World Cup XCC Leogang: Ferrand-Prévot en Sarrou zorgen voor Franse dubbel

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "World Cup XCC Leogang: Ferrand-Prévot en Sarrou zorgen voor Franse dubbel"

Pauline Ferrand-Prévot en Jordan Sarrou trokken in het Oostenrijkse Leogang het laken naar zich toe in de derde wereldbeker shorttrack van dit seizoen. De Franse toppers gebruikten hetzelfde recept om de tegenstand een hak te zetten, tegenstand die ze vooral ondervonden van Puck Pieterse en Jens Schuermans.

Vrouwen

Jenny Rissveds was een van de eersten om dat te ondervinden. In de startloop wist ze zich nog vooraan te positioneren, maar een ronde verder schoof ze bij het uitkomen van een bocht onderuit. De Zweedse zou echter terugvechten en nog een mooi resultaat uit de brand slepen.

Vooraan werkte een duo zich ondertussen los van de rest, maar wat verderop kregen Evie Richards en Puck Pieterse het gezelschap van Pauline Ferrand-Prévot. Daarmee viel de wedstrijd stilaan in een beslissende plooi, want niemand was nog bij machte om het verschil met dit drietal goed te maken.

In de vierde en voorlaatste ronde zette Puck Pieterse op de steilste stroken van de beklimming haar metgezellen onder druk. Richards loste meteen de rol, Ferrand-Prévot spartelde wat langer tegen maar keek op de top toch ook tegen een klein gaatje aan. Was het van niet beter kunnen of een slimme zet om wat energie te sparen?

PFP reed in de afdaling het gat met Pieterse opnieuw dicht en keerde in de slotronde de rollen om. Met een zware versnelling zette ze al vroeg op de klim aan. Nu ging het voor Pieterse te snel waardoor de wereldkampioene haar nieuwe werkgever Ineos voor het eerst dit seizoen winst kon bezorgen in een grote wedstrijd.

Puck Pieterse reed 5 seconden later knap als tweede over de meet, terwijl Evie Richards zich nog moest reppen om haar podiumplaats veilig te stellen. Met een fietslengte verschil wist ze een sterk oprukkende Anne Terpstra af te houden. De Zweedse Jenny Rissveds wist na haar vroege uitschuiver toch nog als vijfde te eindigen. Rebecca Henderson (6de), Mona Mitterwallner (7de) en Gwendalyn Gibson (8ste) mogen zondag in de XCO ook op de eerste rij starten.

Loana Lecomte (10de), Alessandra Keller (11de), Kate Courtney (12de) en Jolanda Neff (17de) konden zich niet in het wedstrijdverhaal mengen en eindigden op een verre ereplaats. Anne Tauber werd 22ste en Emeline Detilleux 33ste.

Uitslag World Cup XCC Leogang 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/06/leog_xcc_we_results_y-1.pdf”]

Door haar winst en de verre positie in de uitslag van Alessandra Keller, neemt Pauline Ferrand-Prévot de leiding over van Keller in de tussenstand van de wereldbeker MTB shorttrack. Ze telt nu 70 punten voorsprong op Keller en 90 op Pieterse.

Mannen

Niet Luca Schwarzbauer maar wel Martins Blums schudde dit keer een kanonstart uit de benen bij de mannen. De Let zag in de volgende ronde de tegenstand terugkeren waarna het relatief windstil zou worden. Avancini, Sarrou en Mathias Flückiger staken om de beurt wel een keertje de neus aan het venster, maar zonder echt een opening te forceren.

De Belg Jens Schuermans, die toch al enkele keren heel aardig voor de dag kwam in de shorttrack, dook in de vierde ronde als een dief in de nacht de top vijf binnen om een ronde later verschroeiend uit te pakken. Te vroeg? Terwijl iedereen naar adem moest happen, kon Jordan Sarrou de schade beperken en bij de laatste doortocht aan de meet opnieuw aanpikken bij de Limburger.

Net als zijn landgenote Pauline Ferrand-Prévot eerder bij de vrouwen, had ook Sarrou zijn wedstrijd perfect ingedeeld. De voormalige wereldkampioen XCO ging op de beklimming op en over Jens Schuermans die net voor de top ook nog werd ingehaald door Luca Schwarzbauer.

Met Sarrou en Schwarzbauer op de posities 1 en 2 zat er nog een derde plaats in voor Schuermans, maar de Let Martins Blums nam in de afdaling net wat meer risico’s en snoepte in extremis nog de podiumplek af van Schuermans die als vierde eindigde. Alan Hatherly (5de), Joshua Dubau (6de), Charlie Aldridge (7de) en Anton Cooper (8ste) vervolledigden de top 8.

Pierre de Froidmont reed zich met een sterke slotronde nog net de top tien in en eindigde als 9de. Nino Schurter (17de), Mathias Flückiger (24ste) en Henrique Avancini (31ste) moesten tevreden zijn met een ranking ver buiten de top tien.

Uitslag World Cup XCC Leogang 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/06/leog_xcc_me_results-1.pdf”]

Luca Schwarzbauer blijft dankzij zijn tweede plaats ook na drie wedstrijden de tussenstand van de wereldbeker MTB shorttrack aanvoeren. Met 610 punten telt hij er 60 meer dan Jordan Sarrou en maar liefst 255 meer dan de nummer drie, Luca Braidot!

Door Jan Geys