 punten achter de Duitse. Gezien de puntenschaal in de U23 zal het veroveren van de eerste plaats niet eenvoudig zijn voor de Française, maar het blijft theoretisch wel mogelijk. Dit belooft veel spanning voor de Noord-Amerikaanse tour dit najaar!

Volledige uitslag World Cup XCO Les Gets 2024 U23-vrouwenTussenstand World Cup XCO 2024 U23-vrouwen

U23-mannen

Bij afwezigheid van Riley Amos, de onbetwiste meester van de categorie dit seizoen, was Bjorn Riley de grote favoriet. De Fransman Luca Martin werd de grote uitdager, ondanks een gebroken rib (na een val in Crans-Montana) en ziekte na de Zwitserse manche waardoor hij meer dan een week van de fiets moest blijven.

Vanaf de eerste ronde ontsnapte Riley, maar hij was niet de enige: Luca Martin zat in zijn wiel. De twee mannen pakten al snel een voorsprong van vijftien seconden, dan twintig, dan vijfentwintig. Daarachter reed de Europese kampioen Finn Treudler.

Halverwege reden Luca Martin en Bjorn Riley nog steeds samen, maar niet voor lang meer. In de vierde lus gooide de Amerikaan de Fransman eindelijk los. Voor Riley werd het zijn eerste succes van het seizoen in de World Cup XCO.

Luca Martin werd 2de en Finn Teudler 3de.

Een hevige strijd voor de vierde plaats draaide uit in het voordeel van de Duitser Paul Schehl. De Canadees Cole Punchard werd 5de. Rens Teunissen van Manen werd 9de, Tom Schellekens 31ste, Jarne Vandersteen 37ste, Chris van Dijk 41ste, Antoine Jamin 53ste, Frits Biesterbos 58ste, Kas van Geest 74ste en Brian de Vries 116de.

Het algemeen klassement wijzigt niet, ondanks zijn afwezigheid leidt Riley Amos nog steeds de debatten voor Bjorn Riley. Luca Martin is derde.

Volledige uitslag World Cup XCO Les Gets 2024 U23-mannenTussenstand World Cup XCO 2024 U23-mannen

DoorJan Geys