World Cup MTB Nové Město XCO vrouwen: meteen raak voor Puck Pieterse!

Sport
14 May 2023 — Jan Geys

Wat een wedstrijd! Met spanning van begin tot einde, verrassende wendingen en een onverwachte winnares heeft deze openingsmanche van het wereldbekerseizoen al zijn beloften waargemaakt! Puck Pieterse, die vorig jaar tweede werd na Line Burquier bij de U23, won haar eerste wedstrijd bij de elites na een pittig duel met Pauline Ferrand-Prévot. In afwachting van een uitgebreid fotoverslag, zijn hier alle resultaten:

Eerste wedstrijd bij de elites en meteen haar eerste overwinning, terwijl ze twee jaar geleden nog junior was en eigenlijk nog bij de beloften had moeten rijden. Net als Loana Lecomte in 2020 maakte Puck Pieterse deze zondag indruk op iedereen.

Vorig seizoen eindigde Puck Pieterse nog als tweede tijdens de wereldkampioenschappen U23 in Les Gets, na Line Burquier, en in de winter is ze ook een van de beste ter wereld in het veldrijden. In die discipline is ze Europees kampioene en eindigde ze als tweede in de wereldbeker en op het WK achter haar landgenote Fem van Empel (die vandaag als 17de eindigde). Op haar 21 heeft ze al een mooi palmares.

De jonge Nederlandse reed vanaf de eerste meters voorop en deelde haar wedstrijd perfect in. Op het einde nam ze na een beklijvend duel de maat van Pauline Ferrand-Prévot en bezorgde ze zichzelf een prachtig verjaardagscadeau (ze vierde de dag voor de wedstrijd haar 21ste verjaardag)!

Wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot wist ons aan de aankomst te vertellen dat haar doelen later in het seizoen liggen, maar dat weerhield haar er niet van om een hand uit te steken naar de overwinning. Na een voorzichtige start wist ze snel op te rukken en reed ze zelfs een tijdje alleen aan de leiding na een korte stop van Puck Pieterse in de bevoorradingszone. De Française moest uiteindelijk op een halve ronde voor het einde het hoofd buigen voor Pieterse.

Loana Lecomte was meer dan de helft van de wedstrijd op achtervolgen aangewezen – ze hing nooit meer dan 15 seconden achter – en werd derde, slechts 6 seconden achter Pauline Ferrand-Prévot. Na haar povere optreden in de XCC op vrijdag is deze derde plaats een uitstekend resultaat die haar gerust moet stellen voor de rest van het seizoen.

Pechvogel van de dag was Evie Richards, die lek reed toen ze alleen aan de leiding hing. Richards haalde toch nog het podium en eindigde als vierde, voor Alessandra Keller die in de laatste ronde de beste was van haar metgezellen.

De top 10 werd vervolledigd door Anne Terpstra, Caroline Bohé, Rebecca Henderson en Sina Frei.

Fem van Empel werd dus 17de, Anne Tauber 20ste, Emeline Detilleux 34ste, Lotte Koopmans 37ste, Githa Michiels 52ste, Ceylin del Carmen Alvarado 56ste en Sophie von Berswordt 57ste. Romana Carfora en Britt Segers gaven op.

Uitslag wereldbeker MTB Nove Mesto 2023 vrouwen:

Download (PDF, 117KB)