World Cup XCC Lenzerheide: Mathieu van der Poel wint in het hol van de leeuw

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC Lenzerheide: Mathieu van der Poel wint in het hol van de leeuw

Mathieu van der Poel was na een supersnelle en beklijvende wedstrijd nu ook de snelste in de shorttrack van Lenzerheide, de achtertuin van Nino Schurter zeg maar. Bij de vrouwen zorgde Elisabeth Brandau voor de anticlimax van de avond, maar de winst ging naar Pauline Ferrand-Prévot.

Vorig seizoen bekroonde Nino Schurter na een waanzinnige wedstrijd hier in ‘zijn’ Lenzerheide zijn carrière met een zevende wereldtitel. Maar de honger van de Zwitser is nog altijd zeer groot en ook dit weekend wil hij liefst met de grootste beker naar huis gaan. Dat weerhield hem niet om ook in de shorttrack vol te gaan, een tactiek die we niet meteen van hem gewoon zijn en die ook Mathieu van der Poel verraste.

Reeds in de tweede van de tien rondes gaf de wereldkampioen er een lap op en enkel Henrique Avancini en Mathieu van der Poel waren bij machte om te volgen. De rest kon terugkeren, maar dat was enkel en alleen bij de gratie van de drie tenoren vooraan.

In ronde 7 en 8 probeerde Schurter het opnieuw, met als resultaat dat hetzelfde drietal van daarnet opnieuw samen aan de leiding reed, niet toevallig de nummers één, twee en drie uit de tussenstand van de wereldbeker.

In de voorlaatste ronde vond Mathieu van der Poel het welletjes en de Europese kampioen spande zijn spieren op om enkele lengtes voorsprong te nemen. Schurter en Avancini kwamen terug en het was verrassend genoeg de Braziliaan die in de laatste ronde tijdig anticipeerde en als eerste de aanval inzette op de laatste hellende meters van het parkoers. Van der Poel ging erop en erover, Schurter lag er definitief af.

In een lange sprint rekende Van der Poel vervolgens ook af met Avancini, wat hem de perfecte score van 5/5 opleverde in de shorttrackwedstrijden waaraan hij dit seizoen heeft deelgenomen. Avancini werd nog maar eens tweede en krijgt stilaan een ‘Poulidor’-complex. Nino Schurter moest tevreden zijn met plaats drie.

De Fransman Maxime Marotte reed naar rang vier, de Italiaan Luca Braidot werd vijfde. Belgisch kampioen Jens Schuermans kon zijn knalprestatie van Val di Sole (waar hij derde werd in de shorttrack) niet herhalen en moest vandaag tevreden zijn met rang 20.

In de tussenstand om de wereldbeker nadert Mathieu van der Poel nu tot op 71 punten van leider Nino Schurter.

Uitslag Wereldbeker MTB XCC Lenzerheide 2019 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/08/lenz_xcc_me_results_y.pdf”]

Tussenstand Wereldbeker MTB 2019 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/08/lenz_xcc_me_standings_x.pdf”]

Brandau juicht te vroeg, Ferrand-Prévot lacht het laatst

Bij de vrouwen trok de Zwitserse Jolanda Neff al meteen bij de start alle registers open. De rest moest even naar ‘ijle’ lucht happen (Lenzerheide ligt op net geen 1500 meter), maar in schuifjes ontstond er een groep van acht rensters.

Daarbij met Anne Tauber en Anne Terpstra ook twee Nederlandse rensters. Terwijl wereldkampioene Kate Courtney achteraan aan de rekker hing, blaakte de Duitse Elisabeth Brandau van het vertrouwen. Aan het eind van de voorlaatste ronde plaatste ze een verschroeiende aanval, althans dat dacht iedereen. In werkelijkheid sprintte de Duitse zich de ziel uit het lijf om aan de finish haar hand in de lucht te gooien en, zo dacht ze, haar eerste wereldbeker shorttrack te winnen.

Uitgeput liet ze zich van haar fiets vallen terwijl haar concurrentes verbaasd … aan het laatste rondje begonnen. Tegen de tijd dat Brandau haar enorme flater doorhad, was het kalf al lang verdronken. De Duitse sprong nog wel opnieuw op de fiets en werd uiteindelijk 21ste. “Hopelijk kan ik vannacht slapen”, bracht ze aan de finish ‘groen lachend’ uit.

Jolanda Neff was gebrand op de zege, maar net als in de crosscountry van vorige week moest ze ook nu het onderspit delven voor de Française Pauline Ferrand-Prévot die in de sprint een half wieltje overhield op de Zwitserse. De Zweedse Jenny Rissveds werd mooi derde, Anne Tauber eindigde als vierde. De Amerikaanse Chloe Woodruff maakte de top vijf compleet.

Ook Anne Terpstra eindigde vooraan, zij werd 7de. Githa Michiels en Lotte Koopmans eindigden respectievelijk 27ste en 28ste. Sophie von Berswordt finishte niet.

Jolanda Neff deed met haar tweede plaats wel een uitstekende zaak in de strijd om de wereldbeker, ook al omdat wereldkampioene Kate Courtney het net als vorige week in Val di Sole moeilijk had om het ritme te vinden. Courtney werd pas negende en ziet de kloof met Neff nu groeien tot 83 stuks.

Uitslag Wereldbeker MTB XCC Lenzerheide 2019 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/08/lenz_xcc_we_results_y.pdf”]

Tussenstand Wereldbeker MTB 2019 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/08/lenz_xcc_we_standings.pdf”]

 

DoorJan Geys