World Cup MTB Nove Mesto: Githa Michiels en Anne Tauber in de top tien!

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup MTB Nove Mesto: Githa Michiels en Anne Tauber in de top tien!

De world cup MTB in het Tsjechische Nove Mesto na Morave werd een tweestrijd tussen de Deense Annika Langvad en de Zwitserse Jolanda Neff. Net als vrijdag in de shorttrack, trok Langvad ook vandaag weer aan het langste eind in de sprint. Achter hen reed Belgisch kampioene Githa Michaels de wedstrijd van haar leven; Michiels eindigde als zevende. Anne Tauber en Anne Terpstra eindigden op plaatsen tien en twaalf.

Slechts vijf ronden en een startloop stonden er op het programma voor de vrouwen, de wedstrijd was daarmee een tiental minuten korter dan wat we gewoon zijn in de world cup MTB. Wereldkampioene Jolanda Neff ging er naar goede gewoonte weer als een speer vandoor en ook Elisabeth Brandau en Annika Langvad namen een goede start. Neff profiteerde maximaal van haar skills bergaf, maar dat volstond niet om een sterke Annika Langvad van zich af te schudden.

Integendeel zelfs. Bergop was het Langvad die duidelijk de sterkste was en Jolanda Neff moest zich meermaals dubbel plooien tussen haar frame om toch maar in het wiel van de Deense te kunnen blijven zitten. Achter hen werden ronde na ronde de machtsverhoudingen duidelijker. De Française Pauline Ferrand-Prévot en de Canadese Emily Batty volgden op plaatsen drie en vier, terwijl Elisabeth Brandau en Gunn-Rita Dahle halfweg de wedstrijd in een strijd verwikkeld waren om de vijfde en laatste podiumplaats. Een strijd die voorlopig in het voordeel van de Noorse leek uit te draaien.

Ook de Belgische Githa Michiels wist zich rond halfweg de wedstrijd in de top tien te nestelen, dit ten nadele van de Nederlandse Anne Tauber.

Bij het ingaan van de slotronde telden Jolanda Neff en Annika Langvad 26” voorsprong op Pauline Ferrand-Prévot en 40” op Emily Batty. Zonder tegenslag zouden de twee koplopers het dan ook onderling moeten uitmaken wie hier in Nove Mesto met de zegebloemen aan de haal zou gaan. Githa Michiels was ondertussen opgeschoven naar plaats acht en ook Anne Tauber zat bij het ingaan van de slotronde opnieuw in de top tien.

Neff zette in die slotronde alles op alles om als eerste de laatste afdalingen in te gaan. Dit lukte ook en de Zwitserse zette haar Deense concurrente zwaar onder druk op de wortels en rotsblokken van Nove Mesto. Langvad moest dan ook enkele lengtes prijsgeven, maar ze bleef rustig en net voor de laatste rechte lijn zat ze terug in het wiel van de wereldkampioene.

In de sprint stond er duidelijk geen maat op de Deense en Jolanda Neff moest lijdzaam toezien hoe Annika Langvad voor de derde keer de wedstrijd in Nove Mesto achter haar naam mag schrijven. Pauline Ferrand-Prévot werd 47” later derde, Emily Batty nog eens 17” later vierde. Niet Gunn-Rita Dahle eindigde als vijfde, maar wel de Poolse Maja Wloszczowska. Straf, aangezien de Poolse de voorbije week ziek in bed stak.

Dahle werd zesde en Belgisch kampioene Githa Michiels knap zevende. Dit is meteen het beste resultaat ooit voor Michiels in de world cup MTB. Geen podiumplaats voor Anne Tauber vandaag, de jonge Nederlandse werd nog net tiende. Haar landgenote Anne Terpstra eindigde onverhoopt als twaalfde; nochtans had Terpstra voor de start nog een bericht de wereld ingestuurd dat ze helemaal niet uitkeek naar de wedstrijd en dat ze er niet klaar voor was. Lotte Koopmans eindigde als 54ste, Annemarie Worst als 59ste.

Annika Langvad neemt door haar zege ook de leiding in de tussenstand van de wereldbeker opnieuw over van Jolanda Neff.

Morgen komen we naar goede gewoonte nog uitgebreid terug op de world cup MTB in Nove Mesto. Stay tuned!

Uitslag World Cup MTB XCO Nove Mesto 2018 Elite women:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/05/nove_xco_we_results.pdf”]

DoorJan Geys