World Cup XCC Nove Mesto: Mathieu van der Poel strandt op plaats twee

Sport
25 May 2018 — Jan Geys

Vorige week zaten ze bij Specialized nog in zak en as toen ze tijdens de World Cup XCO in Albstadt hun speerpunten een voor een zagen uitvallen of falen; vandaag scheen in Nove Mesto echter opnieuw de zon voor het team. Zowel bij de heren als de vrouwen wisten ze de zegebloemen mee te graaien in de nieuwe world cup shorttrack. Een van zelfvertrouwen blakende Sam Gaze sprintte sneller dan Mathieu van der Poel en Nino Schurter; Annika Langvad was de sterkste bij de vrouwen. Mathieu van der Poel wordt dankzij zijn tweede plaats wel de nieuwe leider in de wereldbeker MTB.

Sam Gaze sneller dan Mathieu van der Poel

Een aanval kregen we in de beginfase van de wedstrijd niet echt te zien op de brede, open track van Nove Mesto. Sam Gaze legde er in de openingsronde wel duchtig de pees op in de lange klim, maar de Nieuw-Zeelander speelde nadien het spelletje zoals het gespeeld moet worden in een shorttrack wedstrijd: versnellen, inhouden, versnellen, inhouden, … en ondertussen uit de problemen proberen te blijven.

Iets wat Nino Schurter niet lukte; de Zwitser ging bij het ingaan van de zevende ronde onderuit. Gelukkig kon de wereldkampioen snel zijn plaats vooraan terug innemen.

Publiekslieveling Jaroslav Kulhavy moest even later de wedstrijd verlaten via de achterpoort: lek achteraan. Ook de nummer drie in de tussenstand van de wereldbeker, Maxime Marotte, ging bij het ingaan van de finale onderuit. Marotte zou nog net een zestiende plaats uit de brand slepen, net genoeg om zondag op de tweede rij te mogen starten.

Iedereen wist dat het op de enige klim van het parkoers moest gebeuren en het was Mathieu van der Poel die er als eerste bovenkwam, met een van zelfvertrouwen blakende Sam Gaze in zijn wiel. Nino Schurter moest enkele meters prijsgeven, maar hij zou in de afdaling nog als enige de aansluiting kunnen maken met de twee leiders.

Van der Poel begon op kop aan de lange sprint, maar een indrukwekkende Sam Gaze ging vlot op en over de Nederlander. Winst voor Gaze dus, voor Mathieu van der Poel en Nino Schurter die tevreden moest zijn met plaats drie.

Voor Mathieu van der Poel was de tweede plaats wel voldoende om de leiding over te nemen in de tussenstand van de wereldbeker. Het is voor het eerst in zijn carrière dat de Nederlander de leiderstrui mag dragen. We zijn dan ook benieuwd of hij deze zondag met succes zal kunnen verdedigen, maar dan zal hij wel moeten winnen, want zijn voorsprong op Nino Schurter bedraagt amper vijf punten.

Uitslag World Cup XCC Nove Mesto 2018 heren:

Download (PDF, 101KB)

Daar is Annika Langvad weer

Bij de vrouwen nam de Amerikaanse Kate Courtney in de eerste ronden het heft in handen. Reed ze voor eigen rekening of reed ze in dienst van ploegmate Annika Langvad, vorige week nog de beste in de eerste world cup XCC uit de geschiedenis?

In de zevende ronde is het de Duitse Elisabeth Brandau die de leiding overneemt. Best verrassend, want de nummer vijf van de world cup XCO in Albstadt ging bij het ingaan van de tweede ronde onderuit in de bocht van 180 graden vlak na de finish. Brandau krabbelde echter snel recht en als laatste trok ze in de achtervolging, met succes. Maar Brandau had geen antwoord meer toen de toppers in de slotronde hun aanval plaatsten. Jolanda Neff was de eerste die het probeerde. Neff hield echter al snel de benen stil en dat was voor Annika Langvad het sein om zelf aan te gaan. Een kleine onoplettendheid van de wereldkampioene was voldoende om enkele kostbare meters te verliezen.

De enige die wel kon volgen, was Pauline Ferrand-Prevot. In de sprint was de Française echter niet opgewassen tegen de Deense. Langvad wint dan ook voor de tweede week op rij de world cup shorttrack, waardoor haar mindere prestatie tijdens de crosscountry in Albstadt alweer vergeten is. Jolanda Neff eindigde als derde.

“Ik had geen tactiek vandaag. Ik heb goed mijn ogen opengehouden en wilde vooral proberen om problemen te vermijden en veilig te finishen,” aldus Langvad.

Anne Tauber werd mooi zevende en mag zondag dus ook op de eerste startrij plaatsnemen. Anne Terpstra eindigde als 22ste en Githa Michiels als 25ste.

Morgen staat in Nove Mesto de world cup XCO voor beloften op het programma.

Uitslag World Cup XCC Nove Mesto 2018 vrouwen:

Download (PDF, 103KB)