World Cup XCO Mont-Sainte-Anne: Neff en Carod zegevieren

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCO Mont-Sainte-Anne: Neff en Carod zegevieren

Zowel Jolanda Neff als Titouan Carod verpletterden zondag de tegenstand in Mont-Sainte-Anne. Voor de Zwitserse dateerde haar laatste wereldbekerzege al van 2018, voor de Fransman was het zijn eerste succes op het allerhoogste niveau. Anne Terpstra blijft ondertussen in de witte leiderstrui en Pierre de Froidmont heeft zijn eerste podium te pakken.

Vrouwen

Ook de hevige regenbuien konden haar niet verstoren en foutloos bouwde ze stelselmatig haar voorsprong uit. Neff gaf de overwinning niet meer uit handen en won voor het eerst sinds La Bresse in 2018 nog eens een wereldbeker XCO. Niet dat de Zwitserse al die jaren niets meer won, want tussenin waren er enkele XCC-overwinningen en vooral … een olympische titel.

Haley Batten leek lange tijd op weg naar de tweede plaats maar na een pittig duel met Mona Mitterwallner, dat slechts in de slotmeters beslecht werd, moest ze toch de duimen leggen voor de Oostenrijkse.

De Italiaanse Martina Berta mocht voor het eerst mee op het podium, zij eindigde als vierde. Alessandra Keller sluit de top vijf. Met Léna Gerault, Anne Terpstra (die lek reed toen ze in derde positie lag), Kate Courtney, Janika Lõiv en Caroline Bohé kennen we de volledige top tien.

Uitslag World Cup XCO Mont-Sainte-Anne 2022 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/08/mtsa_xco_we_analysis_x.pdf”]

Tussenstand World Cup XCO 2022 vrouwen:

In het algemeen klassement blijft het spannend!Ondanks haar 7de plaats vergroot Anne Terpstra het gat op Rebecca McConnell die een zeer moeilijke dag had (19de), maar Alessandra Keller sluipt wel dichterbij.Slechts 88 punten scheiden deze drie rensters, wat de finale in Val di Sole (2-4 september) ongemeen boeiend maakt!

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/08/mtsa_xco_we_standings.pdf”]

Mannen

Afgelopen weekend in Snowshoe was Titouan Carod al zeer dicht bij de overwinning, maar toen moest hij alsnog de meerdere erkennen in David Valero. In Mont-Sainte-Anne liet de Fransman er geen twijfel over bestaan dat hij de sterkste man in koers was. Op kousenvoeten reed hij in de eerste ronde weg van een ruime kopgroep (of liet ploegmakker Filippo Colombo bewust het gat vallen) en in de verschrikkelijke afdaling van La Patriote nam hij meer risico’s dan de rest om zijn achtervolgers nog wat meer seconden aan de broek te smeren.

Wat volgde was een achtervolgende groep waar niemand initiatief wilde nemen en de voorsprong van Carod schoot dan ook al snel als een pijl de hoogte in. De Fransman keek vaak vol ongeloof achterom, maar er kwam wel degelijk niemand uit de achtergrond terug. Zijn voorsprong liep bij het begin van de laatste ronde op tot meer dan twee minuten en na een bravourestukje won hij voor het eerst in zijn carrière een manche van de wereldbeker!

Filippo Colombo maakte het succes van BMC MTB Racing compleet door als tweede te finishen. David Valero eindigde dit keer als 3de, voor Luca Braidot en… Pierre de Froidmont!

Een eerste podium dus voor De Froidmont, die aan het slot Nino Schurter van zich wist af te houden. Met Jens Schuermans eindigde er nog een tweede Belg in de top tien, Schuermans werd negende! David Nordemann haalde de finish niet.

Uitslag World Cup XCO Mont-Sainte-Anne 2022 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/08/mtsa_xco_me_analysis-1.pdf”]

Tussenstand World Cup XCO 2022 mannen:

Nino Schurter mag – ondanks zijn val in Snowshoe waar hij nul punten scoorde – als leider naar de finale in Val di Sole waar hij zich voor de achtste keer tot eindwinnaar kan kronen! David Valero is de dichtste achtervolger op 125 punten van de wereldkampioen, Luca Braidot, Alan Hatherly en Titouan Carod zijn mathematisch ook nog niet uitgeteld. Al moet deze laatste al 193 punten ophalen.

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/08/mtsa_xco_me_standings.pdf”]

DoorJan Geys