World Cup XCC Vallnord: Keller en Flückiger bezorgen Thömus Racing de bloemen

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC Vallnord: Keller en Flückiger bezorgen Thömus Racing de bloemen

Mathias Flückiger was de voorbije week de kop van jut nadat hij in Lenzerheide te driest te keer ging in de slotronde en daarbij zichzelf, maar vooral ook Nino Schurter van een mogelijke overwinning hield. In Vallnord liet hij samen met zijn Thömus Racing Team die bewogen week achter zich door een dubbele overwinning in de shorttrack.

Nieuw succes voor Keller in Vallnord

Geen Loana Lecomte aan de start in Vallnord – zoals ze in Lenzerheide al zei zal ze zich voor de rest van het seizoen aan haar plan houden – die daarmee haar pas veroverde leiderstrui in de wereldbeker op de stenen te grabbel gooide. De eerste die daarvan zou kunnen profiteren was Rebecca McConnell, maar dan moest de Australische wel haar beste benen terugvinden.

Alsof de grote hoogte in Vallnord al niet lastig genoeg is, maakte Jenny Rissveds (op de achtergrond, rechts in beeld) het zichzelf nog extra moeilijk door bij de start haar pedalen te missen. De Zweedse kon zich met moeite rechthouden maar hinderde wel andere rensters zoals Pauline Ferrand-Prévot. Geen van hen zou de kop van de wedstrijd vandaag nog terugzien.

Alessandra Keller daarentegen blaakte wel van het zelfvertrouwen na haar derde plaats in de XCO in Lenzerheide. Keller plaatste in de vierde van de zes af te leggen ronden een aanval waar niemand meteen een antwoord op had. De Zwitserse zette door, kreeg het toch wat lastig, maakte een fout waarbij ze licht crashte en zag in de slotronde Rebecca McConnell en Anne Terpstra – die beiden goed ingedeeld hadden – terug langszij komen.

Keller zette echter alles op alles om telkens als eerste aan de beslissende zones te beginnen en in de eindsprint wist ze Anne Terpstra, die in de slotmeters niet meer aandrong, achter zich te houden. Vallnord ligt Keller blijkbaar goed, want eerder won ze hier in 2018 ook al eens de shorttrack. Benieuwd of ze zondag in de crosscountry beter zal doen dan haar derde plaats in Lenzerheide …

Anne Terpstra verwees Rebecca McConnell naar de derde plaats, maar deze laatste behield door betere prestaties in de voorgaande wedstrijden nog nipt de leiderstrui in de nieuwe World Cup XCC. Keller staat tweede, zij het met gelijke punten.

De Zwitserse Linda Indergand werd vierde, voor de Oostenrijkse Laura Stigger. Verrassender zijn de namen op de plaatsen zes en zeven, die gingen naar de Italiaanse Greta Seiwald en de Amerikaanse Gwendalyn Gibson. Jenny Rissveds werd achtste. Anne Tauber eindigde als 17de en Emeline Detilleux als 25ste.

Uitslag World Cup XCC Vallnord 2022 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/07/valn_xcc_we_results_y.pdf”]

Tussenstand World Cup XCC 2022 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/07/valn_xcc_we_standings.pdf”]

Flückiger sluit emotionele week af

Bij de mannen was niet Luca Schwarzbauer, maar wel een op eerherstel beluste Mathias Flückiger het snelst weg. Grote verschillen kwamen er niet … tot in de derde laatste ronde Luca Braidot uithaalde met een verscheurende demarrage.

Hoe Flückiger en Hatherly zich in de achtergrond ook roerden, ze kwamen geen meter dichter bij de verrassende winnaar van de crosscountry World Cup afgelopen week in Lenzerheide.

Nino Schurter deed helemaal niet mee, waar we dit na het debacle in Lenzerheide toch enigszins verwacht hadden. Schurter zakte steeds verder weg en zou uiteindelijk als 15de eindigen, wat nog net goed is voor de tweede startrij in de XCO. Alles op zondag dan maar?

Vooraan was de wedstrijd echter nog niet gestreden, want bij het ingaan van de slotronde sloeg het noodlot toe bij koploper Luca Braidot. De Italiaan voelde zijn ketting van zijn tandwielen glippen, moest van de fiets en zag lijdzaam toe hoe de anderen hem passeerden. Als zesde kon hij zich weer in de strijd gooien, maar dat zou ook zijn einduitslag zijn.

Flückiger bleek vooraan over de meest frisse benen te beschikken en won met kleine voorsprong voor Alan Hatherly en Vlad Dascalu. Thomas Litscher werd vierde, voor Jordan Sarrou en pechvogel Braidot. Maxime Marotte en Filippo Colombo maakten de top acht compleet. Jens Schuermans (20ste) en David Nordemann (35ste) waren de enige Benelux-renners aan de start.

Mathias Flückiger verstevigde door zijn zege zijn leiderspositie in de World Cup XCC.

Uitslag World Cup XCC Vallnord 2022 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/07/valn_xcc_me_results.pdf”]

Tussenstand World Cup XCC 2022 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/07/valn_xcc_me_standings.pdf”]

DoorJan Geys