World Cup XCC Lenzerheide: Rissveds en Colombo maken het spektakel

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC Lenzerheide: Rissveds en Colombo maken het spektakel

Waar de Fransen de DH-scene domineren, zijn de Zwitsers koning in de XC en Lenzerheide is hun hoofdstad. In afwachting van de grote show op zondag, kregen we vanavond in de shorttrack ook al spektakel te zien! De oppergaai bij de vrouwen was dan wel voor een Zweedse, maar de Helveten kaapten maar liefst vier van de zes podiumplaatsen weg.

Na de veeleisende XCC in Leogang wachtte vandaag een ander atypisch parcours op de renners. In Lenzerheide wacht een snel maar ook veel smaller parcours, met (bijna) singletrack-secties die het inhalen bemoeilijken. Er zijn ook enkele wortelsecties en het rondje is minder blootgesteld aan de wind, wat de races over het algemeen minder tactisch maakt. En dat werkt in het voordeel om solo te gaan …

Vrouwen

Ze heeft er lang op moeten wachten, maar eindelijk heeft Jenny Rissveds haar eerste grote overwinning van het seizoen beet. De Zweedse heeft iets speciaals met Lenzerheide, want eerder won ze hier ook al de XCO (in 2019) en de XCC (in 2021). Dit jaar doet ze daar dus opnieuw een zege in de XCC bij. En het weekend is nog niet voorbij … “Het lijkt hier een beetje op Zweden, snel met veel wortels”, gaf ze aan de aankomst als verklaring voor haar succes.

Dit keer overklaste ze de tegenstand met verontrustend gemak.Nadat ze in het begin van de wedstrijd niet van de voorposten was weg te slaan, had ze op iets meer dan drie ronden voor het einde voldoende aan één aanval om van de tegenstand weg te rijden.

De Zweedse verzwakte niet en liep in de volgende ronden verder uit waardoor ze zich in de slotronde de luxe kon veroorloven om ‘rustig’ de wedstrijd af te maken.

Achter haar vormde zich een achtervolgend kwartet bestaande uit Loana Lecomte, Pauline Ferrand-Prévot, Alessandra Keller en Jolanda Neff die onderling zouden uitmaken wie naast Rissveds mee op het podium mocht. Die strijd werd gewonnen door Alessandra Keller, voor Jolanda Neff.

Pauline Ferrand-Prévot en Loana Lecomte (foto) moesten respectievelijk tevreden zijn met de vierde en vijfde plaats.

De top 8 werd vervolledigd door Anne Terpstra, Kate Courtney en Martina Berta.

De tweede startlijn van zondag wordt gevormd door de nummers 9 tot 16, en dat zijn: Sina Frei, Greta Seiwald, Rebecca McConnell, Mona Mitterwallner, Anne Tauber, Haley Batten, Linda Indergand en Nicole Koller.

Wat verderop eindigden Lotte Koopmans (30ste) en Emeline Detilleux (38ste).

Uitslag World Cup XCC Lenzerheide 2022 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/07/lenz_xcc_we_analysis.pdf”]

Mannen

Waar Jenny Rissveds haar tegenstanders na een halve wedstrijd wist te verpletteren, moest Filippo Colombo op de allerlaatste centimeters wachten om de verlossing te kennen.

Filippo Colombo – de kersverse Zwitserse kampioen in de discipline – nestelde zich al vroeg in de wedstrijd voorin om zich niet te laten verrassen. Het was wachten op een aanval van Alan Hatherly, op twee ronden van het einde, om het peloton uit elkaar te doen spatten.

Vier renners waren bij machte om de Zuid-Afrikaan te volgen: Filippo Colombo, Luca Braidot, Nino Schurter en Mathias Flückiger. Bij het ingaan van de laatste ronde bleven daarvan enkel de drie Zwitsers over. Ondanks de aanvallen van Flückiger was het Colombo die op kop aan de sprint begon … en zo zijn eerste succes in de wereldbeker wist binnen te rijven!

Op het podium wordt hij vergezeld door Mathias Flückiger en Alan Hatherly, die erin slaagde terug te komen en in de laatste bocht over Nino Schurter te glippen.

Achter Schurter eindigden Luca Braidot, Titouan Carod, Luca Schwarzbauer en Vlad Dascalu.

Op de plaatsen 9 tot 16 eindigden Sam Gaze, David Valero, Gerhard Kerschbaumer, Anton Cooper, Joël Roth, Jens Schuermans, Sebastian Fini en Thomas Litscher.

Pierre de Froidmont ging halverwege onderuit in de u-bocht na de finish en eindigde als 21ste.

Uitslag World Cup XCC Lenzerheide 2022 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/07/lenz_xcc_me_analysis.pdf”]

Foto’s Andreas Dobslaff

DoorJan Geys