World Cup XCC Snowshoe: Schurter heeft eindelijk beet, ook Rissveds wint!

Sport
7 September 2019 — Jan Geys

Het is wereldkampioen Nino Schurter in Snowshoe eindelijk gelukt om te zegevieren in een wereldbeker shorttrack. In de zevende en laatste wereldbeker MTB van 2019 was hij sterker dan de Fransen Titouan Carod en Jordan Sarrou. Bij de vrouwen blies Jenny Rissveds de tegenstand weg.

Een stevige helling kruidde de allereerste shorttrack in Snowshoe.

Bij de vrouwen staat er in dit laatste wereldbekerweekend nog heel wat op het spel. Zowel Jolanda Neff als Kate Courtney hebben nog uitzicht op eindwinst in de wereldbeker en voor hen telt dan ook elk punt, ook in de shorttrack. Voor de anderen betekent een goede shorttrack een goede startpositie op zondag in de crosscountry. De Amerikaanse Courtney verzorgt net voor de start nog de laatste details, maar het is de Zwitserse Neff die het snelst weg is.

Kate Courtney en Pauline Ferrand-Prévot volgen wat verderop. PFP rijdt in Snowshoe voor het eerst met haar nieuwe regenboogtrui rond, Courtney zien we voor het eerst dit seizoen aan het werk in haar gewone teamkit van Scott-Sram, nadat ze vorige week in Mont-Sainte-Anne genoegen moest nemen met een vijfde plaats op het WK.

In de tweede ronde is het Chloe Woodruff die vooraan haar stars and stripes komt tonen.

Ook Anne Terpstra zit nog goed. Terpstra ziet wel haar teammaatje Sina Frei stevig ten val komen. De Zwitserse verliest veel tijd en wordt pas 22ste. In de vierde ronde zijn het Neff, Ferrand-Prévot, Woodruff en Terpstra die het tempo de hoogte injagen. Neff zou al snel moeten afhaken en haar plaats wordt vooraan ingenomen door Jenny Rissveds en … Kate Courtney.

In de vijfde ronde zien we een sterk trio lichtjes afstand nemen van de rest: PFP, Courtney en Rissveds. Deze laatste plaatst in de zesde ronde een verschroeiende aanval, maar de Zweedse maakt wat verder op deze steile helling een fout en moet te voet verder naar boven. De verschillen blijven dan ook klein. In de zevende ronde keert de Australische Rebecca McConnell zowaar terug tot bij het leiderstrio.

Aan het begin van de slotronde haalt Jenny Rissveds nogmaals stevig uit en dit keer maakt de Zweedse geen fouten meer.

Rissveds haalt het voor Pauline Ferrand-Prévot en Kate Courtney! Rebecca McConnell eindigt als vierde en Anne Terpstra als vijfde. Jolanda Neff wordt uiteindelijk pas 16de en ziet Courtney in de tussenstand naderen tot op 20 punten. Dat belooft voor zondag! Anne Tauber wordt 9de, Sophie von Berswordt 23ste en Githa Michiels 29ste.

Uitslag World Cup Shorttrack Snowshoe 2019 vrouwen:

Download (PDF, 223KB)

Tussenstand World Cup MTB 2019 vrouwen:

Download (PDF, 272KB)

De eerste voor Schurter

Bij de mannen zou de wedstrijd lang gesloten blijven.

Ondřej Cink probeert om voor wat animo te zorgen …

… en in de vierde ronde is het Titouan Carod die de leiding even overneemt.

In de laatste rondes wordt er vooral veel naar elkaar gekeken tot Nino Schurter aan het begin van de slotronde een brutale aanval plaatst. Henrique Avancini gaat vlot mee, maar de Braziliaan schuift onderuit en wordt pas achtste.

Voor Nino Schurter ligt de weg naar winst plots wagenwijd open. De wereldkampioen aasde al langer op winst in een shorttrack en eindelijk heeft hij aan het einde van de tweede shorttrack-campagne die zege beet. Door zijn zege is hij nu ook definitief zeker van eindwinst in de wereldbeker MTB 2019!

De Fransen Titouan Carod en Jordan Sarrou mogen als tweede en derde mee op het podium. Ondrej Cink wordt vierde en Luca Braidot vijfde. Jens Schuermans eindigt als 21ste.

Uitslag World Cup Shorttrack Snowshoe 2019 mannen:

Download (PDF, 222KB)

Tussenstand World Cup MTB 2019 mannen:

Download (PDF, 300KB)