World Cup XC Lenzerheide: Annie Last verrast iedereen!

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XC Lenzerheide: Annie Last verrast iedereen!

Twintig jaar heeft Groot-Brittanië moeten wachten op een nieuw succes in de World Cup XC. Nadat Caroline Alexander in 1997 voor de tot hiertoe enige Britse World Cupzege zorgde, kon de 27-jarige Annie Last daar vandaag een tweede succes aan toevoegen. Last haalde het na een spannende wedstrijd met een handvol seconden voorsprong op Gunn-Rita Dahle en Yana Belomoina.

Door de regen van de vorige nacht lag het parcours er verraderlijk bij en kleine foutjes maakten dat de wedstrijd steeds een nieuwe wending kreeg. Terwijl de zieke wereldkampioene Annika Langvad er al in de eerste ronde de brui aan gaf, de Deense stak al sinds donderdag in bed met griep, begon de Noorse Gunn-Rita Dahle sterk aan de wedstrijd.

In de derde ronde nam Yana Belomoina, de leidster in de tussenstand van de wereldbeker, de leiding over van Dahle. Dahle volgde even verderop met de Poolse Maja Wloszczowska. Op de gladde wortels sprong Dahle terug over Belomoina, want de Oekraïense had duidelijk moeite met de vele wortels en op een track als Lenzerheide was het duidelijk geen voordeel om een lichtgewicht te zijn. De Poolse Wloszczowska slaagde er niet in om samen met Dahle de kloof te dichten, terwijl ook Jolanda Neff op de vierde plaats bleef hangen. Annie Last volgde op vijf.

Halverwege de wedstrijd besliste de UCI om de wedstrijd met een ronde in te korten doordat de dames op de glibberige omloop trager reden dan voorzien.

We zijn ondertussen al in de vierde ronde, van de zes, en Dahle rijdt nog steeds aan de leiding met Belomoina in haar wiel. De Britse Annie Last is ondertussen op en over Wloszczowska en Neff gesprongen en volgt op nog amper zes seconden. Het lijkt nog slechts een kwestie van tijd opdat de Britse het gat naar de twee koploopsters kan dichten.

Dramatische wending in de vijfde ronde wanneer Yana Belomoina onderuit schuift en Last de leiding overneemt, op enkele seconden gevolgd door Dahle. Last kijkt niet om en focust zich 100% op de track, op een handvol seconden gevolgd door Dahle. Dahle nadert tot op een tweetal seconden, maar Last laat zich niet uit haar lood slaan en geeft in de laatste meters de genadesteek aan Dahle.

Last wint uiteindelijk met 13″ op Dahle en 27″ op Belomoina. De Zwitserse Jolanda Neff eindigt op vier en de Duitse Helen Grobert snoept in extremis nog de vijfde plaats af van Maja Wloszczowska.

Minder goed verging het vandaag Anne Tauber. De Nederlandse begon wederom sterk en reed in de eerste rondes op de achtste plaats rond, tot ze begon weg te zakken om finaal als 15de te eindigen, wat natuurlijk nog steeds een knap resultaat is als je nog maar 22 bent.

Anne Terpstra kende dan weer een slechte start, waarbij ze niet in de top dertig doorkwam, om na een sterk slot nog als 17de te eindigen. Githa Michiels moest in Lenzerheide tevreden zijn met de 31ste plaats en Alice Pirard met de 45ste.

De uitslag:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2017/07/lenz_xco_we_results.pdf”]

Hier vind je de resultaten van de elites heren en U23.

DoorJan Geys