World Cup XCO Albstadt U23: 2/2 voor Burquier en Vidaurre

Sport
10 May 2022 — Jan Geys

In Albstadt kregen we bij de beloften een herhaling van de openingsmanche van Petrópolis met Line Burquier en Martin Vidaurre die de tegenstand bij de U23 opnieuw overklasten. Maar met Puck Pieterse stond er nu wel een Nederlandse mee op het podium.

Vrouwen U23

Tweede wereldbeker, tweede race bij de U23 en tweede overwinning, en dat op haar 19de verjaardag. Line Burquier kent een droomstart.

Net als in Brazilië ging de Française voorzichtig van start, waarbij ze haar tegenstanders de koers in handen liet nemen. Maar halfweg de wedstrijd was het welletjes geweest en voerde ze het tempo op. Niemand die bij machte was om te volgen en dus behaalde Burquier een twee op twee in Albstadt. Kan ze de serie voortzetten in Nove Mesto? In ieder geval wil ze de slechte herinneringen van vorig jaar, toen ze bij een val op het Tsjechische circuit haar bekken brak, graag uitwissen.

Achter haar pakte de Nederlandse Puck Pieterse, afwezig in Petrópolis, de tweede plaats. Ook in de winter zijn zij en Burquier concurrentes in het veld –  Pieterse is bij de U23 wereldkampioene veldrijden – maar op de mountainbike keerde de confrontatie dit keer in het voordeel van de Française, die het haalde met precies één minuut voorsprong.

De Deense Sofie Pedersen stijgt een rang ten opzichte van Brazilië en eindigde nu als derde. Olivia Onesti en Giada Specia maakten de top vijf compleet.

Met de terugkeer naar Europa was het peloton veel groter dan in Brazilië (70 rensters aan de start in Albstadt tegenover 23 in Petrópolis). Zo stonden er heel wat Nederlandse vrouwen aan de start. Naast Puck Pieterse reed ook Fem van Empel de top tien binnen, zij werd zevende. Romana Carfora werd 37ste, Dirkje Cox 48ste, Fenna Hoegee 61ste en de Belgische Britt Segers 62ste. Rosa van Doorn gaf op.

In de tussenstand telt Line Burquier 95 punten voorsprong op Sara Cortinovis en Sofie Pedersen.

Uitslag World Cup XCO Albstadt vrouwen U23 (uitzonderlijk niet beschikbaar als pdf)

Mannen U23

Bij de mannen kon Martin Vidaurre zich een ronde lang bedwingen, maar in de tweede ronde ging hij ervandoor en niemand die hem kon bijbenen.

Ook vorig jaar speelde hij voor zijn wereldtitel een hoofdrol bij de beloften en dit jaar lijkt hij op weg om deze categorie te domineren.

De Braziliaan Gustavo Xavier werd 37 seconden later tweede, meteen goed voor zijn eerste podium in een World Cup. Enkele seconden later volgde een Zwitsers kwartet bestaande uit Dario Lillo (derde), Lucaz Schätti, Simon Walter en Luke Wiedmann.

Met vier renners bij de eerste zes ziet het er veelbelovend uit voor de opvolging van Nino Schurter in Zwitserland! Voor de Benelux was de Nederlander Pim Ronhaar op de 30ste plaats de beste vertegenwoordiger, gevolgd door Jente Michels op plaats 34 als de beste Belg.

In de tussenstand telt Martin Vidaurre nu 98 punten voorsprong op Gustavo Xavier.

Download (PDF, 516KB)