World Cup MTB Nové Město XCC U23: première voor Blöchlinger en Boichis

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup MTB Nové Město XCC U23: première voor Blöchlinger en Boichis

Na een lange winterpauze is het eindelijk weer tijd voor de wereldbeker XCO. Dit weekend vindt in het Tsjechische Nové Město na Moravě de openingsmanche plaats. Beginnen doen we met een noviteit, want op donderdagavond reden de beloften voor het eerst een wereldbeker shorttrack.

U23-vrouwen

Hun concurrentes van vorig jaar hebben dus vrij spel en terwijl sommigen zoals de Zwitserse Noëlle Buri (Bixs Performance Racing Team) of de Deense Sophie Pedersen (Wilier-Pirelli Factory Team) al hebben geproefd van de geneugten van de overwinning, staan de anderen klaar om hun kans te grijpen. We denken daarbij in het bijzonder aan de Zwitserse Ronja Blöchlinger (Liv Factory Racing) of de Italiaanse Sara Cortinovis (Santa Cruz RockShox Pro Team).

Hoewel het grootste deel van het peloton al eerder aan een shorttrack had deelgenomen op national of continentaal niveau, ging het voor alle rensters om een primeur in de wereldbeker. Het leidde tot een afwachtende race, iets wat we ook wel eens zien bij de elites.

Dan weer een lang lint, dan weer alles op een hoopje … geen enkel groepje slaagde erin zich af te zonderen. Na twee laatste ronden op volle snelheid, was het uiteindelijk Ronja Blöchlinger die de sprint won. Een eerste overwinning voor de Zwitserse in haar nieuwe kleuren van Liv Factory Racing!

Ze ging haar landgenote Noëlle Buri en Sofie Pedersen vooraf, terwijl de Britse Ella McLean-Howell en de Duitse Kira Böhm (Cube Next Generation XC) verrassend de top vijf afsloten. De Nederlandse Rosa van Doorn werd 13de.

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/05/nome_xcc_wu_analysis.pdf”]

U23-mannen

Bij de U23-mannen kregen we een beetje dezelfde situatie! De Chileen Martin Vidaurre (Scott-Sram MTB Team), de winnaar van de World Cup MTB bij de beloften in 2022, maakt dit jaar de overstap naar de elites, net als de Spanjaard David Campos (Orbea Factory Racing) en de Italiaan Simone Avondetto (Wilier-Pirelli Factory Team).

Het werd dan ook uitkijken naar de Canadees Carter Woods (Giant Offroad Factory Team XC), de Amerikanen Riley Amos (Trek Factory Racing XC) en Bjorn Riley (Trek Future Racing), de Zwitsers Janis Baumann (Team BMC) en Luke Wiedmann (Thömus Maxon) en de Franse delegatie met in het bijzonder Mathis Guay (KTM Factory MTB Team), Adrien Boichis (Trinity Racing MTB) en Luca Martin (Orbea Factory Team).

Ook voor hen was de shorttrack in de wereldbeker een primeur, maar hier was van een observatieronde geen sprake. De race kende een vliegende start en nog voor half koers vielen de eerste scheuren in het peloton. Een te snelle start? Halverwege zakte het tempo een paar ronden zodat ongeveer 30 renners weer bij elkaar troepten.

Aan het begin van de laatste twee ronden zat het spel weer op de wagen met een aanval van de Deen Oliver Sølvhøj. Helaas voor hem leverde het niets op, maar het peloton werd wel flink uitgerekt … en Adrien Boichis zag daardoor zijn kans.

In de laatste ronde probeerde de Fransman zijn tegenstanders te verrassen met een aanval van ver, nog voor de afdaling. Hij sloeg meteen een kloofje van enkele meters. Het leek erop dat hij niet zou standhouden, maar de renner van Trinity Racing was finaal toch sterk genoeg om het tot op de meet uit te zingen.

Na zijn wereldtitel bij de junioren, nu twee jaar geleden, werd al gezegd dat hij vroegrijp is waardoor hij al de aandacht trok van enkele grote teams. “Het is gewoon ongelooflijk om te winnen! Het was zo leuk! In het begin ging het niet zo goed, maar vanaf de 4de of 5de ronde begon het tempo de hoogte in te gaan, dus ik volgde. Ik voelde me goed, ook al zeiden mijn benen wat anders. Ik probeerde zo slim mogelijk te zijn en alles te bewaren voor de laatste ronde, zodat ik kon aanvallen. Ik ben superblij”, aldus Boichis. Hij haalde het voor Riley Amos, Oliver Sølvhøj, Bjorn Riley en de Zwitser Dario Lillo.

Lukas Malezsewski werd 12de, Jente Michels 15de en Jarne Vandersteen 28ste.

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/05/nome_xcc_mu_analysis.pdf”]

DoorJan Geys