World Cup XCC Mont-Sainte-Anne: nieuwe zege voor Koretzky en Stigger

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC Mont-Sainte-Anne: nieuwe zege voor Koretzky en Stigger

We zijn toe aan de laatste wereldbeker MTB van dit seizoen. De finale wordt gereden in het Canadese Mont-Sainte-Anne waar vrijdagavond de eerste prijzen werden uitgedeeld. Laura Stigger en Victor Koretzky sloten het seizoen er met een knal af, maar de eindwinst in de World Cup XCC konden ze niet meer afnemen van Puck Pieterse en Luca Schwarzbauer.

Vrouwen

Met slechts 80 punten verschil in het algemeen klassement tussen Puck Pieterse en Alessandra Keller beloofde deze laatste ronde van de World Cup XCC spannend te worden. De puntenschaal beloont immers grotendeels de eerste posities (250-200-150-125-…) en bij een knalprestatie van de Zwitserse kon de jonge Nederlandse zich geen fouten veroorloven.

Vanaf de start bekent Pieterse kleur: als een schaduw volgt ze in de eerste ronden het spoor van Keller, vastbesloten zich niet te laten verrassen. Na een uitstekende start van Martina Berta, is het Rebecca Henderson die de leiding neemt en veel van het werk doet.

Halverwege de wedstrijd is het Haley Batten die vooraan overneemt, wat later is het de beurt aan Loana Lecomte. Het is vooral achteraan dat de deur openstaat en we steeds meer rensters zien afhaken. Van een kopgroep van 15 gaan we naar 12, dan naar 10 …

De uiteindelijke beslissing valt na een brutale aanval van Rebecca Henderson op twee ronden van het einde. Loana Lecomte en Haley Batten zijn de enigen die kunnen volgen, maar deze laatste verliest haar positie na een kleine fout. De Oostenrijkse Laura Stigger doet het omgekeerde en maakt als enige nog de sprong naar voren om er de plaats in te nemen van haar ploeggenote bij Specialized. Voor de zege gaat het tussen deze drie: Henderson, Lecomte en Stigger!

Vorige week in Snowshoe werd Henderson nog afgestopt door een lekke band toen ze meespeelde voor de zege. De Australische was dan ook supergemotiveerd om in Mont-Sainte-Anne de nul van de tabellen te vegen, maar jammer voor haar was er toch iemand sterker. Laura Stigger tankte het nodige vertrouwen uit haar zege in de XCO van vorige week in Snowshoe en ging in Mont-Sainte-Anne verder op haar winnende elan. Bij het begin van de laatste ronde liet ze haar twee medevluchters achter om op zoek te gaan naar een nieuw succes.

Voor de derde keer dit jaar is de Oostenrijkse de beste in een World Cup XCC (Nove Mesto, Val di Sole, Mont-Sainte-Anne) en als we daar haar overwinning van Snowshoe (XCO) nog bijvoegen, lijkt 2023 het jaar van de grote doorbraak voor Stigger. Op 23-jarige leeftijd maakt ze eindelijk waar wat velen haar al enkele jaren beloven sinds ze in Innsbruck bij de junioren wereldkampioene werd op de weg en op de MTB.

In de sprint om de tweede plaats haalde Loana Lecomte het van Rebecca Henderson, terwijl Evie Richards op haar beurt in de sprint afrekende met wat overbleef van de achtervolgende groep. Richards werd dus vierde, voor Puck Pieterse, Martina Berta, Gwendalyn Gibson en Haley Batten. Van de 9de tot de 16de plaats, synoniem voor de tweede startrij bij de XCO op zondag, vinden we achtereenvolgens Sina Frei, Jenny Rissveds, Kate Courtney, Jolanda Neff, Janika Lõiv, Alessandra Keller, Chiara Teocchi en Annie Last. Anne Tauber eindigde als 17de en Anne Terpstra als 20ste.

Uitslag World Cup XCC Mont-Sainte-Anne 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/10/mtsa_xcc_we_results_y.pdf”]

Voor het eindklassement was er uiteindelijk geen strijd. Alessandra Keller kon tot halfweg de wedstrijd standhouden, maar eindigde tot slot slechts als 14de, ver van de 5de plaats van Puck Pieterse. Daarmee scoort de Nederlandse de dubbel nadat ze in Snowshoe al de eindzege in de XCO had veiliggesteld. Ze is de jongste atlete ooit die deze prestatie neerzet, maar niet de eerste, aangezien … Alessandra Keller vorig jaar ook de dubbel realiseerde.

“Het was zo moeilijk, vanaf de eerste ronde voelde ik dat mijn benen heel zwaar waren. Toen Rebecca aanviel, was ik leeg en zei ik tegen mezelf: oh, dit gaat lang duren, maar ik heb alles gegeven wat ik had. Het doet deugd om het algemeen klassement te winnen, ik ga er vanavond van genieten en zondag voor de laatste keer alles geven, maar ik hoop dat ik dan betere benen heb, want ik wil nog iets neerzetten.”

