World Cup MTB Val di Sole 2024 | XCO U23: Holmgren en Amos op de afspraak

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup MTB Val di Sole 2024 | XCO U23: Holmgren en Amos op de afspraak

Nadat ze vrijdag tijdens de Shorttrack respectievelijk nog geklopt werden door Kira Böhm en Bjorn Riley, revancheerden Isabella Holmgren en Riley Amos zich in de XCO! Beiden domineerden hun tegenstanders in de U23-races. 

U23-vrouwen

In Val di Sole duurde het niet lang voordat Isabella Holmgren aan haar lange solo begon. Aan het einde van de startlus zat ze al vooraan in het peloton, waarna de Canadese iedereen achter zich liet om aan het einde van de eerste ronde al door te komen met een voorsprong van 24 seconden op haar naaste achtervolger.

Ze had tevreden kunnen zijn met dit toch al comfortabele gat, maar dat was voor haar niet genoeg, integendeel. De renster van Lidl-Trek bleef de hele race in hetzelfde tempo doorgaan en aan de finish bedroeg haar voorsprong 1’26. Een demonstratie die een geweldig duel voor het algemeen klassement belooft met Kira Böhm.

Daarachter richtte het tempo van Holmgren schade aan en degenen die aan het begin van de race binnen het bereik van de Canadese probeerden te blijven, betaalden dit later cash. Valentina Corvi, Madigan Munro en Emilly Johnston vochten in de eerste helft van de wedstrijd om de tweede en derde plaats, maar ze eindigden alle drie buiten het podium. De Italiaanse werd 4de, de Amerikaanse 6de en de Canadese 8ste.

Olivia Onesti en Elina Benoît waren voorzichtiger aan het begin van de wedstrijd en konden hiervan profiteren: de Française werd 2de en verbeterde haar resultaat van Nove Mesto met één plaats, terwijl de Zwitserse 3de werd, wat meteen goed was voor haar eerste podium in de wereldbeker in haar tweede seizoen bij de beloften.

In de top 10 noteren we ook de 5de plaats van Kira Böhm die duidelijk nog steeds niet haar vorm heeft herwonnen van de eerste twee manches in Brazilië, waar ze alle races won (twee keer de XCC en twee keer de XCO). Ginia Caluori werd 7de, Monique Halter 9de en Ella McLean-Howell 10de.

In het algemeen klassement blijft Kira Böhm stevig aan de leiding en vergroot ze zelfs haar voorsprong met een paar punten op haar runner-up Emilly Johnston, die op de voet gevolgd wordt door Madigan Munro. Isabella Holmgren, die afwezig was in de eerste twee manches, staat nu 7de, bijna 200 punten achter Böhm (wetende dat bij de U23 een perfect weekend met een zege in de XCC en XCO 165 punten oplevert).

Volledige uitslag World Cup XCO Val di Sole 2024 U23-vrouwenTussenstand World Cup XCO 2024 U23-vrouwen

 

U23-mannen

Bij de mannen duurde het iets langer voordat Riley Amos aan zijn beslissende aanval begon, maar de Amerikaan bewees opnieuw dat hij anno 2024 de onbetwiste leider is van de U23-categorie: 8 races (XCC en XCO samen), 7 overwinningen en één tweede plaats!

Nadat hij vorig jaar op hetzelfde circuit heel dicht bij zijn eerste wereldbekersucces was gekomen, geloofde Luca Martin er dit jaar weer in en de Fransman zette vanaf het begin een zeer hoog tempo neer. Dat zou zich later in de wedstrijd tegen hem keren. Na anderhalve ronde nam Riley Amos de controle over om het tempo wat te verminderen, maar niet voor lang.

Halverwege de wedstrijd sloeg de Amerikaan – na een kort duel met Finn Treudler om als eerste aan de afdaling te beginnen – een gat zonder dit echt te willen, om daarna zijn inspanning voort te zetten zonder achterom te kijken. Achter hem betaalde Luca Martin een prijs voor zijn inspanningen aan het begin van de race en de Fransman moest toezien dat Finn Treudler en Bjorn Riley de strijd voor de twee overige podiumplaatsen zouden uitvechten.

Dat duel keerde in de laatste ronde uit in het voordeel van de Amerikaan, die zijn tegenstander nog 20 seconden aan de broek smeerde en uiteindelijk strandde op minder dan 10 seconden van Riley Amos, van wie we dachten dat hij comfortabel aan de leiding reed.

De voorsprong van Amos volstond echter en Bjorn Riley moest tevreden zijn met rang twee. Een nieuwe Amerikaanse dubbel in Italië, maar dan in omgekeerde volgorde van de XCC! Finn Treudler eindigde als derde, Luca Martin als vierde.

In de top 10 vinden we vervolgens de Duitser Lennart-Jan Krayer, de Canadees Cole Punchard, de Fransman Martin Groslambert, de Zwitser Dario Lillo, de Duitser Paul Schehl en de Deen Oliver Sølvhøj.

Rens Teunissen van Manen deed het enkele plaatsen beter dan in de XCC en eindigde als 16de, Tom Schellekens als 23ste, Frits Biesterbos als 33ste, Théo Demarcin als 41ste, Chris van Dijk als 50ste en Jarne Vandersteen als 83ste.

Volledige uitslag World Cup XCO Val di Sole 2024 U23-mannenTussenstand World Cup XCO U23-mannen

 

DoorJan Geys