World Cup XCO 2024 Araxá U23: Böhm en Amos onklopbaar in Brazilië

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCO 2024 Araxá U23: Böhm en Amos onklopbaar in Brazilië

Kira Böhm en Riley Amos hebben hun zegetocht in Brazilië verdergezet. Na een vlekkeloze start in Mairiporã, met winst in de World Cup XCC en XCO bij de U23, herhaalden ze dat huzarenstukje dit weekend in Araxá.

U23-mannen

Met de leiderstrui om zijn schouders, keek iedereen in de XCO-race naar Riley Amos. De tegenstand zou moeten komen van Luca Martin, Bjorn Riley, Finn Treudler en Luke Wiedmann, om er een paar te noemen.

Finn Treudler, die derde werd in Mairiporã, neemt de handschoen op en dicteert in het begin van de wedstrijd het tempo, op de voet gevolgd door Riley Amos, Luca Martin en Bjorn Riley. Luke Moir, Luke Wiedmann en de Braziliaan Alex Malacarne zijn dan al aangewezen op achtervolgen.

Finn Treudler onderhoudt een hels tempo, waardoor Luca Martin de kopgroep moet laten gaan. De andere verrassing komt uit de achtergrond, waar Alex Malacarne aan een inhaalbeweging bezig is, daarbij voortgestuwd door zijn enthousiaste thuispubliek.

Met nog drie ronden te gaan, vechten Finn Treudler en Riley Amos voor de overwinning, terwijl Bjorn Riley en Alex Malacarne strijden om de derde plaats. Het verschil tussen beide duo’s, amper 16 seconden! Malacarne maakt zich nog los van zijn gezel en probeert alleen het laatste gat te dichten.

Een ronde later duikt Finn Treudler de technische zone in en Riley Amos maakt van dit moment gebruik om zijn aanval te lanceren. Het gecreëerde gat bedraagt ​​slechts een paar seconden, maar de Amerikaan weet zijn voorsprong stelselmatig uit te bouwen en tot het einde vast te houden.

Na een intelligente race wint Riley Amos ook in Araxá, waarmee hij zijn tweede vlekkeloze weekend op twee noteert: “Het was zwaar! Finn was vandaag supersterk, hij deed me bergop veel pijn. Ik bleef maar tegen mezelf herhalen: laat zijn wiel niet los, laat zijn wiel niet los. Toen ik me met nog twee ronden te gaan goed voelde en de kans zag, heb ik mijn kans gegrepen. Ik ben blij dat ik het tot het einde heb kunnen volhouden. Mijn rivalen van vandaag waren ongelooflijk, ik heb geluk dat het vandaag meezat voor mij. Ik zat de hele race op de limiet (lacht)”, aldus de winnaar van de dag.

“Ik voelde me goed bergop, maar ik kreeg vandaag te maken met een aantal geweldige renners die zo snel bergaf reden dat ik moeite had om gelijke tred te houden. Ik ben zeer tevreden met mijn race en mijn tweede plaats. Ik kijk nu al uit naar de volgende wedstrijd”, aldus Finn Treudler.

Het publiek staat in vuur en vlam, want Alex Malacarne verzilverde zojuist een plek op het podium. “Het is ongelooflijk. Het is mijn laatste jaar in de U23-categorie en dit is mijn eerste podium in een World Cup XCO … in eigen land nog wel! Ik kreeg in de laatste ronde kippenvel van het publiek dat me vooruit schreeuwde. Het was als een droom. Obrigado Brasil”, riep de emotionele Braziliaan uit.

Bjorn Riley moest dit keer tevreden zijn met de vierde plaats, gevolgd door Luke Wiedmann (5de). De top tien werd vervolledigd door Luke Moir (6de), Mathis Guay (7de), Dario Lillo (8ste), Paul Schehl (9de) en Sondre Rokke (10de). Voor Rens Teunissen van Manen zat er dit keer niet meer in dan een 24ste plaats. Freek Bouten kwam ten val en moest opgeven. Het verdict voor de jonge Nederlander was zwaar met een polsbreuk en een sleutelbeenbreuk.

Volledige uitslag World Cup XCO 2024 Araxá U23-mannen

U23-vrouwen

Kira Böhm mocht na haar twee op twee in Mairiporã vorige week, en haar overwinning in de shorttrack op vrijdagavond dan wel de grote favoriete zijn op de dagwinst, toch is het niet zij die bij de start het tempo dicteert. Het is Madigan Munro die vlak na de start meteen een paar seconden voorsprong neemt op Valentina Corvi, Emily Johnston en … Kira Böhm.

Lang duurt dit niet, want de Duitse heeft Munro aan het einde van de eerste ronde al opnieuw bij het nekvel. Alle rensters brachten de voorbije dagen veel tijd door op het circuit om de technische passages te leren kennen, en vooral Madigan Munro nam de tijd om verschillende lijnen uit te proberen. Tijdens de wedstrijd wierp dit duidelijk zijn vruchten af, want de Amerikaanse loopt op de lange afdalingen van het parcours enkele meters uit op Kira Böhm.

In de tweede ronde vormt zich achter Munro een groepje van drie, bestaande uit Kira Böhm, Valentina Corvi en Emily Johnston. Hun achterstand bedraagt dan 12 seconden. Ondanks de vele verkenningen maakt Madigan Munro een fout op een van de wortelpassages, waardoor haar achtervolgers kunnen terugkeren. Een fout die haar duur te staan dreigt te komen …

Voor Munro gaat het van kwaad naar erger, want wat verderop moet ze de anderen laten gaan. Met nog twee ronden te gaan heeft de Amerikaanse een achterstand van 35 seconden … en heeft ze het gezelschap van Olivia Onesti en Ginia Caluori.

Vooraan rijdt Kira Böhm bergop steeds enkele meters weg van haar twee overgebleven rivales, maar Valentina Corvi en Emily Johnston weten bergaf telkens weer terug te keren.

Ze kunnen echter niet verhinderen dat Kira Böhm voor het tweede weekend op rij de volle buit mee naar huis neemt. “Ik wilde gewoon als eerste de afdalingen ingaan, zodat ik wat kon recupereren. De beklimmingen waren zo zwaar. Ik bleef in het wiel zitten van mijn tegenstanders en wachtte op het juiste moment om aan te vallen. Het is zo gek wat er gebeurt, ik had nooit gedacht dat ik het seizoen op deze manier zou beginnen. Het is ongelooflijk”, aldus Kira Böhm aan de aankomst.

Emily Johnston eindigde als tweede en Valentina Corvi als derde, op respectievelijk 12 en 36 seconden van winnares Böhm. “Bergop maakte ik een klein foutje zodat ik een gat moest dichtrijden. Het was zo moeilijk. In de derde ronde beproefde ik mijn geluk, maar dat kostte veel energie. Het is geweldig om tegen deze fantastische meiden te racen, het is superleuk en zo spannend”, vertelt Emily Johnston.

“Het was een hele zware race, maar ik ben superblij met wat ik heb kunnen doen. Ik hoopte hier goed te zijn, maar de twee meiden vooraan waren gewoon te sterk. Ik wil iedereen om mij heen, mijn team en het publiek bedanken”, aldus Valentina Corvi.

De plaatsen vier tot tien gingen naar Ginia Caluori (4de), Olivia Onesti (5de), Madigan Munro (6de), Carla Hahn (7de), Tyler Jacobs (8ste), Léa Huber (9de) en Ella Macphee (10de).

Volledige uitslag World Cup XCO 2024 Araxá U23-vrouwen

DoorJan Geys