World Cup XCC Mont-Sainte-Anne: Neff en Colombo het snelst

Sport
6 August 2022 — Jan Geys

Na de regen vorige week in Snowshoe, schijnt dit weekend opnieuw de zon in het Canadese Mont-Sainte-Anne. Het parcours van de shorttrack werd volledig herontworpen en leverde twee verschillende shows af. Winst was er uiteindelijk voor Jolanda Neff en Filippo Colombo …

Mont-Sainte-Anne staat sinds 1991 onafgebroken op de kalender – met uitzondering van 2020 en 2021 wegens corona – als een wereldbekermanche of als een wereldkampioenschap. Het is een understatement om te zeggen dat de renners zondag op bekend terrein zullen staan!

Het XCC-circuit lijkt echter in niets op dat van 2018, de enige keer dat men in Canada een shorttrack organiseerde (tijdens het WK in 2019 stond de shorttrack nog niet op het programma). Deze avond wachtte een zeer brede piste die bijna volledig op een grasveld werd uitgetekend. Het heeft wat weg van een veldrit en er werd verwacht dat het zou resulteren in behoorlijk tactische wedstrijden.

Vrouwen

Wachten, wachten, wachten … en op het juiste moment toeslaan. Dat was het plan van Jolanda Neff en ze voerde het tot in de puntjes uit! In Mont-Sainte-Anne won de Zwitserse haar tweede shorttrack van het seizoen na die van Nove Mesto in het voorjaar.

In het begin van de wedstrijd kregen we een mooie poging van Léna Gérault, die dapper haar geluk beproefde en tot 5 seconden kon uitlopen. Helaas is een solo-aanval bijna onmogelijk op een parcours als dit. Gérault zou uiteindelijk als achtste eindigen. Door haar herhaalde aanvallen moest iedereen echter voluit gaan en was er nooit tijd om te herstellen.

Voor een tweede schifting zorgde Alessandra Keller, die in de laatste twee rondes twee keer versnelde. Enkel Gwendalyn Gibson en Jolanda Neff konden in de laatste ronde volgen op de lastige klim vlak na de aankomstlijn.

In de laatste meters was het echter Keller die moest buigen voor haar twee tegenstandsters. Eerst werd ze in een bocht voorbijgestoken door Neff en vervolgens ging ook Gibson haar voorbij op de klim net voor de finish. Met deze tweede plaats bevestigde de Amerikaanse dat haar overwinning in Snowshoe geen toeval was en dat we ook zondag nog rekening zullen moeten houden met haar.

Het podium is daarmee gekend en net ernaast eindigden Ghost-rensters Anne Terpstra en Caroline Bohé als vierde en vijfde. Kate Courtney werd zesde, Rebecca McConnell zevende en Léna Gérault achtste.

Uitslag World Cup XCC Mont-Sainte-Anne 2022 vrouwen:

Download (PDF, 187KB)

Tussenstand World Cup XCC 2022 vrouwen:

Download (PDF, 187KB)

Mannen

Wachten, wachten, wachten … en verrassen met een late uitval! Bij de mannen ging het er tactischer aan toe dan bij de vrouwen en daarin blinkt Filippo Colombo uit. Ook voor hem was het zijn tweede shorttrack-overwinning van het seizoen!

Voordien gebeurde er niet zoveel. Na anderhalve ronde nam Luca Schwarzbauer zoals gewoonlijk de leiding om het peloton te mennen tot het begin van de finale.

In de voorlaatste ronde was het Filippo Colombo die al een eerste keer het tempo kwam opvoeren, maar meer dan een kleine schifting leverde dit nog niet op. Dat weerhield hem er niet van om in de volgende ronde een nieuwe poging te ondernemen.

Deze keer zat er meer panache achter de versnelling van de Zwitser en slechts twee renners waren bij machte hem te volgen: Gerardo Ulloa en Sebastian Fini. De BMC-renner was echter nog niet klaar en met een nieuwe aanval schudde hij het tweetal definitief van zich af. De voorsprong was nooit groter dan 3 of 4 seconden, maar dat was genoeg om het solo tot het einde uit te zingen. Colombo had zelfs de tijd om zijn armen nog voor de aankomstlijn in de lucht te gooien.

Achter Colombo moesten Gerardo Ulloa en Sebastian Fini zich nog reppen om op het podium te eindigen. De Mexicaan zou het in de sprint halen van de Deen …

… terwijl Jens Schuermans het snelst was van het peloton en in het spoor van Ulloa en Fini op de vierde plaats strandde. Alan Hatherly werd vijfde, Pierre de Froidmont zesde, Titouan Carod zevende en Jordan Sarrou achtste. Zondag hebben we dus twee Belgen op de eerste startrij van de XCO!

Uitslag World Cup XCC Mont-Sainte-Anne 2022 mannen:

Download (PDF, 190KB)

Tussenstand World Cup XCC 2022 mannen:

Download (PDF, 185KB)