World Cup XCO #1: Nove Mesto warmt zich op!

Door Jan Geys -

World Cup XCO #1: Nove Mesto warmt zich op!

In het Tsjechische Nove Mesto na Morave wordt alles in gereedheid gebracht voor de eerste world cup crosscountry van het seizoen 2017! Onder een stralende zon dwaalden we al wat rond in de paddocks, keken we al naar de eerste wedstrijden en konden we een praatje slaan met sommige renners …

Zo stond er in de vroege avond voor het eerst een short track-wedstrijd op het programma. Het ging hier nog om een exhibitie-wedstrijd en de opkomst was dan ook op zijn zachtst gezegd … magertjes.

De organisatie kon bij de heren nog geen twintig renners warm maken om deel te nemen en bij dames moest de wedstrijd het stellen met slechts een tiental deelneemsters. Ook het aangekondigde Specialized-team stuurde zijn kat, wat betekende dat de wedstrijd van start ging zonder publiekslieveling Jaroslav Kulhavy, wereldkampioen U23 Sam Gaze, het Deense toptalent Simon Andreassen en de Amerikaanse Kate Courtney bij de dames.

Geen succesvol begin dus voor de short track, een format die de vroegere xce-wedstrijden moest doen vergeten en in de Verenigde Staten wel populair is. Maar de winnaars lieten het natuurlijk niet aan hun hart komen. Deze winnaars luisterden naar de namen Lisa Pasteiner (Ghost) en Markus Schulte Lünzum (Focus).

De Oostenrijkse Pasteiner haalde het voor de Slovaakse Janka Stevkova en Jana Tesarova. Bij de mannen was de Duitser Markus Schulte Lünzum sterker dan de Tsjech Tomas Paprstka en zijn landgenoot Steffen Thum.

In het weekend zullen de tribunes ongetwijfeld afgeladen vol zitten, maar op vrijdagnamiddag was het er nog rustig en ook de favorieten lieten nog niet in hun kaarten kijken vandaag.

Al kwamen we wel al enkele bekende gezichten tegen op training. Zo zagen we onder meer Nino Schurter door de lucht klieven …

… en ook Michiel van der Heijden ging de Tsjechische rotsblokken al te lijf!

Morgen wordt het echter serieuzer. Om tien uur gaan de heren U23 van start, een wedstrijd waarin we vooral Wout Alleman (foto rechts onderaan), David Nordemann en Milan Vader in het oog zullen houden. In de namiddag is het dan de beurt aan de dames met onder meer Githa Michiels, Anne Terpstra, Jenny Rissveds, Jolanda Neff en de Canadese Emily Batty (grote foto). Zondag volgen dan nog de dames U23 met de Nederlandse Anne Tauber en als klapstuk de heren met behalve de topfavorieten Nino Schurter, Julien Absalon en Jaroslav Kulhavy, ook het Nederlandse crosstalent Mathieu van der Poel (foto rechts boven).

DoorJan Geys