World Cup XCC Val di Sole: Stigger en Schwarzbauer te sterk

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC Val di Sole: Stigger en Schwarzbauer te sterk

Het Italiaanse Val di Sole is dit weekend het decor van de vierde wereldbekermanche XC. In de shorttrack van vanavond bleef het zowel bij de vrouwen als de mannen spannend tot op de meet. Winst was er voor de sterke benen van Laura Stigger en Luca Schwarzbauer.

Vrouwen

De start is gegeven voor 7 ronden op een lastig parcours. Vooral de beklimming op en tussen de rotsblokken zal er stevig inhakken en heel wat rensters voet aan grond doen zetten. Alessandra Keller maakt dan weer een zwieper op het gras bij het ingaan van de tweede ronde die haar heel wat plaatsen doet verliezen.

Even krijgen we een groep van zes aan de leiding met daarin heel wat favorietes op de zege. Puck Pieterse en Jenny Rissveds bijvoorbeeld, maar ook Evie Richards, Laura Stigger en Anne Terpstra. Linda Indergand maakt het zestal compleet. Pauline Ferrand-Prévot doet er achter dit zestal alles aan om de boel weer te laten samensmelten, wat ook lukt. Onder meer Sina Frei, Jolanda Neff en Alessandra Keller zitten daardoor weer vooraan.

Pieterse en Keller zijn de grote motoren vooraan, maar op een echte aanval blijft het wachten. Ook wanneer het in de vijfde ronde weer begint te regenen blijft er een grote groep kanshebsters over vooraan. Hier en daar worden er kleine foutjes gemaakt, zoals door Jenny Rissveds die het achterwiel van PFP aantikt en enkele seconden verliest.

We moeten wachten tot de voorlaatste ronde om een groepje van zes wat afstand te zien nemen van de rest. Twee van die zes gaan met elkaar een gevecht op het scherp van de snee aan voor de zege. Pieterse versnelt op de beklimming maar kan niet voorkomen dat Laura Stigger net iets sneller boven is en als eerste de afdaling induikt.

Net voor de laatste bocht is het weer Pieterse die zich naar de leiding weet te worstelen en dan denk je dat ze gewonnen spel heeft omdat de laatste rechte lijn naar de finish in Val di Sole normaal vrij kort is. Niet dit jaar, want er moeten iets meer meters dan anders afgelegd worden. Het wordt dan ook een lange sprint op een zware grasstrook en ook al zet Pieterse fors aan, toch kan de Nederlandse niet verhinderen dat Stigger – die bloed ruikt – haar voorwiel sneller over de meet duwt.

Voor Stigger is het na winst in de openingsmanche in Nove Mesto de tweede XCC-zege van het seizoen. Pieterse eindigt als tweede, Pauline Ferrand-Prévot als derde, Alessandra Keller als vierde en Jenny Rissveds als vijfde.

Geen top tien dit keer voor Anne Terpstra die als 15de eindigt. Emeline Detilleux wordt 34ste, Lotte Koopmans gaf op.

Uitslag World Cup XCC Val di Sole 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/06/vdso_xcc_we_results_y.pdf”]

Pauline Ferrand-Prévot behoudt haar leidersplaats in de World Cup XCC, maar ziet Laura Stigger tot op 14 punten naderen. Puck Pieterse telt als derde 50 punten achterstand.

Mannen

Groen, groen, groen! Luca Schwarzbauer en Joshua Dubau nemen een goede start en uiteraard is het de Duitser van Canyon CLLCTV die meteen het heft in handen neemt.

De snelheid is hoog en af en toe zien we de Belgen Jens Schuermans en Pierre de Froidmont op de voorposten verschijnen. Afscheiding komt er echter niet en het is een lang lint van renners dat over het circuit van het Italiaanse bergdorp kronkelt.

De posities wisselen sneller dan de tijd die nodig is om de namen van de renners aan de kop op te schrijven en het is dan ook moeilijk te voorspellen wie aan het einde van elke ronde als eerste over de finish zal rijden.

De laatste ronde komt eraan en de groep is nog steeds zeer compact. Het is uiteindelijk Luca Schwarzbauer die zijn pk’s laat spreken op de lange klim. Joshua Dubau en Pierre de Froidmont komen als tweede en derde over de top. Schwarzbauer geeft er nog een extra snok aan die hem enkele meters winst oplevert ten opzichte van Dubau.

Aan Schwarzbauer valt niets te beginnen en de Fransman kraakt zelfs helemaal, want het is Alan Hatherly die aan de meet de tweede plaats komt afsnoepen van Dubau die derde wordt. Het Belgische duo Pierre de Froidmont en Jens Schuermans maakt de top vijf compleet.

Uitslag World Cup XCC Val di Sole 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/06/vdso_xcc_me_results.pdf”]

Dankzij zijn overwinning verstevigt Luca Schwarzbauer zijn leidersplaats in de tussenstand van de wereldbeker shorttrack. Hij telt nu 180 punten voorsprong op Jordan Sarrou, die in Val di Sole pas als 7de eindigde. Joshua Dubau, de derde in de tussenstand, volgt al op bijna 400 punten van Schwarzbauer. Winst in een World Cup is goed voor 250 punten!

DoorJan Geys