World Cup MTB Vallnord: Nino Schurter terug op één!

Sport
7 July 2019 — Jan Geys

Wereldkampioen Nino Schurter heeft in Vallnord opnieuw de macht gegrepen in de wereldbeker MTB. In een spannend slot wist hij zijn landgenoot Mathias Flückiger in de sprint in de luren te leggen. Maar het beeld van de dag was misschien wel het moment waarop koploper Ondrej Cink naar zijn borststreek greep en in de feedzone even in de remmen kneep, daarmee een mogelijke zege uit handen zag glippen.

Foto copyright UCI Mountainbike / Michal Cerveny

Nochtans begon de wedstrijd niet goed voor Nino Schurter. Al in de eerste ronde ging hij het decor in en was de Zwitser op achtervolgen aangewezen. Net op het moment dat de wereldkampioen probeerde om de aansluiting te maken bij het leidersduo Avancini/Cink, plaatste deze laatste een verschroeiende aanval op de beestige beklimming van ‘The Big Wall’.

Niemand die een antwoord in huis had en voor Cink zag het er wel heel goed wanneer hij ronde na ronde verder uitliep. Zou de Tsjech in Vallnord dan eindelijk zijn eerste wereldbekersucces kunnen noteren? Aan het einde van de vijfde ronde kregen we echter een plotse ommekeer nadat Cink halt hield in de materiaalzone, daarbij naar zijn borststreek wijzend.

Was het de warmte? De inspanning? De stress? Cink’s teammanager zou even later verklaren dat de hartslag van de Tsjech plots de hoogte inschoot en dat hij even moest stoppen om zijn hartslag onder controle te krijgen. Cink vervolgde wat later wel nog zijn weg en eindigde uiteindelijk nog als tiende. Laat ons hopen dat hier niet meer aan de hand is.

Plots waren er opnieuw drie kanshebbers voor de zege: Mathias Flückiger, de winnaar van Albstadt, Nino Schurter en Henrique Avancini. In de slotronde probeerde Schurter zijn medevluchters te verschalken, maar Flückiger reageerde gevat. Avancini kraakte wel, maar brak nog net niet. Wanneer Schurter in de materiaalzone een laatste keer alles of niets speelde om over Flückiger te gaan, had deze laatste geen antwoord meer in huis.

Foto copyright UCI Mountainbike / Michal Cerveny

Het is voor de 31ste keer dat Schurter de beste is in een World Cup MTB en hij neemt meteen ook de witte leiderstrui over van de afwezige Mathieu van der Poel in de tussenstand van de wereldbeker. Mathias Flückiger werd tweede, Henrique Avancini derde. Gerhard Kerschbaumer, de winnaar van vorig jaar, mocht als vierde mee op het podium. De Fransman Jordan Sarrou eindigde als vijfde.

Met Jens Schuermans (14de) en Kevin Panhuyzen (19de) eindigden er twee Belgen in de top twintig. Milan Vader (25ste), Wout Alleman (44ste), Rob Vanden Haesevelde (72ste) en Erno McCrae (79ste) waren de andere renners uit de Benelux in de uitslag.

In de tussenstand van de wereldbeker leidt Nino Schurter met 80 punten voorsprong op Mathias Flückiger en 135 punten op Mathieu van der Poel, die volgende week in Les Gets wel weer van de partij zal zijn.

Uitslag wereldbeker MTB Vallnord 2019 mannen:

Download (PDF, Onbekend)