World Cup XCC Val di Sole: Franse dubbel in Italië

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC Val di Sole: Franse dubbel in Italië

Il gran finale! Vijf maanden nadat de wereldbeker in het Braziliaanse Petrópolis van start ging, zal dit weekend in het Italiaanse Val di Sole eindelijk de ontknoping vallen. En naar goede gewoonte begint het weekend met de shorttrack waarin dit jaar voor het eerst aparte eindwinnaars zullen gekroond worden. En dus stond er meer op het spel dan louter de dagzege.

Vrouwen

De plaats van een wereldkampioene is bovenaan op het podium en Pauline Ferrand-Prévot speelde dat ook klaar in Val di Sole. Dit keer was ze in de sprint nipt sneller dan Loana Lecomte.

Vanaf de tweede rij schoof Ferrand-Prévot snel op naar voren waar ze de wedstrijd controleerde. Steevast reed ze tussen plaats twee en vier. 

In de laatste ronde was het Loana Lecomte – in betere doen dan vorige week in Les Gets – die op de beklimming van de 4X-piste een klein gaatje wist te slaan. Pauline Ferrand-Prévot kon dat snel goedmaken, maar de rest van het peloton was eraan voor de moeite.

De wereldkampioene nam strategisch de leiding op het rechte stuk tegenover het (korte) rechte eind naar de finish.Ondanks een geweldige bocht aan de buitenkant, kwam Loana Lecomte uiteindelijk een half wiel tekort om haar landgenote van een nieuw succes te houden.

Alessandra Keller en Jolanda Neff streden even later in de sprint om de derde plaats.De fotofinish wees Alessandra Keller als derde aan, die zich daarmee verzekerde van de eindwinst in de World Cup XCC!

“Het is ongelooflijk, dit had ik aan het begin van het jaar helemaal niet verwacht. Mijn doel was gewoon om weer in vorm te komen na mijn handbreuk vorig jaar. Het geeft me veel vertrouwen voor de race van zondag,” aldus Alessandra Keller.

Het zit er overigens dik in dat de crosscountry van zondag het hele klassement van de wereldbeker op zijn kop zal zetten. Anne Terpstra en Rebecca McConnell zijn zondag de grootste concurrentes van Keller, maar riskeren om daarin alles te verliezen. De Nederlandse en Australische reden op vrijdagavond immers ver onder hun niveau. Bij Terpstra was de oorzaak een bacteriële infectie, bij McConnell is het de vermoeidheid die al een tijdje toeslaat nadat ze als een komeet aan het seizoen was begonnen.

Terpstra eindigde pas als 38ste nadat ze al na drie rondjes (van de 8) uit koers werd gehaald wegens een te grote achterstand. Anne Tauber eindigde als 18de.

Uitslag World Cup XCC Val di Sole 2022 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/09/vdso_xcc_we_results_y.pdf”]

Eindstand World Cup XCC 2022 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/09/vdso_xcc_we_standings.pdf”]

Mannen

Door het korte formaat van de shorttrack (een wedstrijd duurt ongeveer 20 minuten) zien we weinig ontsnappingen – al dan niet solo – die tot het einde duren. Onmogelijk is het echter niet, zoals Alan Hatherly en Titouan Carod ons bewezen.

Van bij de start legde de Zuid-Afrikaan een hels tempo op. Daarmee wilde hij vooral aan Filippo Colombo – de enige die hem in het eindklassement nog kon bedreigen, een duidelijk signaal afgeven dat hij zijn leiderstrui niet zonder slag of stoot zou afgeven!Titouan Carod, Vlad Dascalu, Nino Schurter, Filippo Colombo en Luca Braidot hingen er op dat moment nog aan, maar niet voor lang meer.

In de derde van de tien af te leggen rondes was het enkel Titouan Carod die het waanzinnige tempo van Alan Hatherly nog kon bijhouden.Geleidelijk aan reden de twee (of liever Hatherly met Carod in zijn wiel) weg van de rest, waar niemand in staat leek het gat te dichten.

Aangemoedigd door het vooruitzicht om het eindklassement te winnen, vroeg Hatherly in de zeven resterende rondes niet een keer aan Titouan Carod om over te nemen. De Fransman volgde en wachtte tot de laatste passage over de 4X-piste, waar één enkele aanval genoeg was om de moegestreden Zuid-Afrikaan uit het wiel te rijden.

Na zijn eerste XC-succes in Mont-Sainte-Anne eerder dit seizoen, is het nu de eerste keer dat Carod in de wereldbeker een XCC achter zijn naam mag schrijven. Dat doet hij echter niet zonder hulde te brengen aan het werk van zijn ontsnappingsgezel. “Dit doet deugd. Een maand geleden won ik in Mont-Sainte-Anne, maar ik wilde heel graag ook een shorttrack winnen en vandaag was de laatste kans van het seizoen. Ik wil Alan feliciteren omdat hij heel sterk reed, ik zat helemaal à bloc in zijn wiel. Bij elke ronde zei ik tegen mezelf nog 5 ronden te gaan, nog 4, nog 3 … En ik voelde dat hij vermoeid werd.”

Alan Hatherly eindigde dus als tweede, maar belangrijker voor hem was dat hij de eindzege van de wereldbeker XCC 2022 op zak stak. De Italiaan Luca Braidot mocht als derde mee op het podium.

Pierre de Froidmont (21ste) en Jens Schuermans (24ste) speelden geen rol van betekenis en moeten zondag op de derde startrij starten.

Uitslag World Cup XCC Val di Sole 2022 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/09/vdso_xcc_me_results.pdf”]

Eindstand World Cup XCC 2022 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/09/vdso_xcc_me_standings.pdf”]

DoorJan Geys