World Cup XCC Nove Mesto: bisnummer voor Mathieu van der Poel!

Sport
24 May 2019 — Jan Geys

Mathieu van der Poel liet er in het Tsjechische Nove Mesto geen twijfel over bestaan wie de koning is van de shorttrack in het mountainbiken. De rest van het peloton leek wel stil te staan toen de Nederlandse kampioen halfweg de wedstrijd zijn duivels ontbond op de enige klim van het circuit. Wel een grote verrassing bij de vrouwen, waar Chloe Woodruff voor de tweede Amerikaanse winst in twee wedstrijden zorgde.

Wanneer de semi-slicks en zelfs slicks worden bovengehaald, dan weet je dat het weer tijd is voor de shorttrack, de supersnelle maar o zo belangrijke wedstrijd op vrijdagavond waar naast een goede startpositie voor de crosscountry ook heel wat wereldbekerpunten op het spel staan. Een shorttrack is niet alleen snel, maar staat ook vaak garant voor drama.

De eerste die dat ondervond was Belgisch kampioen Jens Schuermans die al in de eerste ronde op de BMX-jumps (vermoedelijk) zijn ketting van het voorblad zag vliegen. Game over voor hem. Twee ronden verder ontsnapte Nino Schurter ternauwernood aan een nog groter drama toen nota bene zijn jonge ploegmakker Andri Frischknecht in diezelfde BMX-strook tegen de grond smakte. Schurter kon nog net ontwijken.

Net om dat soort situaties te vermijden, besliste Mathieu van der Poel in de vijfde en zesde ronde dat het genoeg was geweest. Het waren Henrique Avancini en Anton Cooper die de knuppel in het hoenderhok gooiden en in de vijfde ronde met drie seconden voorsprong aan de lange klim begonnen. Mathieu zag het gevaar, spande zijn stevige rug en kuiten wat meer op en ging als een wervelwind op en over de leiders.

Nog niet definitief, maar veel tijd om te beseffen wat er net gebeurd was kreeg de concurrentie niet. Exact twee minuten later was het weer van dat. Op diezelfde beklimming van daarnet ging MVDP dit keer dwars door de geluidsbarrière. Een schokgolf die Schurter en co deed stil blijven staan.

Met nog vier ronden te gaan, had Van der Poel de wedstrijd nu in zijn greep. En ook al probeerde Avancini in de voorlaatste ronde alles of niets op de beklimming, toch kwam het peloton geen meter dichterbij. Dat deden ze wel in de slotronde, want Van der Poel hield het spannend tot op de meet. Net als een kat die zijn prooi in het oog houdt, reed hij ‘freewheelend’ naar de finish met één oog op het aanstormende peloton. Een late kattensprong van Maxime Marotte strandde in het achterwiel van de Nederlander.

Henrique Avancini werd derde, Nino Schuter vierde en Carlos Coloma vijfde. Kevin Panhuyzen moest tevreden zijn met plaats 35. Mathieu van der Poel vergroot met zijn zege zijn voorsprong in de tussenstand om de wereldbeker. Voorlopig is dat laatste echter nog bijzaak, want het zou zondag wel eens D-day kunnen zijn voor Mathieu van der Poel, dat beseft hij zelf ook aan de finish. Hier liet hij in 2017 op mondiaal niveau voor het eerst een flits van zijn kunnen zien op de mountainbike. “Nove Mesto is de track die me het meeste ligt”, maar veel meer ging hij niet in op de wedstrijd van zondag. Wel had hij nog een lief woord over voor de klim in de shorttrack: “Een echte shit-klim. Je zou het niet zeggen maar die aanloop op gras bolt voor geen meter.” Nu ja, wanneer we naar zijn gemiddelde van om en bij de 37 km/u kijken, is dat best relatief …

Uitslag World Cup XCC Nove Mesto 2019 heren:

Download (PDF, 254KB)

Amerika boven bij de vrouwen

Bij de vrouwen kregen we een gesloten wedstrijd te zien. De Duitse Nadine Rieder hield in het begin het tempo hoog en niemand die zin had om een aanval te plaatsen. Ook al omdat er tegenwind stond op de lange rechte lijn naar de finish. Achteraan zagen we vooral Belgisch kampioene Githa Michiels op de pijnbank zitten. Hopelijk zitten de knieproblemen waar ze de voorbije weken last van heeft gehad er voor niets tussen en loopt het zondag beter voor haar.

Vooraan is het wachten op het einde van de zesde ronde voor de eerste aanval. Het is de Amerikaanse Chloe Woodruff die de gok waagt, geïnspireerd door het succes van Kate Courtney vorige week in Albstadt. Niemand reageert. 1 seconde bij het ingaan van de zevende ronde, worden er 13 bij het ingaan van de achtste en 18 bij het ingaan van de slotronde. Dat is in shorttrack meer dan een straatlengte voorsprong …

Chloe Woodruff had net voor de aankomst zelfs de tijd om het publiek te groeten alvorens op haar 31ste haar eerste wereldbeker shorttrack te winnen. Kate Courtney en Jolanda Neff leken in het peloton onderling uit te gaan maken wie tweede dan wel derde zou worden, maar verrassend genoeg was het de Britse Annie Last die haar wiel nog voor dat van Neff over de meet gooide. Vorige week in Albstadt moest Last er nog ziek de brui aan geven.

Met haar derde plaats kruipt Neff in de tussenstand om de wereldbeker vijf punten dichter bij Courtney, die vanavond als vierde eindigde. Pauline Ferrand-Prevot eindigde na een moeilijke winter (door een operatie) op een bemoedigende vijfde plaats. Anne Tauber werd op de achtste plaats de eerste Nederlandse, Anne Terpstra werd 12de. Githa Michiels eindigde als voorlaatste.

De Oekraïense Yana Belomoina kwam in Nove Mesto in de shorttrack beter voor de dag dan in Albstadt en werd tiende. Annika Langvad zoekt dan weer nog steeds naar haar beste benen en werd 15de.

Uitslag World Cup XCC Nove Mesto 2019 vrouwen:

Download (PDF, 253KB)