World Cup XC: Belomoina domineert in Vallnord

Sport
2 July 2017 — Jan Geys

De Oekraïense Yana Belomoina behaalde vandaag in Vallnord haar tweede zege in de World Cup XC 2017. Belomoina stak er met kop en schouders bovenuit en haalde het met ruime voorsprong voor Annika Langvad. De jonge Nederlandse Anne Tauber reed naar een schitterende achtste plaats.

Haar zege in Albstadt heeft Belomoina duidelijk het nodige vertrouwen gegeven en ze liet er in Vallnord dan ook geen gras over groeien. Anders dan in Albstadt, waar ze pas in de slotkilometers aan het commando kwam, trok de leidster in de tussenstand van de wereldbeker nu al in de eerste ronde op avontuur. Nochtans staat de renster van CST-Sandd-American Eagle niet meteen bekend als de snelste startster, maar klimmen kan ze wel als de beste. En ze voelde zich duidelijk in haar sas op de grote hoogte van Andorra.

Even leek het erop dat Gunn-Rita Dahle gelijke tred zou kunnen houden met Belomoina, maar de Noorse moest haar 20 jaar jongere rivale al snel laten gaan. Dahle moest daardoor de focus verleggen naar de strijd om de tweede plaats, een strijd die zich niet als makkelijk aankondigde, want ze werd achternagezeten door de kersverse wereldkampioene XCM, en huidige wereldkampioene XCO, Annika Langvad.

Langvad kon pas aan het einde van de voorlaatste ronde afstand nemen van Dahle en werd op ruime afstand van Belomoina tweede. Dahle zelf stelde haar derde plaats veilig en werd gevolgd door Linda Indergand en Emily Batty. De Nederlandse Anne Tauber reed een sterke en regelmatige wedstrijd waarin ze constant in de top tien meedraaide om finaal als achtste te eindigen. Meteen het beste resultaat in de wereldbeker op het hoogste niveau voor de 22-jarige belofte.

De Nederlandse Anne Terpstra eindigde nog net in de top twintig (19de). Minder goed verging het de Belgische Githa Michiels die pas 34ste werd. Alice Pirard eindigde als 44ste.

In afwachting van onze ‘Best of’ geven we alvast de uitslag mee:

Download (PDF, 131KB)