World Cup XCC Snowshoe: Amerika boven, de favorieten tegen de grond

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC Snowshoe: Amerika boven, de favorieten tegen de grond

De thuisrenners hebben hun World Cup MTB in het Amerikaanse Snowshoe duidelijk goed voorbereid, getuige de uitslag van de shorttrack! Wereldkampioen Christopher Blevins liet zich voor het eerst dit jaar opmerken maar nog een grotere verrassing kregen we bij de vrouwen, met winst voor Gwendalyn Gibson. Dat en de valpartijen van Rebecca McConnell en Nino Schurter komen uitgebreid aan bod in onze terugblik.

Na het eerste Europese luik is het MTB-circus begonnen aan de Noord-Amerikaanse tournee. Dit weekend wordt er gereden in het Amerikaanse Snowshoe, volgende week in het Canadese Mont-Ste-Anne. Samen met de verandering van continent en tijdzone sloeg ook het weer helemaal om. Het contrast met het stof van de laatste ronde in Andorra kan niet groter zijn, en het was voor de renners dan ook wennen aan de modder en mist in Snowshoe. De gladde paden zouden dan ook een cruciale rol spelen in de shorttrack, met de nodige slachtoffers … 

Beginnen doen we met de afwezigen, zoals Loana Lecomte, Pauline Ferrand-Prevot, Jordan Sarrou en Mathias Flückiger die ervoor kozen om de Atlantische Oceaan niet over te steken en zich volledig te concentreren op de wereldkampioenschappen in Les Gets van eind augustus.

Vrouwen: Gibson verrast

Onder leiding van Caroline Bohé rijden alle topfavorieten (Rissveds, Terpstra, McConnell, Keller) in het begin van de wedstrijd netjes vooraan. In de tweede ronde is Rebecca McConnell letterlijk uit deze kopgroep weggevallen. Het gebeurde uit het zicht van de camera’s, maar Jenny Rissveds vertelde het volgende: “Ik zag Rebecca naast me vallen. Ook andere rensters zag ik vallen, het was superglad.” Alessandra Keller komt ook ten val, maar kan snel terug rechtkrabbelen en haar plekje in de kopgroep weer innemen. Rebecca McConnell kan dat niet en zou uiteindelijk als 18de eindigen.

In de derde ronde is het de beurt aan Anne Terpstra om een aanval te plaatsen en zo haar rivalen op de proef te stellen.Keller en Rissveds reageren gevat en de aanval blijkt een maat voor niets, want de groep blijft groot. Bij een aanval van Jenny Rissveds scheurt de groep wel in stukken en enkel Keller en Terpstra lijken te kunnen volgen. In de twee volgende rondes komt Rissveds echter alleen door. Te vroeg? Achter haar sluipen ook de Amerikaanse vrouwen Kate Courtney en Gwendalyn Gibson terug dichterbij.

Wanneer Jenny Rissveds verzwakt, profiteert Alessandra Keller om zich terug in het wiel van de Zweedse te hijsen. Maar ook zij moet voor haar inspanningen boeten en het zijn Anne Terpstra en Gwendalyn Gibson die het heft vooraan overnemen!Gibson heeft nog wat reserves over en met een krachtige versnelling in de laatste rechte lijn naar de finish moet ook Terpstra eraan geloven. De jonge Amerikaanse wint voor het eerst een World Cup, voor Terpstra, Rissveds, Keller en Neff.

Dit nieuwe gezicht verdient een paar woorden ter introductie.Gwendalyn Gibson is lid van het Norco-team en komt oorspronkelijk uit Californië. Ze kroonde zich in 2016 tot nationaal kampioene bij de jongeren en reed in 2017 haar eerste internationale wedstrijden. In de U23-categorie eindigde ze in de top 10 van het wereldkampioenschap en eindigde ze twee keer in de top 5 in de wereldbeker, waaronder vorig seizoen hier in Snowshoe. 2022 is haar eerste seizoen in de Elite-categorie en daarin behaalde ze al tweemaal een top 10 in de XCC en eenmaal een top 15 in de XCO. Haar beste resultaat tot hiertoe liet ze twee weken geleden in Vallnord optekenen: 7de in de XCC en 14de in de XCO. En nu is er dus winst in Snowshoe. We mogen ook niet vergeten dat ze zich in Nove Mesto verwondde aan de knie en ze daardoor de manche in Leogang moest missen.

