World Cup MTB Nove Mesto: Courtney wint, dramatisch einde voor Tauber!

Sport
26 May 2019 — Jan Geys

Vijf ronden lang hebben we erin geloofd, maar een dramatische slotronde zorgde ervoor dat Anne Tauber alsnog van rang één naar tien tuimelde. Wereldkampioene Kate Courtney, die ook haar deel van de pech kende, bedankte met tranen van geluk en won in Nove Mesto voor de tweede week op rij een wereldbeker MTB. De Australische Rebecca McConnell en de Canadese Haley Smith waren de verrassende nummers twee en drie.

Geen eerste wereldbekersucces dus voor Anne Tauber, die plots van de voorposten verdween zonder dat iemand wist wat er gebeurd was. Anne vertelt het ons zelf: “Ik voelde de druk van Kate Courtney achter me en toen we aan de moeilijkste beklimming kwamen vol met wortels en stenen, besliste ik – in tegenstelling tot in de andere ronden – om op de fiets te blijven en niet te lopen. Maar dat verliep niet zo smooth als ik had gewild en ik geraakte niet uit mijn pedaal en viel. Bij die crash raakte mijn derailleur een steen en mijn ketting lag eraf. Verderop viel mijn ketting er dan nog eens een tweede keer af en ik verloor telkens veel tijd. Ik ben niet echt ontgoocheld, maar wel eerder boos op mezelf. Ik moet betere beslissingen nemen wanneer ik alleen aan de leiding rijd en mag niet te nerveus worden. Het lijkt erop dat ik nog moet leren hoe ik moet winnen …”

Hoe de wedstrijd verliep

Met z’n vijven staken ze er al in de startloop met kop en schouders bovenuit. Rebecca McConnell, Jolanda Neff, Sina Frei, Kate Courtney en Anne Tauber hadden de rest daar al op een half minuutje achterstand gezet. De namen voor het podium zijn gekend, denk je dan, de wedstrijd zou enkel nog moeten bepalen in welke volgorde.

Terwijl Anne Tauber op kousenvoeten bergop telkens een stukje wegreed van de anderen, viel Kate Courtney in de tweede ronde plots in geen velden of wegen meer te bespeuren. Lek zo bleek na afloop. Gelukkig voor haar verloor de Amerikaanse er slechts een half minuutje.

Jolanda Neff was, vooral dankzij haar uitmuntende daalcapaciteiten, de enige die vooraan het tempo van Anne Tauber kon bijbenen. Bergop was Anne Tauber duidelijk de sterkste en het leek erop dat Tauber zichzelf met een week vertraging een pracht van een verjaardagscadeau zou schenken. Tot die dramatische slotronde waarvan eerder sprake. Ook Jolanda Neff verloor in die laatste ronde door een lekke band al haar aspiraties op een dichte ereplaats. De Zwitserse werd uiteindelijk 8ste.

Kate Courtney had zichzelf ondertussen terug in de wedstrijd gebracht en we zullen nooit weten of ze zonder de pech van Tauber ook in staat was geweest om de wedstrijd nog naar hand te zetten. Feit is wel dat ze haar achterstand van 34″ in de tweede ronde met het ingaan van de slotronde had teruggebracht naar 11″. De wereldkampioene heeft haar overwinning dan ook niet gestolen.

De dichtste ereplaatsen gingen in Nove Mesto naar de verrassende Rebecca McConnell en Haley Smith. Sina Frei en Malene Degn, die vorig jaar nog het mooie weer maakten in de U23 categorie, werden vierde en vijfde. Anne Terpstra bevestigde haar schitterende prestatie van vorige week in Albstadt met een zevende stek in Nove Mesto. Githa Michiels werd 17de, Sophie von Berswordt 30ste en Lotte Koopmans 55ste. Tot slot geven we nog even mee dat olympisch kampioene Jenny Rissveds bij haar comeback in de wereldbeker 33ste werd.

Uitslag wereldbeker MTB Nove Mesto 2019 vrouwen:

Download (PDF, 286KB)