World Cup XCO Snowshoe: eersteling voor Keller, Valero ... en Terpstra!

Sport
1 August 2022 — Jan Geys

Regen, wind, lekke banden, valpartijen, niets bleef de renners bespaard tijdens de zevende manche van de wereldbeker! David Valero en Alessandra Keller trokken in Snowshoe aan het langste eind en ook Anne Terpstra mocht op het podium, zij is de nieuwe leidster in de tussenstand van de wereldbeker.

Vrouwen: de eerste voor Keller

In haar tijd bij de beloften domineerde Alessandra Keller deze categorie en de verwachting was dat ze hetzelfde zou doen bij de elites. De overgang verliep echter minder soepel dan gehoopt. Zo bleef de Zwitserse niet gespaard van pech en blessures en als ze dan toch eens de kans kreeg voorin mee te strijden, was er altijd wel iemand sterker dan zij. Maar Keller geeft nooit op, zelfs niet als ze in een verloren positie rondrijdt. Op een meestal snel en tactisch circuit – dat dit keer extreem lastig werd gemaakt door de regen – werd ze daarvoor eindelijk beloond

Toch zag het er aanvankelijk naar uit dat ook dit keer iemand sterker zou zijn. Keller reed samen met Jenny Rissveds aan de leiding, maar deze laatste leek in de technische afdalingen beter met de omstandigheden om te gaan en wist daarin telkens een klein gaatje te slaan.

Twee seconden waarin de Zweedse de concentratie liet verslappen, waren echter voldoende om voor een totale ommekeer te zorgen. Rissveds lag tegen de grond, Keller rook haar kans en draaide de gashendel open. Terwijl Keller foutloos haar slotronde afwerkte, bleek bij Rissveds de veer gebroken om nog terug te vechten. Aan de finish zou het verschil uiteindelijk 37 seconden bedragen.

Op de derde plaats eindigde Anne Terpstra die iets meer moeite had om grip te vinden op het modderige parcours. De Oostenrijkse Mona Mitterwallner werd vierde, voor Jolanda Neff die eindelijk nog eens op het podium eindigde.

In de rest van de top tien vinden we toch enkele verrassende namen terug, met maar liefst vier Amerikaanse rensters! Savilia Blunk, de nationale kampioene, werd zesde voor Haley Batten en Gwendalyn Gibson, de winnares van de shorttrack. Kate Courtney eindigde als tiende, net achter de Deense Caroline Bohé.

Uitslag World Cup XCO Snowshoe 2022 vrouwen:

Download (PDF, 146KB)

Anne Terpstra voor het eerst aan de leiding

Met twee mindere prestaties op rij moest Rebecca McConnell de leiding in de tussenstand om de wereldbeker nog maar eens uit handen geven. Anne Terpstra nam dit in dank aan en voert nu het klassement aan met 8 punten voorsprong op de Australische. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlandse het klassement van de World Cup XCO aanvoert! Maar ook Alessandra Keller en Jenny Rissveds zijn met nog twee manches te gaan nog niet volledig uitgeteld.

Tussenstand World Cup XCO 2022 vrouwen:

Download (PDF, 162KB)

Mannen: eindelijk de beloning voor David Valero

In 2017 maakte de internationale MTB-wereld voor het eerst kennis met David Valero toen de Spanjaard in Nove Mesto als tweede eindigde achter een ongenaakbare Nino Schurter. Vijf jaar later heeft Valero ook een bronzen plak van de Olympische Spelen in Tokio in de kast hangen en werd hij twee weken geleden in Vallnord opnieuw tweede. Een tweede plaats waar hij toen heel blij mee was. Maar in Snowshoe wachtte het opperste geluk op hem, want op zijn 33 won de Spanjaard voor het eerst een World Cup MTB bij de elites.

Valero staat erom gekend een uitstekend klimmer te zijn en zijn wedstrijden steeds goed in te delen, waardoor hij in het slot steevast nog heel wat plaatsen kan goedmaken. Het circuit in Snowshoe eindigt dan ook nog eens op de top van een klim, waardoor hij perfect gebruik kon maken van deze kwaliteiten.

Al zag het scenario er lange tijd anders uit. Christopher Blevins vertrok bij de start van de race samen met Alan Hatherly op avontuur, maar na een val van de Zuid-Afrikaan en een lekke achterband kreeg hij het gezelschap van Titouan Carod en Luca Braidot. Blevins, die hier vorig jaar in eigen huis won, maakte onderweg indruk maar het terugkeren na zijn lekke band en de pogingen om Braidot en Carod van zich los te schudden, eisten finaal toch hun tol. De Amerikaan moest dan ook tevreden zijn met een vierde plaats.

De winnaar van Lenzerheide en Vallnord, Luca Braidot, werd dit keer derde en de Fransman Titouan Carod tweede. Filippo Colombo maakte op de vijfde plaats het podium compleet.

De rest van de top tien werd ingevuld door Luca Schwarzbauer, Lars Forster (lang geleden dat we de Zwitser nog eens vooraan in de uitslag zagen staan), Alan Hatherly, Antoine Philipp en Pierre de Froidmont. David Nordemann en Jens Schuermans eindigden respectievelijk als 23ste en 26ste.

Uitslag World Cup XCO Snowshoe 2022 mannen:

Download (PDF, 151KB)

Nino Schurter nog steeds aan de leiding

Nino Schurter scoorde geen punten dit weekend (opgave in de XCC en niet gestart in de XCO) maar zijn naaste achtervolgers konden daar niet maximaal van profiteren en dus mag de Zwitser volgend weekend in Mont-Sainte-Anne opnieuw met de witte leiderstrui van start gaan.

Tussenstand World Cup XCO 2022 mannen:

Download (PDF, 166KB)