World Cup MTB Val di Sole 2024 | XCC U23: Böhm en Riley pakken de buit

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup MTB Val di Sole 2024 | XCC U23: Böhm en Riley pakken de buit

In de shorttrack bij de beloften vond Kira Böhm opnieuw de weg naar de overwinning na een kleine misstap in Nove Mesto, terwijl bij de mannen Riley Amos voor het eerst dit seizoen werd verslagen.

U23-vrouwen

Na een perfecte seizoensstart in Brazilië – waar ze twee weekends op rij zowel in de XCC als XCO met de bloemen ging lopen – bleef Kira Böhm in Nove Mesto met lege handen achter. Was dit het einde van haar kortstondige heerschappij of gewoon een kleine dip? In Val di Sole kregen we het antwoord en deze keer faalde de Duitse niet!

De race werd voor het grootste deel in een gegroepeerd peloton betwist en het was onder impuls van Böhm en de Canadese Isabella Holmgren – die in Nove Mesto zegevierde – dat het tempo plots de hoogte werd ingejaagd. De twee rukten zich los van het peloton en een sprint moest beslissen wie de beste was. Ditmaal kon Kira Böhm laten zien dat zij inderdaad de sterkste was!

Een paar seconden later besliste een nieuwe sprint over de laatste plaats op het podium en daar was het Emily Johnston die als eerste over de finish kwam voor Olivia Onesti. In de top 10 vinden we vervolgens de Amerikaanse Madigan Munro, de Britse Ella MacLean-Howell, de Zuid-Afrikaanse Tyler Jacobs, de Zwitserse Ginia Caluori en Elina Benoît en de Britse Ella MacPhee.

Uitslag World Cup XCC Val di Sole 2024 U23-vrouwen

U23-mannen

Bij de mannen is Riley Amos momenteel de onbetwiste meester van de U23-categorie met 6 overwinningen in evenveel races: sinds de start van het seizoen heeft niemand anders een wedstrijd in de wereldbeker kunnen winnen, noch in de XCC, noch in de XCO!

We dachten dan ook niet dat hij in Val di Sole van zijn voetstuk zou vallen, maar tegen alle verwachtingen in werd hij verrast door zijn landgenoot Bjorn Riley. De renner van Trek Future Racing besloot te anticiperen op de sprint en viel twee ronden voor de finish aan, zoals Böhm en Holmgren iets eerder ook deden bij de U23-vrouwen. Niemand slaagde erin zijn wiel te nemen en de Amerikaan had alle tijd om zijn allereerste wereldbekersucces te vieren.

 

Riley Amos moest dit keer tevreden zijn met de tweede plaats; hij versloeg de Oekraïner Oleksandr Hudyma in de sprint. Daarachter pakten de Zwitsers Luke Wiedmann en Finn Treudler de 4de en 5de plaats voor Luca Martin. Riley’s teamgenoot bij Trek Future Racing, Dane Tobias Lillelund, werd 7de. Dan komen de Zuid-Afrikaan Luke Moir, de Zwitser Dario Lillo en de Tsjech Jan Zatloukal.

De beste vertegenwoordiger van de Benelux was de Nederlander Frits Biesterbos die 20ste werd. Rens Teunissen van Manen werd 23ste, Tom Schellekens 34ste, Chris van Dijk 36ste en Jarne Vandersteen 38ste.

Uitslag World Cup XCC Val di Sole 2024 U23-mannen

DoorJan Geys