World Cup XCC Nove Mesto: Mathieu van der Poel de onbetwiste sprintkoning!

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC Nove Mesto: Mathieu van der Poel de onbetwiste sprintkoning!

Twaalf deelnames, tien overwinningen, waarvan de laatste acht ongeslagen … Mathieu van der Poel liet in Nove Mesto zien dat hij de onbetwiste sprintkoning is van de World Cup MTB Shorttrack. Bij de vrouwen reed Haley Batten solo naar de zege.

Shorttrackwedstrijden eindigen vaak in een sprintersfestijn, met dank aan de korte omloop. De toevoeging van een klein klimmetje en hemelsluizen die de voorbije 24 uur (ongewild) openstonden, zorgden in Nove Mesto voor een pikanter wedstrijdverloop, waardoor we vooral bij de vrouwen een mini-XC te zien kregen.

Haley Batten herbeleeft 2019

In 2019 mochten we in Nove Mesto voor het eerst kennismaken met Haley Batten, toen ging de Amerikaanse in Tsjechië met de bloemen aan de haal in de crosscountry bij de U23. Vorige week in Albstadt liet Batten met een derde plaats al zien dat ze in goede doen is en in Nove Mesto was ze niet enkel sterk, ze bleef ook recht daar waar haar grote concurrentes als Pauline Ferrand-Prévot en Loana Lecomte letterlijk onderuitgingen.

De wereldkampioene was de eerste die met een harde smak kennismaakte met de natte ondergrond. PFP stapte terug op de fiets maar gaf er enkele meters verderop met een pijnlijke grimas de brui aan. Bij de vaal kreeg ze een klap te verweken van haar zadel in de buikstreek, een check in het ziekenhuis zal later vanavond moeten uitwijzen of de Française zondag van start kan gaan in de XCO.

Na de crash van Ferrand-Prévot, moesten we de winnares zoeken in het vijftal dat zich vooraan had afgezonderd. Loana Lecomte, Haley Batten, Jenny Rissveds, Linda Indergand en Annie Last bleven echter niet lang samen, want het duo Lecomte en Batten draaide met een kleine voorsprong op hun vluchtgezellen de vijfde ronde in.

In die vijfde en voorlaatste ronde was het de beurt aan Lecomte om van de fiets te tuimelen. Haley Batten keek niet meer op of om en met krachtige pedaalslagen bleef ze het tempo hoog houden. De Amerikaanse reed in de laatste ronde verder weg van Lecomte en haalde het uiteindelijk met 16″ voorsprong op de Française. De Zweedse Jenny Rissveds klopte de Britse Annie Last in de sprint om de derde plaats, Linda Indergand werd vijfde.

Anne Tauber en Anne Terpstra eindigden respectievelijk als 10de en 11de, de derde Nederlandse, Sophie von Berswordt, werd 21ste. Belgisch kampioene Githa Michiels verkoos om niet van start te gaan in de shorttrack.

Loana Lecomte neemt de leiderstrui van de wereldbeker over van de onfortuinlijke Pauline Ferrand-Prévot en telt nu 95 punten voorsprong op winnares Haley Batten en PFP.

Uitslag World Cup XCC Nove Mesto 2021 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2021/05/novm_xcc_we_results_y.pdf”]

Tussenstand World Cup MTB 2021 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2021/05/novm_xcc_we_standings.pdf”]

Het duel!

Bij de mannen keek iedereen uit naar een duel tussen Mathieu van der Poel en Tom Pidcock en ze werden in Nove Mesto op hun wenken bediend. De wedstrijd bij de mannen bleef langer gesloten dan bij de vrouwen, al konden we ook niet echt van een trage wedstrijd spreken. Een kopgroep van 20 renners na de tweede ronde was een ronde verder al meer dan gehalveerd tot negen stuks.

Mathieu van der Poel probeerde het spel sluw te spelen door op beslissende momenten de leiding te nemen, vervolgens op de singletrack even in te houden, om dan van de kop af vol door te trekken. Pidcock reageerde echter even vinnig en twijfelde geen seconde om tussen de bomen over Van der Poel naar de leiding te springen.

De Brit begon ook als eerste aan de lange sprint naar de meet, maar MVDP liet zich de kaas niet van zijn brood halen en gooide zijn wiel als eerste over de meet. Van de 17 gereden wedstrijden sinds de shorttrack in 2018 op het programma van de wereldbeker verscheen, won hij er tien, liet hij er vijf aan zich voorbijgaan wegens verplichtingen op de weg en werd hij twee keer tweede. Om maar te zeggen dat hij de onbetwiste sprintkoning is van deze discipline.

Pidcock moest een lengte toegeven – de Brit zou na afloop verklaren dat hij nog net voor de start op een reservefiets moest overstappen en dat hij in de sprint niet meer naar zijn grootste kransje kon schakelen – op de Nederlander, wereldkampioen Jordan Sarrou eindigde als derde. Victor Koretzky en Maximilian Brandl maakten de top vijf compleet.

Op de plaatsen 12 tot 14 volgde een trio topfavorieten, met Nino Schurter (12 – nooit goed in de kou en regen), Henrique Avancini (13) en Mathias Flückiger (14). Jens Schuermans en Milan Vader eindigden wiel in wiel op de respectievelijke 18de en 19de plaats.

De Fransman Victor Koretzky behield zijn leiderstrui maar ziet wel Mathieu van der Poel naderen tot op 55 punten.

Uitslag World Cup XCC Nove Mesto 2021 heren:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2021/05/novm_xcc_me_results.pdf”]

Tussenstand World Cup MTB 2021 heren:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2021/05/novm_xcc_me_standings_x.pdf”]

DoorJan Geys