World Cup XCC 2024 Nové Město | U23: Holmgren en Amos halen het

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC 2024 Nové Město | U23: Holmgren en Amos halen het

De World Cup XC is terug in Europa! Na een pauze van meer dan een maand, onderbroken door continentale en hier en daar ook nationale kampioenschappen, wordt de wereldbeker XC dit weekend hervat in het Tsjechische Nové Město na Moravě. Zoals gebruikelijk openen de U23-renners het weekend met hun Short Track-race. Dit zijn de uitslagen:

Goed nieuws! Na een week met dagelijks wel regenbuien, bleef het biatlonstadion in Nové Město na Moravě – waar sinds 2011 de World Cup XC wordt gehouden – deze vrijdag aan het begin van de middag bij de start van de U23 XCC-evenementen gespaard van de regen. De grond is echter nog steeds goed doorweekt …

U23-vrouwen

Na een vlekkeloze start in de twee wereldbekermanches in Brazilië waarin ze alles meegraaide en na goede resultaten tijdens de Europese kampioenschappen, is Kira Böhm de grote favoriete in Tsjechië. Helaas verliep niet alles volgens plan voor de Duitse van Cube Factory Racing …

Nadat ze zich in het eerste deel van de race wat in het peloton verstopte en afwisselend tussen de eerste en 15de positie rondreed, viel ze in de voorlaatste ronde. In een Short Track is het nooit een sinecure om na een val terug te keren, en al zeker niet op een snel circuit als dat van Nové Město. Böhm zal uiteindelijk als 17de eindigen.

Na het wegvallen van Kira Böhm hadden haar tegenstanders de vrije hand om te strijden om de overwinning. Een primeur dit jaar! Wie dacht wraak te zullen nemen op de twee Braziliaanse manches, kwam echter bedrogen uit. De Canadese Isabella Holmgren, die deze winter aangeworven werd door de wielerploeg Lidl-Trek, zorgde immers voor een fameuze krachttoer.

Omdat Holmgren de Braziliaanse toernee aan haar had laten voorbijgaan, moest ze achteraan starten. Na twee ronden was ze al op de voorposten te zien en in de voorlaatste ronde muisde ze er solo vanonder. Het verschil is nog niet groot, slechts vijf seconden, maar meer had ze niet nodig!

In de laatste ronde wist ze die voorsprong nog wat uit te bouwen om het uiteindelijk met een verschil van 9 seconden te halen voor de Britse Ella McLean-Howell, die eveneens afwezig was in Brazilië. De derde plaats ging naar de Amerikaanse Madigan Munro, die in Mairiporã 2de werd.

Volledige uitslag World Cup XCC 2024 U23-vrouwen Nové Město

U23-mannen

Bij de mannen kregen we minder verrassingen. Riley Amos, die ook een vlekkeloos parcours aflegde in Brazilië (overwinningen in de twee XCC’s en de twee XCO’s), zette zijn winnende reeks verder met een nieuw succes in de XCC van Nové Město.

De Amerikaan van Trek Factory Racing – Pirelli reed de hele race aandachtig vooraan en wachtte op de laatste ronde om met een (zeer) lange sprint zijn tegenstanders het nakijken te geven.

Hij haalde het voor de Zwitsers Dario Lillo en Luke Wiedmann. Twee van de vier Nederlanders eindigden in de top tien: Frits Biesterbos werd 7de en Rens Teunissen van Maanen 9de. Chris van Dijk werd 19de, Tom Schellekens 29ste en de Belg Jarne Vandersteen 37ste.

Volledige uitslag World Cup XCC 2024 U23-mannen Nové Město

DoorJan Geys