World Cup XCC Vallnord: Keller en Schwarzbauer halen het laken naar zich toe

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC Vallnord: Keller en Schwarzbauer halen het laken naar zich toe

Na het WK in Schotland breekt voor de renners het tweede deel van het seizoen aan. In Vallnord in Andorra staat dit weekend de vijfde XC-wereldbekermanche van het seizoen op de agenda en zoals gebruikelijk begint het weekend met het shorttrack-evenement. Bij de vrouwen zegevierde Alessandra Keller al voor de derde keer in de bergen van Andorra, Luca Schwarzbauer was dan weer sneller dan tienvoudig wereldkampioen Nino Schurter. 

Vrouwen

17u30, in het skistation Pal Arinsal in Andorra beginnen de vrouwen aan hun World Cup XCC. Op het programma van de avond staan 8 ronden van 1,1 km en de vraag is wie Alessandra Keller kan onttronen, die van de voorgaande drie XCC-manches die hier betwist werden er twee wist te winnen.

Al snel rijden ​​de gebruikelijke namen voorop. In dit stadium is het moeilijk om te voorspellen wie het zal halen, maar Loana Lecomte, Alessandra Keller en Evie Richards lijken in bijzonder goede doen.

Bij het ingaan van de voorlaatste ronde plaatst de Zwitserse Alessandra Keller een aanval. De Britse Evie Richards heeft alle moeite van de wereld om de sterke renster van Thömus Maxon te volgen.

Na een vliegende start van het seizoen, met een 2de plaats in zowel Nove Mesto als in Lenzerheide, deemsterde Alessandra Keller de rest van het seizoen wat weg. In Vallnord is ze echter de sterkste van het pak en behaalt ze haar eerste XCC-overwinning van het seizoen.

“Ik voelde me geweldig. Ik heb hier al eerder gewonnen, dus het is gaaf om het vandaag opnieuw te kunnen doen. Vanaf het begin voelde ik dat ik in de juiste mood was. Ik was vastberaden en de groep wist, in tegenstelling tot andere races, snel weg te rijden. In elke manche van de wereldbeker heb je twee kansen om te winnen en vandaag is mijn weekend al geslaagd. Nu gaan we ons concentreren op de race van zondag”, vertelde de Zwitserse aan de finish.

Achter Keller moest Evie Richards genoegen nemen met de tweede plaats.

Puck Pieterse wist zich in de laatste ronde nog te ontdoen van de Italiaanse Martina Berta en werd derde. De verschillen zijn aanzienlijk, want de nummer vijf, Anne Terpstra, moest al meer dan een halve minuut toegeven op Keller.

Wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot werd 6de, Anne Tauber 16de.

Uitslag World Cup XCC Vallnord 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/08/valn_xcc_we_results_y.pdf”]

Mannen

Wereldkampioen Sam Gaze is er niet bij in Andorra, hij rijdt de komende drie weken de Ronde van Spanje. Ook Pierre de Froidmont had aangekondigd dat hij deze ronde zou overslaan om zich na zijn slechte prestaties tijdens het wereldkampioenschap klaar te stomen voor de laatste wedstrijden van het seizoen, maar de Belg staat eindelijk gewoon aan de start.

Het is wachten tot de derde ronde voordat de wedstrijd geopend wordt. Mathias Flückiger, die hier vorig jaar won, neemt het commando over, op de voet gevolgd door XCC-specialist Luca Schwarzbauer, Jordan Sarrou, Nino Schurter en Joshua Dubau.

We zijn halfweg en Flückiger beslist om het tempo nog wat op te drijven. De Zwitser wil zijn titel hier maar wat graag verlengen, maar kan niet verhinderen dat Luca Schwarzbauer een krachtige aanval lanceert.

In de vierde ronde maakt Nino Schurter een fout op de eerste beklimming en moet voet aan grond zetten, waardoor het duo Hatherly/Dubau gehinderd wordt. Nino Schurter heeft zijn laatste woord echter nog niet gezegd en zal terug komen aansluiten bij de leiders.

We hebben nu een kopgroep van vier en het ziet ernaar uit dat de winnaar vooraan zit. Wie heeft er nog iets over om het verschil te maken?

In de laatste ronde acht de tienvoudige wereldkampioen zijn tijd gekomen voor een aanval, maar Luca Schwarzbauer reageert direct en laat Nino Schurter niet passeren. De twee mannen zullen de strijd in de sprint beslissen …

En daarin is Luca Schwarzbauer de snelste, meteen goed voor zijn derde overwinning in de shorttrack dit seizoen.

“Ik ben helemaal uitgeput, de hoogte is echt lastig om mee om te gaan. Ik voelde me op mijn gemak en had vertrouwen in mijn benen na de teleurstellende negende plaats op het WK. Ik hou van Andorra, de sfeer hier is geweldig. Ik heb geen enkele voorbereiding op hoogte gedaan, dus het is een ontdekking voor mij, maar het lijkt erop dat het werkt. Ik ben klaar voor de XCO”, aldus Schwarzbauer.

Nino Schurter eindigde op de tweede plaats, zijn beste XCC-resultaat van het seizoen. “Ik voelde me vandaag heel goed. Ik bleef in het goede wiel zitten en moest hard werken om vooraan te blijven. Ik slaagde er bijna in om te passeren, maar Luca was vandaag te sterk. Ik heb een kleine fout gemaakt en denk dat ik daarbij Jordan Sarrou heb aangetikt, wat wel eens kan gebeuren …”, wist Schurter na de aankomst te vertellen.

De Fransman Jordan Sarrou maakt als derde het podium compleet. “Ik ben erg blij om hier weer op het podium te staan. Ik wilde niet op kop rijden, maar me goed positioneren om klaar te zitten om de aanvallen op te vangen.”

Alan Hatherly en Mathias Flückiger vervolledigen de top vijf.

Voor Tom Pidcock, de wereldkampioen in de XCO, zat er niet meer in dan een 17de plaats. “Ik raakte iets bij de start en verloor daarbij wat tijd. Ik beschouw het als een training en ik weet zeker dat ik zondag in goede vorm zal zijn ”, legde de Brit uit. De Belgen Pierre de Froidmont en Jens Schuermans werden respectievelijk 26ste en 28ste.

Uitslag World Cup XCC Vallnord 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/08/valn_xcc_me_results.pdf”]

DoorJan Geys