World Cup XCC Snowshoe: Richards en Koretzky hebben de smaak te pakken

Sport
18 September 2021 — Jan Geys

De finale van de wereldbeker MTB 2021 vindt dit jaar plaats in Snowshoe, in de USA. Vrouw in vorm Evie Richards en man in vorm Victor Koretzky openden er het weekend met winst in de shorttrack.

De wereldbeker MTB strijkt eindelijk weer neer op Amerikaanse bodem en het maakt ons blij dat het publiek nog steeds warmloopt voor de mountainbike.

Vrouwen

Voor het eindklassement bij de vrouwen heeft Snowshoe geen belang meer, want daar is de winnares reeds gekend. Maar achter Loana Lecomte, die ziek forfait gaf voor de race, ligt de strijd voor de dichtste ereplaatsen nog wel open tussen Jenny Rissveds, Evie Richards en Rebecca McConnell.

Van dat trio is vooral Evie Richards in topvorm. Nadat ze in Val di Sole wereldkampioene werd, won de Britse twee weken geleden ook nog de wereldbekermanche in Lenzerheide. De tweede plaats van Jenny Rissveds in het eindklassement ligt voor de Britse nog binnen handbereik, maar ook de Zweedse heeft de goede vorm te pakken. In Lenzerheide was Rissveds goed voor winst in de shorttrack en een derde plaats in de crosscountry.

Rissveds wist wat haar te doen stond om haar voorsprong in het klassement te behouden en probeerde de wedstrijd hard te maken. Maar haar grote concurrentes hielden haar altijd binnen schot.

Haley Batten was dan weer een van de slachtoffers van een val …

Ook geen sant in eigen land voor Kate Courtney. De Amerikaanse kwam in de 2de ronde ten val en eindigde pas als 26ste.

Jolanda Neff daarentegen lijkt wel weer in goede doen, nadat ze in de eerste wedstrijden na haar olympische titel toch duidelijk tekenen van decompressie vertoonde.

Maar het was uiteindelijk haar teamgenote Evie Richards die het haalde voor Neff en Rissveds.

Rissveds ziet Richards dichterbij sluipen in de tussenstand en verdedigt zondag een voorsprong van 85 punten op de Britse. Als de wereldkampioene zondag wint, moet Rissveds als tweede eindigen.

Anne Terpstra eindigde in de shorttrack als 8ste, Anne Tauber als 20ste.

Uitslag World Cup XCC Snowshoe 2021 vrouwen:

Download (PDF, 301KB)

Mannen

Bij de mannen ligt de strijd om de wereldbeker wel nog open, ook al telt Mathias Flückiger een comfortabele voorsprong. Mathematisch maken Ondrej Cink en Victor Koretzky nog een (water)kans.

Shorttrack is onverbiddelijk. Een gebroken ketting betekende meteen het einde van de wedstrijd voor Anton Cooper.

In de eerste ronde nam Victor Koretzky resoluut de leiding. Achter hem herkennen we Nino Schurter en Henrique Avancini.

Halverwege de wedstrijd nam de Fransman wat gas terug en liet hij het werk aan de anderen over. Ondrej Cink liet zich vangen en verschoot zijn pijlen nog voor de finale losbarstte. Cink zal als zevende eindigen.

Dan was het de beurt aan Henrique Avancini om er een snok aan te geven. Onlangs leek de Braziliaan er nog de brui aan te willen geven, maar ondertussen lijkt hij weer in goede doen. Koretzky volgde als zijn schaduw.

In de slotronde gooide Koretzky zijn troeven op tafel en met succes, de Fransman won voor het eerst in zijn carrière een World Cup XCC!

Hij haalde het voor Henrique Avancini en Filippo Colombo. Een hoopgevend resultaat voor deze laatste na een toch wel onzichtbaar seizoen.

Mathias Flückiger deed wat hij moest doen en eindigde als vijfde in de XCC. Voldoende voor de Zwitser om nog voor de wedstrijd van zondag zeker te zijn van de eindzege in de wereldbeker. In de tussenstand springen Victor Koretzky en Ondrej Cink haasje-over, de Fransman staat voorlopig tweede.

Voor Milan Vader was er in Snowshoe wederom een top tien notering weggelegd, de Nederlandse kampioen eindigde als negende. David Nordemann werd 18de en de Belg Pierre De Froidmont beëindigde zijn allereerste World Cup XCC op de 24ste plaats.

Uitslag World Cup XCC Snowshoe 2021 mannen:

Download (PDF, 301KB)