World Cup XCO Val di Sole: de pijn van Anne Terpstra, het plezier bij Schurter

Door Juul van Loon -

  • Sport

World Cup XCO Val di Sole: de pijn van Anne Terpstra, het plezier bij Schurter

Ze had de eerste Nederlandse winnares kunnen worden van het eindklassement van de wereldbeker. Anne Terpstra kreeg dit weekeinde in de finalemanche in Val di Sole echter niet de kans om de eerste plek in het klassement, verworven door een even sterk als stabiel seizoen, binnen te hengelen. Een speekselklier-infectie maakte in Italië een topprestatie onmogelijk voor de Nederlands kampioene. Ze werd teleurstellend 45ste en zag de Zwitserse Alessandra Keller er met de eindzege vandoor gaan.

Het was een op meerdere fronten pijnlijk beeld, vrijdag op de eerste startrij van de Short Track. Daar stond Terpstra met een dikke wang en onder de medicatie. Toen kon ze het zich nog permitteren om na enkele ronden, toen ze concludeerde dat ze nog teveel last had van haar infectie, voortijdig te stoppen. In de hoop dat ze zich in de hoofdmanche beter zou voelen. Dat was helaas niet het geval en hoe hard ze ook vocht – Terpstra reed nog een tijdje in de top 30 – dat was niet voldoende om de kleine voorsprong op Keller te behouden.

De Zwitserse, ook al winnaar van het Short Track eindklassement, was na afloop dolgelukkig. Ze werd zesde, in een race waarin ze het flink aan de stok had met onder meer Sina Frei (vijfde) en Evie Richards (zevende) en echt alles gaf. Ook de aan het begin van het seizoen zo sterke Rebecca McConnell (negentiende) maakte nog kans op de eindzege:  “Ik kreeg wel iets door van de stand van zaken”, zei Keller na afloop. “Maar ik heb vooral de hele tijd volle bak gereden. Ik realiseer me nog niet helemaal dat ik heb gewonnen.”

Voorin de race etaleerde wereldkampioene Pauline Ferrand-Prevot met een nieuwe zege nogmaals haar hoogvorm. Ze reed snel weg met haar landgenote Loana Lecomte en nadat op het technisch lastige parcours beiden hun foutjes hadden gemaakt, sloeg ze in de derde ronde het beslissende gat. Uiteindelijk had de Franse een marge van anderhalve minuut op Lecomte. Daarachter won Jolanda Neff het gevecht om de derde plek van Haley Batten.

“Het was niet meteen het plan om weg te rijden, maar ik voelde dat het kon en het voelde goed om alleen voorop te rijden”, sprak Ferrand-Prevot. “Ik had plezier op de technische beklimmingen en afdalingen. Lekker om opnieuw te winnen. Maar ik heb nog twee doelen: het wereldkampioenschap marathon en het wereldkampioenschap gravel.”

Naast de teleurstelling over Terpstra was er voor Nederland ook een lichtpuntje: met een vijftiende plek liet Anne Tauber na een periode van tegenslag zien weer in vorm te komen. Belgisch kampioen Emeline Detilleux werd knap 26ste, de Nederlandse Lotte Koopmans werd 30ste en Githa Michiels 33ste.

De volledige uitslag van de vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/09/vdso_xco_we_analysis_x-1.pdf”]

Bij de mannen kende Frans kampioen Titouan Carod een perfect weekend. Na de winst in de Short Track van vrijdag, won hij ook de XCO wedstrijd. Zijn tweede wereldbekerzege, na Mont Sainte-Anne. “Maar deze keer voelde het een stuk lastiger”, zei hij.

Achter Carod maakte tienvoudig wereldkampioen Nino Schurter na een moeizame start een mooie opmars. Het leverde hem de tweede plek op in de daguitslag en belangrijker: zijn achtste eindzege in de wereldbeker. Hij is daarmee alleen recordhouder; Julien Absalon heeft er zeven. De Zwitser heeft nu alleen nog één wereldbekerzege nodig – zijn 34ste – om ook daar recordhouder in te zijn. “In de Covid-periode, zonder publiek, reed ik niet zo lekker”, zei hij. “Nu voel ik me weer als een jonge coureur. Ik heb minder druk, en ik heb er maximaal plezier in.”

Naast Carod stonden nog twee Fransen op het podium: Jordan Sarrou (derde) en Victor Koretzky (vierde). Luca Braidot werd in zijn thuisrace vijfde. Op de zestiende plek was Pierre de Froidmont de beste Belg, Jens Schuermans werd 21ste en Daan Soete 47ste. David Nordemann is vanwege de ziekte van Pfeiffer voorlopig uitgeschakeld. Stan Godrie (79ste) was daardoor de beste Nederlander, is te zien in de volledige uitslag. De Belg Erno McCrae was trouwens knap de laatste renner die de volledige wedstrijd heeft kunnen uitrijden (dus binnen de 80% regel) en werd 75ste.

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/09/vdso_xco_me_analysis-1.pdf”]

DoorJuul van Loon