World Cup XCC Leogang: twee laaglanders als een duveltje uit een doosje naar de eerste startrij

Door Juul van Loon -

  • Sport

World Cup XCC Leogang: twee laaglanders als een duveltje uit een doosje naar de eerste startrij

Zwoegend, tegen een steile klim op. Door zuigende modder. Strijdend, man tegen man en vrouw tegen vrouw. Je zou haast zeggen dat we het hebben over een lastige marathon, maar het gaat over de Wereldbeker Short Track in Leogang. Vrijdagavond werd nog maar eens bewezen dat een XCC niet per se een sprintrace hoeft te zijn. Winnaars Loana Lecomte en Mathias Flückiger kwamen allebei solo over de meet. Ook sterk: de prestaties van laaglanders Anne Terpstra (tweede) en Jens Schuermans (vijfde).


Het Short Track parcours in Oostenrijk verschilt van de drie voorgaande wereldbekers vooral in het aantal hoogtemeters. Eén keer flink naar boven, één keer naar beneden. En dat klimmen ging vooral over gras, dat door de vele regenval van afgelopen week niet echt lekker liep. Toch bleek het lastigste obstakel een steile brug, die benaderd werd door een off-camber modderstuk. Bij zowel de vrouwen als de mannen ging er regelmatig een voetje aan de grond, soms met een opstopping tot gevolg.

Al was er bij de vrouwen al snel geen sprake meer van peloton-vorming, zoals bij de vorige Wereldbekers. Onder aanvoering van klassementsleidster Rebecca McConnell werd de strijd meteen geopend, en al snel reed de Australische met Jenny Rissveds, Alessandra Keller en Loana Lecomte weg bij de rest.

Maar zo bleef het niet lang. Het werd een race van ieder voor zich, waarin Lecomte er met kop en schouders bovenuit stak. De Française won vorig jaar ook al in Leogang – toen haar eerste XCC-zege – en voegde daar nu “simpel” een tweede aan toe. Of ja, simpel: ze kon zich permitteren om de laatste drie van de zeven ronden met een leeglopende achterband te rijden. “Ik moest echt voorzichtig dalen“, zei ze na afloop. “Maar ik ben super blij over hoe goed de benen aanvoelden.

Achter Lecomte ontstond een mooi gevecht, met veel positiewisselingen. Rissveds blies zich op (en werd achtste), ook McConnell (vijfde) kon het tempo niet volgen. Het leek Keller – altijd goed in de Short Track – te zijn die met de tweede plek aan de haal ging.

Maar als twee ontsnapte geesten uit een fles waren daar ineens Anne Terpstra en Caroline Bohé van Ghost. Vooral Terpstra, die als geen ander in staat is races goed in te delen, reed de laatste paar ronden de klim indrukwekkend hard omhoog. Het tweetal boekt hun beste  resultaat ooit. “Ik ben laat begonnen met intensieve trainingen“, zei Terpstra. “Maar de vorm is er nu ineens snel. Ik ben bewust voorzichtig gestart, en heb geprobeerd m’n rondetijden constant te houden. Dat pakte goed uit“.

Terpstra was niet de enige Nederlandse die met een grote smile over de finish kwam. Lotte Koopmans passeerde de streep met een hupje, en viel daarna haar verzorger Mandy Beumer in de armen. De klimgeit werd dan weliswaar geen tweede, ze start zondag door een zestiende plek wel voor het eerst in haar carrière van de tweede startrij.

Volledige uitslagen vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/06/leog_xcc_we_results_y.pdf”]

De mannen

Ook bij de mannen was het een gevecht van man tegen man. Al was er meer sprake van peloton-vorming dan bij de vrouwen. Na een wat chaotische start met een valpartij waarbij onder anderen Filippo Colombo, David Valero, Sam Gaze en David Nordemann werden opgehouden, was er de eerste paar ronden sprake van een lang lint dat alleen door de brugpassage soms werd onderbroken.

Op kop steevast Henrique Avancini, maar een echte aanval plaatste de Braziliaan nooit. Nee, de beslissende stoot kwam vier ronden voor het einde van Flückiger, vorig jaar ook al winnaar in Leogang. Mede omdat Vlad Dascalu nog wel het meest van iedereen worstelde op de brug kreeg hij meteen een gat, dat hij niet meer afgaf.

Daarachter werd het ook een man-tegen-man-gevecht en opnieuw kwam er een coureur uit de Benelux als een duveltje uit een doosje tevoorschijn: Jens Schuermans. In het begin van de race kwam zijn landgenoot Pierre de Froidmont nog even als tiende door, maar hij hield dat niet vol (en werd vijftiende). Niet lang daarna passeerde Schuermans op die positie de doorkomst en hij had nog wél wat in de tank.

Schuermans klom langzaam maar zeker op naar de top vijf en trok op de laatste klim pas echt de pin eruit. Met een rotvaart ging hij Dascalu, Vital Albin (ook verrassend sterk) en Avancini voorbij maar nog voor de top liepen zijn benen zo vol dat je er als kijker bijna pijn van kreeg.

Iets minder dan hij zelf dacht dan, maar dat maakte zijn laatste ronden niet minder knap. Schuermans klom langzaam maar zeker op naar de top vijf en trok op de laatste klim pas echt de pin eruit. Met een rotvaart ging hij Dascalu, Vital Albin (ook verrassend sterk) en Avancini voorbij maar nog voor de top liepen zijn benen zo vol dat je er als kijker bijna pijn van kreeg. Schuermans werd nog door het drietal teruggepakt, maar scoorde wel een ijzersterke vijfde plek. Misschien nog wel mooier: hij start zondag van de eerste startrij.


Of Flückiger (“Dit parcours ligt me op een of andere manier“) net als vorig jaar ook de hoofdrace zal winnen, dat weten we zondag. Wel werd hij in de vierde Wereldbeker Short Track van het seizoen ook de vierde winnaar. Eerder waren Alan Hatherly, Sam Gaze en Luca Schwarzbauer de beste. De Duitser werd nu slechts dertigste, maar bleef toch leider in het XCC-klassement, met drie punten voorsprong.

Bij de vrouwen houdt McConnell de eerste plek. Of zij zondag haar vierde wereldbeker XC in successie zal pakken: dat is met een ontketende Lecomte nog maar de vraag.

Volledige uitslagen Mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/06/leog_xcc_me_results.pdf”]

DoorJuul van Loon