Eindstand World Cup XCC 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/10/mtsa_xcc_we_standings.pdf”]

Mannen

Bij de mannen staat er iets minder op het spel: Luca Schwarzbauer heeft 190 punten voorsprong op Jordan Sarrou, wat betekent dat als hij de race uitrijdt, de Duitser vrijwel gegarandeerd het algemeen klassement wint. Enkel wanneer Sarrou zou winnen en Schwarzbauer pas als 33ste zou eindigen, zou de eindzege hem alsnog ontglippen. Een zeer onwaarschijnlijk scenario gezien zijn prestaties van dit jaar in dit format (3 overwinningen, 4 podia), en enkel pech zou hem dus nog kunnen dwarsbomen.

Niettemin doet de Fransman toch een poging. Hij schiet als eerste uit de startblokken … maar vanaf de eerste bocht is het de Duitser die de controle al overneemt. Zoals gewoonlijk zou je geneigd zijn te zeggen, maar deze keer heeft hij een metgezel: Vlad Dascalu, die in de eerste twee ronden zal proberen het peloton te laten ontploffen.

Het is niet verwonderlijk dat dit niet lukt en de Roemeen zakt vervolgens wat terug, terwijl de renners die tot dan de benen ‘stilhielden’ geleidelijk naar voren opschuiven. We denken in het bijzonder aan Victor Koretzky, de winnaar van de laatste twee shorttracks (Les Gets en Snowshoe) die een ​​hattrick niet zal laten liggen.

Net als bij de vrouwen wisselen meerdere renners elkaar af aan de kop van het peloton, zoals Charlie Aldridge in de zesde ronde. De wereldkampioen U23 is bezig aan een mooi seizoenseinde.

In tegenstelling tot bij de vrouwen, moeten we wachten tot het begin van de laatste ronde voordat de renners hun kaarten echt op tafel gooien. En het is Victor Koretzky die als eerste gaat! De Fransman valt vanaf de start van de eerste klim aan en wordt slechts gevolgd door Christopher Blevins en Jordan Sarrou.

De Amerikaan, teamgenoot van Koretzky bij Specialized, presteerde in Snowshoe niet naar zijn verwachtingen en hij is in Mont-Sainte-Anne op zoek naar een revanche. Maar hij botst op twee Fransen die vorige week al voor de dubbel zorgden en dus (zeer) in vorm zijn.

Net als in Snowshoe is het Koretzky die het haalt vóór Sarrou! Victor Koretzky is te sterk voor zijn twee achtervolgers, isoleert zichzelf al voor de finish en kan de tijd nemen om van zijn overwinning te genieten, terwijl Jordan Sarrou erin slaagt Christopher Blevins voor het laatste rechte stuk in te halen en voorbij te gaan.

Drie XCC-overwinningen op rij voor Koretzky, het weekend is goed begonnen! De winnaar spraken we na de streep: “De start van het seizoen was een beetje lastig voor mij, maar nu ben ik in vorm en kan ik vooraan rijden. Het was erg tactisch tot het einde. Tot in de laatste ronde was het moeilijk te zeggen wie het zou halen, wat leuk is voor het publiek. Het is geweldig om drie XCC’s op rij te winnen, ik wil het team hartelijk bedanken voor hun steun. Ik kan niet wachten tot zondag. De mensen spreken hier Frans en dus voelt het een beetje als thuis. Iedereen kent mij aan de kant van het circuit, het parcours is heel technisch en supernatuurlijk, ik vind het erg leuk.”

Achter dit podium pakt Tom Pidcock de 4de plaats, gevolgd door Nino Schurter, een verrassende Martin Vidaurre, Luca Schwarzbauer en Charlie Aldridge. Van de 9de tot de 16de plaats vinden we in volgorde Jens Schuermans, Mathias Flückiger, Alan Hatherly, Luca Braidot, Martins Blums, Gunnar Holmgren, Lars Forster en Vlad Dascalu. Pierre de Froidmont eindigde als 19de.

 

Uitslag World Cup XCC Mont-Sainte-Anne 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/10/mtsa_xcc_me_results.pdf”]

Ondanks zijn 7de plaats, zijn slechtste resultaat van dit seizoen, won Luca Schwarzbauer met gemak het algemeen klassement van de Wereldbeker Shorttrack. Voor nummer twee Jordan Sarrou is het slechts uitstel! Als 2de overall in dit format krijgt de BMC-coureur zondag nog een kans om met een titel te vertrekken, aangezien hij momenteel de 2de plaats bezet in het algemeen klassement XCO, slechts 62 punten achter Nino Schurter …

Eindstand World Cup XCC 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/10/mtsa_xcc_me_standings.pdf”]

DoorJan Geys