World Cup XCC 2024 Mairiporã | U23: Böhm en Amos openen met winst

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC 2024 Mairiporã | U23: Böhm en Amos openen met winst

Aan de andere kant van de wereld, in Brazilië, wordt de wereldbeker XC 2024 op gang getrapt met een tweeluik. Dit weekend zetten de renners hun valiezen neer in Mairiporã, een paar kilometer ten noorden van São Paulo, de week erna is het de beurt aan Araxá. Nieuw dit jaar is dat het de beloften zijn die het weekend op vrijdagavond openen met de shorttrack, en niet de elites. Deze laatste rijden hun shorttrack voortaan op zaterdag, de dag voor de XCO-wedstrijden. Dit zijn de eerste resultaten van het jaar:

U23-vrouwen

Doordat vier van de beste beloften van vorig seizoen dit jaar de overstap hebben gemaakt naar de elites (Ronja Blöchlinger, Sofie Pedersen, Samara Maxwell en Noëlle Buri) belooft het seizoen dit jaar een open strijd te worden bij de U23-vrouwen. Althans, dat dachten we vóór deze eerste shorttrack.

De Duitse Kira Böhm (Cube Factory Racing) ziet dit duidelijk anders. Böhm was de laatste weken al in goede doen en in de derde van de zeven af te leggen ronden trok ze solo ten aanval. Een strategie die normaal gesproken gedoemd is om te mislukken in dit korte format … maar deze keer niet!

Of ze haar concurrenten verraste door zo vroeg te vertrekken of dat ze echt sterker is dan de rest, zullen we zondag snel ontdekken in de XCO, maar in de XCC werkte de list. De jonge Duitse breidde haar voorsprong ronde na ronde uit, weerstond de terugkeer van het peloton en won voor het eerst op dit niveau. Een geweldige manier om het jaar te beginnen!

Een sprint moest beslissen wie tweede werd en daarin was de Amerikaanse Madigan Munro (Trek Factory Racing XC) sneller dan haar landgenote Sofia Waite (BH Coloma Team). De Braziliaanse Giuliana Salvini Morgen (Trek Future Racing) werd mooi vierde voor haar teamgenote Emily Johnston. De Braziliaanse – die dit jaar werd gerekruteerd door het team dat als ‘reserve’ dient voor de Trek Factory-structuur dat al over grote talenten beschikt – is het bewijs dat XC in Brazilië enorm leeft en dat er talent op komst is in het Zuid-Amerikaanse land.

Volledige uitslag World Cup XCC 2024 U23-vrouwen Mairiporã

U23-mannen

Bij de mannen stonden er wel enkele bekende gezichten van vorig jaar aan de start waardoor de hiërarchie in deze categorie iets minder door elkaar wordt geschud.

Riley Amos (Trek Factory Racing XC), die vorig jaar in Mont-Sainte-Anne de beste was in de laatste race van het seizoen, zet die winnende lijn in 2024 verder! De Amerikaan werd vorig seizoen derde in het eindklassement van de wereldbeker XCC en liet vrijdagavond zien dat men ook dit jaar met hem rekening dient te houden.

De wedstrijd verliep alvast veel klassieker dan bij de vrouwen, met een peloton dat steeds weer samentroepte. Net voor het einde anticipeerde Amos met een late uitval op de sprint en dat was voldoende om de eerste zege van het seizoen binnen te rijven.

De Zwitser Dario Lillo, die deze winter de overstap maakte naar het Giant Factory Offroad Team XC, werd tweede voor de Noor Sondre Rokke.

Bjorn Riley (Trek Future Racing) werd 4de en Luca Martin (Orbea Factory Racing) 5de. Van Nederlandse zijde stond enkel Rens Teunissen van Manen aan het vertrek, hij werd 18de.

Volledige uitslag World Cup XCC 2024 U23-mannen Mairiporã

DoorJan Geys