Ondanks haar tegenslag blijft Rebecca McConnell de tussenstand van de wereldbeker XCO aanvoeren, in de wereldbeker shorttrack zit de trui nu wel om de schouders van Alessandra Keller die in Vallnord op gelijke hoogte kwam met McConnell. De trui bleef toen wel bij de Australische wegens betere resultaten tijdens de rest van het seizoen.

Uitslag World Cup XCC Snowshoe 2022 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/07/snow_xcc_we_results_y.pdf”]

Tussenstand World Cup XCC 2022 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/07/snow_xcc_we_standings.pdf”]

Mannen: daar is Blevins weer

Bij afwezigheid van een altijd bedrijvige Mathias Flückiger konden we een vrij open shorttrack verwachten.Van meet af aan is het de Roemeen Vlad Dacsalu die zich voordoet als de nieuwe baas van het peloton. Door tegenslag kon hij nog geen World Cup winnen, maar iedereen is het erover eens dat dit niet lang meer op zich zal laten wachten. Maar Schurter, Carod, Schwarzbauer en Hatherly zijn daar om hem het leven zuur te maken.

Tijdens de eerste drie rondes blijft het peloton vrij compact en wordt er vooral gekeken naar elkaar. Opschudding in de vierde ronde wanneer Nino Schurter hard ten val komt. Het lijkt erop dat hij met zijn stuur aan de reling van een brug is blijven haken waarna hij over kop ging en op de schouder terechtkwam. Na zijn opgave kwam er ‘s avonds echter het geruststellende nieuws dat hij niets gebroken heeft en zondag aan de start zal staan van de crosscountry.

De Spanjaard David Valero is de volgende die, net op het moment dat hij de leiding overneemt, ten val komt. Gelukkig gleed hij uit op het gras en bezeerde hij zich niet. Maar de kans op de overwinning is daarmee wel gaan vliegen. Carstensen Fini ziet zijn kans schoon en neemt de leiding over. Maar bij de vrouwen zagen we al dat het belangrijk is om nog wat reserve over te houden voor de finale en Fini is toch wat te optimistisch geweest. Braidot en Dascalu zitten hem op de hielen en als een duiveltje uit een doosje komt ook Christopher Blevins weer naar voren.

In de laatste ronde is het Dascalu die als eerste aanvalt, Blevins volgt meteen. Wanneer de Amerikaan in zo’n positie zit, maakt hij het ook vaak af en als een echte killer wacht hij tot de laatste rechte lijn om over de Roemeen te gaan. Met deze zege zet hij in zijn thuiswedstrijd zijn regenboogtrui extra in de verf en ook zondag zal er met hem rekening moeten gehouden worden, want Blevins won hier vorig jaar de afsluitende crosscountry.

Voor Vlad Dascalu zit er dus weer niet meer in dan een ereplaats. Hij wordt tweede voor Luca Braidot en Sebastian Carstensen Fini. Titouan Carod eindigt als vijfde, voor Alan Hatherly die door de afwezigheid van Flückiger wel opnieuw leider wordt in de tussenstand van de World Cup XCC. Ondanks zijn val en opgave behoudt Nino Schurter de leiding in de wereldbeker XCO, maar hij ziet wel Vlad Dascalu naderen …

Pierre de Froidmont werd negende op de plaats waar hij in 2021 een uitstekende prestatie neerzette in de XCO en zo opgemerkt werd door een paar grote teams, waaronder Orbea-KMC voor wie hij dit seizoen uitkomt. Eindigt hij zondag voor het eerst op het podium? Kersvers Belgisch kampioen Jens Schuermans, die het normaal goed doet in de XCC, eindigde slechts als 25ste. David Nordemann werd 27ste.

Uitslag World Cup XCC Snowshoe 2022 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/07/snow_xcc_me_results.pdf”]

Tussenstand World Cup XCC 2022 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/07/snow_xcc_me_standings.pdf”]

DoorJan Geys