World Cup XCC La Bresse: winst voor Van der Poel, top vijf voor Schuermans!

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC La Bresse: winst voor Van der Poel, top vijf voor Schuermans!

De laatste wereldbekermanche shorttrack van dit seizoen kreeg met Annika Langvad en Mathieu van der Poel de gedoodverfde winnaars. Voor de grootste verrassing zorgde Belgisch kampioen Jens Schuermans, die naar een mooie vijfde plaats sprintte.

De omstandigheden in de shorttrackwedstrijd van La Bresse waren al een voorsmaakje voor het komende veldritseizoen. Het parkoers lag er nat en glibberig bij en ook de naam van de winnaar zullen we de komende maanden ongetwijfeld nog vaak helemaal bovenaan de uitslagen terugvinden.

Eén verschroeiende demarrage was voor Mathieu van der Poel voldoende om in de Franse Vogezen zijn tegenstanders uit het wiel te kletsen. Wereldkampioen Schurter had geen antwoord in de benen, net zomin als de Braziliaan Avancini en … Belgisch kampioen Jens Schuermans.

Het was diezelfde Schuermans die enkele tellen eerder het vuur aan de lont had gestoken in de kopgroep van zeven, maar toen Mathieu van der Poel zijn moment daar achtte, moest ook Schuermans passen. Schuermans zou uiteindelijk als vijfde eindigen, nadat wereldkampioen Nino Schurter in de laatste bocht nog onderuit ging.

En die vijfde plaats betekent een wereld van verschil voor Schuermans, die hier in La Bresse rondrijdt met startnummer 42. De Limburger mag zondag in de frontloge plaatsnemen en dat doet hij in mooi gezelschap, want onder meer dagwinnaar Van der Poel en Nino Schurter zullen verrast opkijken wanneer ze de Belgische kampioen plots naast zich zien opduiken bij de start. Benieuwd of die gunstige startpositie hem zondag een even mooi resultaat zal opleveren nu hij op de eerste singletrack niet opgehouden zal worden in het peloton!

Op het podium van de dag werd Mathieu van der Poel geflankeerd door Europees kampioen Lars Forster en Henrique Avancini.

Uitslag World Cup XCC La Bresse 2018 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/08/bres_xcc_me_results_y-1.pdf”]

Wie doet Annika Langvad wat?

Misschien nog indrukwekkender dan de aanval van Mathieu van der Poel, was deze van de Deense Annika Langvad bij de vrouwen. Jolanda Neff en Barbara Benko leken wel als aan de grond genageld toen de Deense haar duivels ontbond.

Met haar winst sluipt Langvad in de tussenstand om de wereldbeker ook enkele puntjes dichter bij Jolanda Neff, die vandaag derde werd. In dat klassement telt ze nu nog 97 punten achterstand ten opzichte van Neff. Indien Langvad zondag wint, moet Neff in de top drie eindigen om de eindwinst in de wereldbeker MTB 2018 mee naar Zwitserland te mogen nemen.

Tussen Langvad en Neff eindigde de Hongaarse Barbara Benko. Anne Tauber sprintte zich in La Bresse de longen uit het lijf voor een zevende plaats; Belgisch kampioene Githa Michiels eindigde als 18de, wat net niet voldoende is om zondag op de tweede rij te starten.

Uitslag World Cup XCC La Bresse 2018 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/08/bres_xcc_we_results_x-1.pdf”]

DoorJan Geys