World Cup XC 2018: een shorttrack als kwalificatie!

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XC 2018: een shorttrack als kwalificatie!

Het gerucht deed al langer de ronde en nu heeft de UCI ook officieel bevestigd dat elke wereldbeker XC vooraf zal gegaan worden door een shorttrack (XCC) waarbij de uitslag van deze wedstrijd bepalend wordt voor de startopstelling van de XC-wedstrijd! Ziehier alle details:

“Deze shorttracks zijn zeer leuk voor het publiek en ze kunnen ook goed in beeld worden gebracht. Ze zullen ongeveer 20 minuten duren en worden gereden op een parkoers van 1 tot 1,5 kilometer (2 à 3 minuten per ronde) waarbij ook de start- en finishzone van de XCO-wedstrijd wordt gebruikt. De uitslag van de shorttracks zal bepalend zijn voor de startgrid van de XCO-wedstrijd, waarbij de eerste 16 renners de eerste twee startlijnen mogen innemen.”

En dit is een grote wijziging in het reglement, vermits tot hiertoe enkel het wereldbekerklassement telde. Stel je voor dat Nino Schurter morgen beslist om niet deel te nemen aan de shorttrack (die normaal op vrijdagavond zal worden gereden), in dat geval zal hij tijdens de XCO op de derde rij moeten starten, ongeacht of hij de leider is in de tussenstand van de wereldbeker. En als dan een zekere Mathieu van der Poel wel aan de start staat van de XCC … Enfin, je kan het je wel voorstellen, dit zou voor spektakel kunnen zorgen.

Maar natuurlijk zijn er ook enkele addertjes onder het gras. Langs de ene kant lijkt deze nieuwe ontwikkeling ons interessant, want hierdoor zouden er vooraan in de wedstrijd wel eens enkele nieuwe gezichten kunnen opduiken. Langs de andere kant schrikt de beschrijving van het XCC-parkoers ons wel wat af, want het gaat hier om een supersnel parkoers zonder technische moeilijkheden. De grote vraag is echter wie er vooraan mag starten tijdens de shorttrack (indien daar het UCI-klassement gehanteerd wordt zien we niet meteen in wie het Nino Schurter op die twintig minuten echt moeilijk gaat maken) en vooral wie er überhaupt mag starten. Er gaan geruchten dat slechts de veertig besten uit het UCI-klassement mogen starten. Als dat het geval is hebben nieuwe gezichten (denk maar aan de echte specialisten die vroeger ook in de XCE-uitblonken) ook geen kans om zich naar voren te werken, simpelweg omdat ze niet aan de kwalificatie mogen deelnemen. En ook voor Mathieu van der Poel ziet het er dan niet zo goed uit, want in de huidige UCI-ranking staat hij pas op de 49ste plaats.

Een kwalificatiesysteem is trouwens niet nieuw en bestaat ook in andere sporttakken (denk maar aan biatlon of in de autosport) en begin jaren 2000 kende ook de wereldbeker XC al een dergelijk systeem in de vorm van een individuele tijdrit op één ronde van het circuit.

Het moet dan ook nog blijken of de toevoeging van de shorttrack een geniale zet zal zijn om meer spanning te creëren of dat het eerder een maat voor niets is. We vrezen ergens ook dat pech tijdens de shorttrack wel eens heel bepalend kan worden voor het verloop van de XCO-wedstrijd op zondag. Een eerste balans zullen we echter pas kunnen opmaken na de eerste world cup van 2018, in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. Wel gaat het hier om één van de grootste veranderingen in de XC sinds lange tijd en we kunnen ons best inbeelden dat heus niet iedereen blij zal zijn met deze beslissing, want de toevoeging van de shorttrack zal ook heel wat gewoontes overhoop gooien. In de mededeling wordt niets gerept over het feit of deze nieuwe format enkel voor de eliterenners geldt of ook voor de U23-renners.

Tot slot kondigde de UCI ook nog aan dat het prijzengeld van de wereldkampioenschappen en wereldbekerwedstrijden MTB zal opgetrokken worden.

DoorJan Geys