World Cup XCC Les Gets: Pieterse en Koretzky iedereen te snel af

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC Les Gets: Pieterse en Koretzky iedereen te snel af

De World Cup Shorttrack van Les Gets was vrijdagavond het toneel van vreugde, maar ook van teleurstellingen … Bij de vrouwen slaagde de jonge Puck Pieterse er opnieuw in om het laken naar zich toe te trekken, terwijl bij de mannen de overwinning nipt betwist werd tussen Victor Koretzky en Jordan Sarrou.

Vrouwen

18u15, de vrouwen staan ​​aan de startlijn voor de zesde wereldbeker shorttrack van het seizoen … Niet erbij is regerend wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot! “Maandag begon ik me slecht te voelen. Ik wilde naar Les Gets komen en het toch proberen, maar de afgelopen dagen voelde ik me gewoon zwak en misselijk en kon ik niet langer dan een uur rijden. Het is jammer om vanavond de XCC te missen, vooral omdat het in eigen land is en ik de regenboogtrui draag. Maar gezondheid boven alles! Ik zal er alles aan doen om te herstellen, zodat ik zondag wel aanwezig kan zijn”, legt de Française uit. Ook Jolanda Neff stond niet aan de start, zonder te weten waarom. Wij zagen haar echter als toeschouwster aan de rand van het circuit.

Deze wereldbekermanche in Les Gets markeert ook de terugkeer van Jenny Rissveds en Laura Stigger in competitie, die allebei de wereldkampioenschappen in Schotland oversloegen.

Het is de Italiaanse kampioene Martina Berta die het beste weg is.

In de derde ronde voert Loana Lecomte de meute aan. Puck Pieterse volgt in vierde positie.

Halverwege de race weet een grope van 6 zich dan eindelijk los te maken van de rest. Aan de kop herkennen we Loana Lecomte, gevolgd door Puck Pieterse, Alessandra Keller, Jenny Rissveds, Evie Richards en Haley Batten.

De een zijn dood is de ander zijn brood! Alessandra Keller maakt een fout waarbij haar pedaal de grond raakt. De Zwitserse moet voet aan grond zetten en houdt de rest op. Loana Lecomte weet niet wat er gebeurd is en pakt een kleine maar significante voorsprong! Maar de euforie zal voor de Franse supporters van korte duur zijn. De achtervolgers weten onder aanvoering van diezelfde Alessandra Keller de Française in te halen.

Bij het ingaan van de laatste ronde neemt Puck Pieters het heft over, alleen Alessandra Keller kan volgen. Evie Richards, Loana Lecomte en Haley Batten zien de overwinning wegglippen.

De Nederlandse boekt in Les Gets haar 4de overwinning van dit seizoen in de wereldbeker (XCC en XCO gecombineerd). “Ik weet niet of ik van de race heb genoten (lacht) … het was erg zwaar! Ik heb alles gegeven”, vertrouwde de regerende Europese kampioene ons toe. “

Evie Richards eindigde op één seconde van de overwinning als tweede, Alessandra Keller werd derde.

Haley Batten, die moest starten met startnummer 32, eindigde net naast het podium en werd 4de. Anne Terpstra eindigde als 7de, Anne Tauber als 29ste.

Uitslag World Cup XCC Les Gets 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/09/gets_xcc_we_results_y.pdf”]

Mannen

Ook bij de mannen is er een grote afwezige. Nino Schurter besloot om de shorttrack over te slaan om zich te concentreren op de race van zondag, waar hij vanaf de vierde startrij zal starten.

De start is gegeven en het gaat meteen heel snel! Zoals gebruikelijk neemt Luca Schwarzbauer de leiding, op de voet gevolgd door de regerende Europese kampioen David Campos, die op de derde rij startte.

Zwart-geel-rode trui om de schouders en bijpassende fiets: Pierre de Froidmont is goed te herkennen en is voorlopig derde. Daarachter vechten Jordan Sarrou en Alan Hatherly om de 4de plaats.

We zullen tot halverwege de race moeten wachten vooraleer er wat afscheiding komt. Victor Koreztzky en Joshua Dubau verhogen het tempo en proberen een gat te slaan, maar ze worden op de voet gevolgd door Luca Schwarzbauer, Jordan Sarrou en David Campos.

Het peloton zit nog steeds heel dicht bij elkaar en iedereen kan nog winnen. Zo zien we Mathias Flückiger op de voorgrond terugkeren, maar ook van Jens Schuermans.

In de voorlaatste ronde worden de eerste vijf plaatsen ingenomen door Luca Schwarzbauer, Victor Koretzky, Joshua Dubau, Jordan Sarrou en Mathias Flückiger. Drie Fransen in de top 5, het publiek staat in vuur en vlam!

Er rest nog één ronde om de wedstrijd in een beslissende plooi te doen vallen. Victor Koreztky doet op de eerste klim van het parcours een enorme inspanning om afstand te nemen van zijn rivalen van de dag. Deze aanval is fataal voor Joshua Dubau, terwijl Mathias Flückiger en Jens Schuermans proberen om mee te glippen in het wiel van de Fransman.

Maar Koretzky haalt het, zij het met slechts een half wiel voorsprong op Jordan Sarrou !

Het podium met Victor Koretzky, Jordan Sarrou en Luca Schwarzbauer die derde werd.

Jens Schuermans en Martins Blums werden vierde en vijfde. Pierre de Froidmont werd 19de.

World Cup XCC Les Gets 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/09/gets_xcc_me_results.pdf”]

DoorJan Geys