World Cup XCC Nove Mesto: Neff en Schwarzbauer halen hun gram

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "World Cup XCC Nove Mesto: Neff en Schwarzbauer halen hun gram"

Het contrast tussen de winnaars van de World Cup Shorttrack in Nove Mesto kon niet groter zijn. Bij de vrouwen reed winnares Jolanda Neff een onopvallende wedstrijd waarbij ze op het beslissende moment naar voren kwam om het werk aan de finish vakkundig af te maken; bij mannen schuwde Luca Schwarzbauer daarentegen het werk niet en in tegenstelling tot vorige week in Albstadt werd de Duitser dit keer wel beloond voor zijn inspanningen.

We zitten in Nove Mesto, waar het vertrouwde circuit helemaal werd hertekend, al aan World Cup nummer drie van het seizoen. De bekende afdaling met de dwarse boomstammen werd eruit gehaald, net zoals de lange klim in het bos. En waar vorig jaar na de laatste afdaling het rechtsaf ging naar de finish, ging men nu links nog wat verder naar beneden om bij het keerpunt via een lange grasklim naar de laatste rechte lijn te rijden. Jenny Rissveds vond de wijzigingen alvast niets …

Olympisch kampioene Jolanda Neff triomfeert

Niet dat het de Zweedse ervan weerhield om vooraan mee te strijden, maar ook mede door de stevige kopwind bleef de wedstrijd nu wel heel lang gesloten. Shorttrack-races mogen dan wel snelle en tactische wedstrijden zijn, toch is het volgens ons nooit eerder gebeurd dat halfweg de wedstrijd nog steeds het voltallige deelnemersveld bij elkaar zat.

Het was wachten tot de zevende van negen af te leggen ronden op de eerste serieuze aanval en die mag op naam van … wie anders dan Rebecca McConnell. De Australische beleeft momenteel een boerenjaar met drie zeges op een rij in de wereldbeker (XCO Petrópolis, XCC en XCO Albstadt) en ook al was haar aanval niet krachtig genoeg om de tegenstand van zich af te schudden, het zorgde wel voor een schifting.

Alessandra Keller, Jolanda Neff en Loana Lecomte volgden ‘gezwind’; Sina Frei, Anne Terpstra, Linda Indergand en Jenny Rissveds pikten hun wagonnetje bij het ingaan van de voorlaatste ronde nog nipt aan. Pauline Ferrand-Prévot draaide op dat moment al naar de camper, zij brak haar ketting. Bij onze Bike Check was er echter nog geen vuiltje aan de lucht met haar fiets (Bike Check | De BMC Fourstroke van Pauline Ferrand-Prévot).

Van dan af ging het snel en met z’n achten ging het ook naar de finish. Neff begon met haar neus in de wind op kop aan de sprint, maar niemand was bij machte om nog over de sterke Zwitserse te komen! McConnell probeerde wel, maar ook zij viel stil van zodra ze vol in de wind kwam te zitten. Jenny Rissveds sleepte de derde plaats uit de brand, voor Sina Frei en Loana Lecomte. Voor Anne Terpstra werd het een achtste plaats, nog net voldoende voor de eerste startrij zondag. Anne Tauber werd 12de, Lotte Koopmans 37ste.

Uitslag World Cup XCC Nove Mesto 2022 vrouwen:

1- Jolanda Neff (SUI, Trek Factory Racing), 21:01

2- Rebecca McConnell (AUS, Primaflor Mondraker Genuins), + 0:01

3- Jenny Rissveds (SWE, Team 31 Ibis Cycles), + 0:01

4- Sina Frei (SUI, Specialized Factory Racing), + 0:01

5- Loana Lecomte (FRA, Canyon CLLCTV), + 0:01

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/05/nome_xcc_we_results_y.pdf”]

Dubbelslag voor Luca Schwarzbauer

Het scenario bij de mannen verschilde niet zo heel veel met dat van de vrouwen, op één detail na. De wedstrijd was amper twee bochten oud of de latere winnaar Luca Schwarzbauer kon zich niet langer bedwingen om iedereen te laten zien hoe goed zijn benen op dit moment wel niet zijn.

De Duitse krachtpatser is een man van het korte werk – in het verleden zagen we hem al eens een tijdrit winnen op Cyprus tegen heel wat wereldtoppers – maar toch zal op dat moment iedereen vooral gedacht hebben dat hij weer te veel met zijn krachten aan het woekeren was. Vervolgens zagen we vooraan steeds andere gezichten verschijnen die een ronde later weer helemaal achteraan zaten te bengelen, behalve Schwarzbauer dan.

Passeerden de revue vooraan, de toch wel verrassende Spanjaard David Valero die meestal pas op zijn best is op het einde van een lange slopende wedstrijd, Gerhard Kerschbaumer – ook lang geleden dat we hem nog zo prominent in beeld zagen, ook al was het maar van korte duur – Nadir Colledani, Martins Blums, Christopher Blevins en ook Jens Schuermans verscheen even in de top vijf.

In de achtste ronde werd het peloton in een lange inspanning op een lint getrokken door … Luca Schwarzbauer, maar nog kwam er geen afscheiding. Het was wachten tot de slotronde en een nieuwe aanval van weer Schwarzbauer. Dit keer met succes, want de Duitser sloeg een gaatje van enkele meters en perste in de laatste rechte lijn alles uit zijn grote longen om zijn eerste triomf in de World Cup te boeken. Want ook al gaat het hier ‘maar’ om een World Cup Shorttrack, toch is het een World Cup, dixit Schwarzbauer aan de finish.

En het was nog niet gedaan voor de Duitser, want terwijl hij minuten later nog steeds stond uit te hijgen van zijn exploot, kreeg hij ook nog eens de witte leiderstrui rond zijn brede torso getrokken. In de daguitslag eindigde Tom Pidcock als tweede, voor Filippo Colombo. Mogen ook van de eerste startrij vertrekken nu zondag: Vlad Dascalu, Christopher Blevins, Jose Ulloa, Sebastian Fini en de winnaar van vorige week Sam Gaze.

Pierre de Froidmont vertrekt dankzij zijn twaalfde plaats van rij twee en heeft daar het mooie gezelschap van onder meer Nino Schurter en Henrique Avancini. Jens Schuermans werd 17de en David Nordemann 36ste.

Uitslag World Cup XCC Nove Mesto 2022 mannen:

1- Luca Schwarzbauer (GER, Canyon CLLCTV), + 22:40

2- Tom Pidcock (GBR, Ineos Grenadiers), + 0:02

3- Filippo Colombo (SUI, BMC MTB Racing), + 0:02

4- Vlad Dascalu (ROU, Trek Factory Racing), + 0:02

5- Christopher Blevins (USA, Specialized Factory Racing), + 0:03

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/05/nome_xcc_me_results.pdf”]

Nieuwe leiders in de tussenstand

De World Cup XCC in Nove Mesto gooide door de opgave van leidster Pauline Ferrand-Prévot de tussenstand bij de vrouwen helemaal overhoop. De Australische Rebecca McConnell voert nu zowel het klassement aan van de shorttrack als van de crosscountry.

“Telkens je denkt dat het niet meer beter kan, gebeurt er toch nog iets cool!” aldus Bec McConnell.

Bij de mannen gaat zoals gezegd Luca Schwarzbauer als leider de vierde ronde in.

Tussenstand World Cup XCC 2022 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/05/nome_xcc_we_standings.pdf”]

Tussenstand World Cup XCC 2022 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/05/nome_xcc_me_standings.pdf”]

Meer over de wereldbeker XCC en XCO hier https://www.vojomag.nl/?s=world+cup

Door Jan Geys