World Cup XCC Snowshoe: de eerste voor Richards, Koretzky niet te stoppen

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC Snowshoe: de eerste voor Richards, Koretzky niet te stoppen

De wereldbeker XC zit in de laatste rechte lijn! Na vier en een halve maand heel Europa te doorkruisen, staken de coureurs de Atlantische Oceaan over om de finale van de World Cup 2023 te betwisten. Daar staan nog twee manches op het programma om het seizoen in stijl af te sluiten en we beginnen deze week met Snowshoe, in de staat West Virginia in Amerika. Vrijdagavond was het de shorttrack die opende en op een origineel parcours behaalde Evie Richards haar eerste overwinning van het seizoen, terwijl Victor Koretzky domineerde bij de mannen. Dit zijn de resultaten:

Vrouwen

Het parcours van de shorttrack in Snowshoe werd opnieuw ontworpen en heeft wel wat weg van een XCO. Er is een bijna technische afdaling, een “lange” klim en een ronde duurt meer dan 4 minuten vergeleken met amper 2 minuten in de andere manches. Dit bracht de organisatie er zelfs toe om een startlus te gebruiken om het peloton wat uit elkaar te rekken voor de smalste stroken.

Maar is meer nodig om specialisten in het vakgebied te destabiliseren. Na een start onder leiding van het Italiaanse duo Chiara Teocchi en Martina Berta namen Loana Lecomte en Puck Pieterse al snel de leiding over. Het leek erop dat ze al in de eerste ronde zouden wegrijden van het peloton en daarbij Jenny Rissveds zouden meenemen, maar dat was zonder Evie Richards gerekend.

De Britse brengt de achtervolgende groep (Alessandra Keller, Rebecca Henderson, Haley Batten, Martina Berta) terug en even later is zij het opnieuw die de situatie doet omslaan. Terwijl er nog iets meer dan één ronde af te leggen is, valt ze aan.

Ze begint de laatste ronde met een voorsprong van 5 seconden, en daarachter durfde of slaagde niemand er nog in de situatie recht te zetten voordat het te laat was. De Britse eindigde in de laatste twee manches tweede (Vallnord en Les Gets) en pakt in Snowshoe haar eerste zege van het seizoen in de XCC.

Op de laatste klim maakt Puck Pieterse zich los van de achtervolgende groep om tweede te worden, terwijl Rebecca Henderson en vervolgens Alessandra Keller de overhand kregen op Loana Lecomte. Martina Berta, Haley Batten en Jenny Rissveds vervolledigen de top 8, wat synoniem staat voor een start op de eerste rij zondag in de XCO.

Mona Mitterwallner, die de laatste twee XCO-wedstrijden heeft gewonnen, eindigde als 11de en mag daarom zondag op de tweede startrij starten naast Gwendalyn Gibson, Laura Stigger, Kate Courtney, Sina Frei, Anne Tauber (14de), Anne Terpstra (15de) en Linda Indergand. Lotte Koopmans eindigde als 33ste.

Uitslag World Cup XCC Snowshoe 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/09/snow_xcc_we_results_y.pdf”]

In het algemeen klassement van de World Cup XCC loopt Puck Pieterse opnieuw enkele punten uit op Alessandra Keller, maar met een achterstand van 80 punten kan de Zwitserse de situatie volgende week, tijdens de finale in Mont-Sainte-Anne, alsnog volledig omkeren. Evie Richards is voorlopig derde.

Tussenstand World Cup XCC 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/09/snow_xcc_we_standings.pdf”]

Mannen

Andere namen, maar een vergelijkbaar scenario bij de mannen. Zoals gewoonlijk neemt Luca Schwarzbauer de beste start, voor Alan Hatherly, Jordan Sarrou, Nino Schurter en Mathias Flückiger. Het peloton zou echter al snel uit elkaar spatten.

Halfweg rijden er nog slechts vier renners voorop: Victor Koretzky, Luca Schwarzbauer, Nino Schurter en Jordan Sarrou. Daarachter leidt Charlie Aldridge een kleine groep waarin we ook Joshua Dubau, Vlad Dascalu en Sebastian Fini vinden.

In de volgende ronde komt deze groep weer aansluiten bij de leiders. Alles zal dus beslist worden in de vijfde en laatste ronde. Charlie Aldridge valt bij het passeren van de meet aan, Fini en Schurter moeten lossen, maar de anderen volgen goed en even later is het Victor Koretzky die op zijn beurt versnelt.

De aanval van de Fransman is niet echt vlijmscherp – hij slaat op dit moment geen gat – maar is wel strategisch: het stelt hem in staat de leiding te nemen voor een lange singletrack waar het bijna onmogelijk is om in te halen. Meter na meter begint de Specialized-renner afstand te nemen van zijn tegenstanders en als we hem bovenaan de klim aantreffen, heeft hij een paar lengtes voorsprong op Schwarzbauer die de rest van de groep trekt.

We naderen de streep en de Duitser lijkt het moeilijk te krijgen. Jordan Sarrou beseft dit ook en valt op zijn beurt aan. Niemand kan volgen en de BMC-renner isoleert zich op de tweede plaats. Naast het resultaat van vandaag staat ook het algemeen klassement op het spel, aangezien hij momenteel de tweede plaats bezet achter Schwarzbauer …

Vooraan tekent Victor Koretzky na Les Gets voor zijn tweede overwinning op rij in de XCC (volgt er zondag een nieuwe dubbel in de XCO?) terwijl Jordan Sarrou tweede wordt. Daarachter verdedigt Schwarzbauer met succes de derde plaats tegen Vlad Dascalu.

Charlie Aldridge wordt 5de, Joshua Dubau 6de, Sebastian Fini 7de en Nino Schurter 8ste. Tom Pidcock speelde geen rol van betekenis en werd pas 13de, de Belgen Jens Schuermans en Pierre de Froidmont eindigden als 22ste en 29ste.

Uitslag World Cup XCC Snowshoe 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/09/snow_xcc_me_results.pdf”]

In het algemeen klassement moet Luca Schwarzbauer 40 punten inleveren op Jordan Sarrou, maar de situatie blijft erg goed voor hem: met 190 punten voorsprong op de Fransman is de kans gering dat de titel hem volgende week in Mont-Sainte-Anne nog zal ontgaan.

Tussenstand World Cup XCC 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/09/snow_xcc_me_standings.pdf”]

DoorJan Geys