World Cup XCC Albstadt: Mathieu van der Poel heerst over de Shorttrack!

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC Albstadt: Mathieu van der Poel heerst over de Shorttrack!

In het Duitse Albstadt werd vanavond een nieuwe WB-campagne op gang geschoten. Door de bekende redenen nog steeds zonder publiek, maar dat weerhield de renners er niet van om een geweldige show op te voeren. Mathieu van der Poel toonde nog maar eens hoe moeilijk het is om hem te kloppen en hoe makkelijk hij van de ene discipline naar de andere overschakelt. De Française Pauline Ferrand-Prévot was de snelste bij de vrouwen.

Lenzerheide 2019: na winst in het hol van de leeuw (lees, thuis bij Nino Schurter) verdween de mountainbike van Mathieu van der Poel naar een zolderkamertje. Albstadt 2021: Van der Poel beslist om zijn MTB van onder het stof te halen en sprint iedereen op een hoopje in de World Cup Shorttrack. Een beetje kort door de bocht, maar het geeft wel weer hoe lang de Nederlander is weggeweest – in het mountainbiken – en met hoeveel gemak hij de draad weer lijkt op te pikken.

Toch gaf MVDP toe dat het allemaal niet zo makkelijk is als het lijkt, zo was het voor hem weer wennen om in groep te rijden met een breed MTB-stuur. Hier en daar kwam er dan ook een tikje aan te pas. Zijn aanval in de tweede ronde had er iets mee te maken, een kleiner groepje om in rond te draaien leek hem heel wat comfortabeler.

Niemand die inging op zijn uitnodiging en dus stokte het tempo opnieuw. Van der Poel kroop dan maar rond positie acht in de luwte, in tegenstelling tot rivaal Nino Schurter die zeer aandachtig in tweede positie de wedstrijd leek te controleren. Op de beslissende aanval van Van der Poel had Schurter echter geen antwoord in huis en ook de Fransman Victor Koretzky ging in de eindsprint nog over de Europese kampioen. Toch lijkt de Zwitser weer de grote rivaal van MVDP te worden in de komende XCO-wedstrijden. Shorttrack is nooit zijn geliefkoosde discipline geweest en een derde plaats is toch wel een teken aan de wand dat het met de conditie snor zit.

Henrique Avancini moest met lede ogen aanzien hoe dit trio ongrijpbaar voor hem naar de finishlijn stormde, de Braziliaan werd vierde. Mathias Flückiger eindigde als vijfde. Nederlands kampioen Milan Vader zagen we vaak vooraan maar ook hij moest in de slotronde gas terugnemen om uiteindelijk als 14de te eindigen. Dat betekent dat Vader zondag bij de start een rij achteruit moet en vanop de tweede rij aan de belangrijke XCO mag beginnen. Belgisch kampioen Jens Schuermans volgt dan een rijtje verderop, hij werd 18de vandaag.

Leuk weetje, Mathieu Van der Poel is sinds augustus 2018 (La Bresse) onverslaanbaar in deze discipline. Sinds die dag won hij elke Wereldbeker Shorttrack waar hij aan deelnam, of zeven op een rij. De eerste leiderstrui is ook dit jaar voor hem, al staat het nu al vast dat dat maar tijdelijk zal zijn: na Nove Mesto ruilt hij zijn mountainbike weer in voor de racefiets.

Uitslag World Cup XCC Albstadt 2021 heren:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2021/05/albs_xcc_me_results.pdf”]

Pauline Ferrand-Prévot en de kunst van het pieken

Ze had het tijdens de voorbereidingswedstrijden al tot vervelens toe herhaald, vanaf nu wil ze er enkel staan wanneer er voor de echte knikkers wordt gespeeld.

En het lijkt erop dat de wereldkampioene haar gelijk krijgt, want niemand die haar ook maar een strobreed in de weg wist te leggen toen ze in de slotronde als enige over de eenzame vluchtster Linda Indergand wist te springen.

Ferrand-Prévot speelde het spel tactisch perfect vandaag toen Indergand nog voor halfweg haar duivels ontbond. De Française voelde het wel kriebelen om achter de Zwitserse aan te gaan, maar dat zou zelfmoord betekend hebben. PFP hield het hoofd koel, wachtte tot iemand anders – Annie Last – bij het ingaan van de slotronde de kastanjes uit het vuur haalde, om dan op het juiste moment over te nemen en onbedreigd naar de eerste zege van het seizoen te stormen.

Een moegestreden Linda Indergand kon zich nog in het spoor van de wereldkampioene vastbijten en eindigde knap tweede, de Britse Annie Last werd derde. De verdere ereplaatsen waren voor Kate Courtney en Loana Lecomte.

Teleurstellender waren de prestaties van Jolanda Neff (13de) en Evie Richards (29ste), toch twee rensters die in het verleden steeds goed voor de dag kwamen in de shorttrack. Nederlands kampioene Anne Terpstra trapte haar WB-campagne af met een zevende plaats, Anne Tauber met een 20ste, Sophie von Berswordt met een 35ste en Githa Michiels met een 39ste.

Uitslag World Cup XCC Albstadt 2021 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2021/05/albs_xcc_we_results_y.pdf”]

DoorJan Geys