World Cup XCO Albstadt: olympisch kampioen Tom Pidcock de sterkste

Door Jan Geys -

• Sport

Negen maanden na zijn olympische titel heeft Tom Pidcock in zijn eerste MTB-optreden sinds Tokio nogmaals in de verf gezet wat voor een klasbak hij is. In Albstadt was de Brit een maatje te sterk voor Nino Schurter en Vlad Dascalu, wat hem na Nove Mesto vorig jaar een tweede succes in de wereldbeker MTB opleverde.

Het snelst weg uit de startblokken was de Duitser Luca Schwarzbauer, die dankzij zijn vierde plaats in de shorttrack op de eerste startrij mocht plaatsnemen. Maar de crosscountry is nog wat anders dan een sprintnummer als de shorttrack en dus zagen we hem verder geen rol van betekenis spelen vandaag.

Wereldkampioen Nino Schurter deed dat wel. Met waanzinnige afdalingen zette hij de rest al meteen in de eerste ronde onder zware druk. De Roemeen Vlad Dascalu zag het gevaar en beende de Zwitser al snel bij. Tom Pidcock, Mathias Flückiger en Titouan Carod deden hetzelfde net voor het overschrijden van de finishlijn.

Het vijf man sterke elitegroepje verdubbelde bij het ingaan van de tweede ronde tot tien zielen. Alan Hatherly, Henrique Avancini, Jordan Sarrou, Filippo Colombo en Thomas Litscher waren de nieuwe namen vooraan. In die tweede ronde ging het al snel mis voor Vlad Dascalu. Een gebroken zadel deed hem uit de kopgroep verdwijnen, al viel het verlies van 40 seconden in de tech zone nog best goed mee. De Roemeen kwam op plaats 14 terug het veld ingereden.

Ondertussen reed er opnieuw een vijftal aan de leiding, bestaande uit de vier gezellen van Dascalu van daarnet maar diens eigen plaats werd ingenomen door de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly. In de derde van de zes af te leggen ronden was het olympisch kampioen Tom Pidcock die met een flukse demarrage op de eerste beklimming van het parcours iedereen verraste.

Schurter en Flückiger bewogen hemel en aarde om de Brit terug te halen, maar zagen al snel het onmogelijke van hun acties in. Pidcock was simpelweg te sterk vandaag en liep bij elke tijdsopname weer enkele seconden verder weg van zijn concurrenten. Voor Mathias Flückiger moest het ergste nog komen, de Zwitser reed lek in de vierde ronde en zag zo een mogelijke podiumplaats vervliegen.

Wel weer in de running voor die podiumspot was de Roemeen Vlad Dascalu, enkele ronden geleden nog aan de kant met een zadelbreuk. Dascalu peuzelde eerst Alan Hatherly op, om vervolgens ook over Titouan Carod te gaan. Achter een ongenaakbare Tom Pidcock moest Dascalu in een spannende machtsstrijd met Nino Schurter echter de duimen leggen voor de Zwitser, maar met zijn derde plaats was de Roemeen meer dan tevreden gezien het wedstrijdverloop.

De Fransman Titouan Carod eindigde als vierde, de Spanjaard David Valero als vijfde. Jordan Sarrou, Alan Hatherly, Filippo Colombo, Henrique Avancini en José Gerardo Ulloa eindigden op de plaatsen zes tot tien. Na zijn zesde plaats in Brazilië, zat er vandaag niet meer in dan een twaalfde plaats voor Pierre de Froidmont. Belgisch kampioen Jens Schuermans eindigde als 21ste.

De Belgische fans keken ook uit naar wat veldrijder Eli Iserbyt in Albstadt zou presteren. Iserbyt droomt van een deelname aan de Olympische Spelen in Parijs maar beseft dat de weg nog lang is. In Albstadt kwam er voortijdig een einde aan zijn wedstrijd, Iserbyt gaf op in de derde volledige ronde. Op dat moment reed hij rond op positie 110. Dan verging het Daan Soete een heel stuk beter, hij was de derde Belg in de uitslag op rang 38.

Voor Sam Gaze, de winnaar van de shorttrack, was de crosscountry van Albstadt nog te zwaar, hij eindigde als 41ste. Twee plaatsen verder vinden we de enige Nederlandse deelnemer terug, David Nordemann werd 43ste. Erno McCrae is op de 87ste plaats de laatste Belg in de uitslag.

Nino Schurter nog steeds leider in de tussenstand

Met zijn tweede plaats blijft Nino Schurter de tussenstand van de wereldbeker aanvoeren. De Zwitser leidt met 177 punten voorsprong op Maxime Marotte en 204 punten op Alan Hatherly.